Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

Tiberias ligt ten westen van het Meer van Galilea. Dit zijn beide heilige plaatsen. Het meer is met name bekend omdat dit het meer is waar volgens de bijbel Jezus over het water heen zou zijn gelopen. Langs het meer liggen vele plaatsen die een belangrijke rol zouden hebben gespeeld in het leven van Jezus. Daarnaast is Tiberias één van de heilige steden in het Jodendom vanwege de vele graven van zogeheten tzadiks (religieuze figuren) en de hete bronnen. Tiberias trekt heden ten dage niet alleen gelovigen maar ook toeristen aan, die op zoek zijn naar verkoeling.

Vervoer naar Tiberias

Tiberias heeft een busstation. Vanaf Haifa gaat twee maal per uur bus 430 naar Tiberias. Deze bus doet er ongeveer 70 minuten over en kost 26,5 NIS voor een enkele reis. Vanuit Tel Aviv zijn er meerdere verbindingen. Hou er wel rekening mee dat de reistijd bijna 3 uur bedraagt. De reis Tel Aviv - Tiberias kost 40 NIS. De reis van Jeruzalem naar Tiberias kost ook 40 NIS en duurt ook bijna 3 uur. Er zijn tenminste twee verbindingen per uur.

In Tiberias word je afgezet op het centrale busstation nabij de markt. Vanaf hier is het een kleine 5 minuten lopen naar het Meer van Galilea. In de oude stad van Tiberias zijn alle bezienswaardigheden grotendeels per voet te bereiken. Hamat Terveya National Park en de hete bronnen liggen ongeveer 2 km buiten de stad. De busverbinding is zeer slecht dus het is aan te raden om te gaan lopen, dan ben je vaak sneller. Dit kost je ongeveer 30 minuten.

Bezienswaardigheden

Waar het allemaal om draait in Tiberias is natuurlijk het Meer van Galilea. Het is mogelijk om in het meer te zwemmen. Langs het meer zijn er allemaal (kiezel)stranden maar helaas zijn de meeste stranden (illegaal) geprivatiseerd. Dit betekent dat je zal moeten betalen om alleen al het strand te mogen betreden of een hotelgast moet zijn om 'gratis' gebruik te maken van het privestrand van het hotel. Eén strand waarvoor je niet hoeft te betalen is Music Beach. Dit ligt aan de rand van de boulevard nabij St. Peters Church. Voor dit strand hoef je alleen te betalen als je een bedje, een stoel of een parasol wilt gebruiken. Wellicht dat buiten Tiberias minder stranden geprivatiseerd zijn, maar in Tiberias is dit haast je enige keuze. Er is aangegeven door middel van lijnen waar je mag zwemmen. Pas op! De vissen bijten en waterschoenen zijn aan te raden vanwege de vele stenen.

St. Peters Church is gratis te bezichtigen in de ochtend en in de late middag. Het was voorheen van de christenen maar later hebben moslims het omgetoverd in een moskee. Aan de andere kant van de boulevard vind je de oude stadsmuur en een Grieks-Orthodoxe kerk. Langs de boulevard is in het Marine Center ook de Galilee Experience te zien. Dit is een film waarin je kennis maakt met de geschiedenis van het Meer van Galilee en Tiberias. De film is beschikbaar in 12 talen en kost ongeveer 20 NIS.

Tiberias staat bekend om de vele graven van een aantal belangrijke Joodse tzadiks. Deze graven liggen aan de rand van het centrum en zijn veelal per voet te bereiken. O.a. Rabbi Mosh Ben Maimon (rabbijn en filosoof waardoor het Jodendom grotendeels is beïnvloed), Rabbi Meir Ba'al Hanes (rabbijn in de 1e eeuw), Rabbi Akiva (joods geleerde in de 1e eeuw) en zijn vrouw Rachel liggen in Tiberias begraven. De graven liggen niet bij elkaar maar verspreid rondom de oude stad.

Ongeveer twee kilometer buiten het oude centrum ligt Hammat Terveya National Park. Het park is vooral bekend vanwege de hete bronnen. Dit was een belangrijke badplaats in de tijd van de Romeinen. Het badhuis is heden ten dage een museum, maar het is ook mogelijk zelf te genieten van de spa & health faciliteiten.

Tip: De toeristeninformatie is te vinden in het Archeologie park op 9 HaBanim St. Je kan hier o.a. een mooie kaart halen van Tiberias en het Galilee gebied.


Eten en drinken

Als je op zoek bent naar een goedkope maaltijd voor tussendoor, dan kun je het beste richting de HaYarden straat wandelen. Daar vind je diverse tentjes die o.a. dönner maar ook falafel verkopen. Dit kost ongeveer 14 NIS.

Accommodatie

In Tiberas zijn enkele hostels te vinden. Tiberias hostel en Aviv Hotel & Hostel. Verder zijn er enkele plekken om te kamperen.