Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Met de trein naar of door Duitsland reizen kan op verschillende manieren. De snelste manier is met de ICE, maar ben je op zoek naar een goedkope manier dan is de City Night Line wellicht eens betere optie. 

City Night Line

Vrijwel dagelijks vertrekken meerdere City Night Line treinen naar diverse steden in Europa, waarbij je de treintickets al voor een paar tientjes kunt boeken. Ideaal voor een goedkope stedentrip.

Op het moment van schrijven kun je voor €30,- naar München enkele reis (en €36,- weer terug). Ben je flexibel dan kun je voor een soortgelijke prijs ook weer terug naar huis. Voorwaarde voor het vinden van een goedkoop treinticket is dat je ruim van te voren je treinticket boekt. Toegegeven de prijs voor de reis naar München is voor een zitplaats wat niet altijd even comfortabel hoeft te zijn.  

Boeken

Hoe eerder je boekt hoe goedkoper het treinticket, boeken kan al drie maanden voor vertrek. Er lijken vaste momenten te zijn waarop de prijs verhoogd wordt, vaak een verdubbeling van de voorgaande prijs.  Mogelijk dat ook beschikbaarheid een rol speelt, maar in de periode dat wij boekingen gemaakt hebben was dat in ieder geval niet aan de orde. Prijzen van een treinticket worden in ieder geval in prijs verdubbeld wanneer de vertrekdatum minder dan drie dagen in de toekomst ligt. Zorg er dus voor dat als je de keuze hebt, je voor deze tijd je ticket geboekt hebt.

Het boeken van een City Night Line treinticket kan op verschillende manieren. Zo kun je op alle NS treinstations met een Internationaal Loket een ticket boeken. Helaas zijn dat er, niet zo heel veel dus bekijk even deze pagina wat het dichtstbijzijnde treinstation is met zo’n loket. Ook kun je een treinkaartje kopen via de NS automaten. Hoe dit precies werkt hebben we voor de City Night Line niet getest. Laatste optie, en ook meest gemakkelijke, is om het treinticket op NS International te kopen of op de website van de DB Bahn en je treinkaartje thuis af te drukken met de printer. Ben je ruim op tijd met boeken dan krijg je het treinticket thuisgestuurd met de post, anders kun je het ticket dus zelf printen.

Prijzen op de website van de Deutsche Bahn kunnen enkele tientallen euro’s goedkoper uitvallen doordat er gebruik gemaakt wordt van verschillende systemen. Ergens in 2012 zou dat “probleem” verholpen zijn, maar nog steeds kun je er je voordeel mee doen. Bekijk dus ook deze website even wanneer je wat wilt boeken.

De prijs van de upgrades voor een ligplaats zijn ook variabel. Hoe eerder je boekt hoe hoger de prijs. Ook de beschikbaarheid zal waarschijnlijk een rol spelen om de prijs te bepalen. Gelukkig worden de prijzen voor de upgrades lager hoe later je boekt.

Wanneer je last minute een City Night Line wilt boeken (dus minder dan drie dagen van te voren) kan de website van NS International problemen geven, omdat je de gewenste datum niet kunt selecteren. Een oplossing daarvoor is om via één van de vele boekingsformulieren op de verschillende sites van de NS wél de juiste datum te kiezen.  Op deze manier is het dan wel mogelijk om je gewenste treinticket te boeken. Vooral handig wanneer je in het weekend wilt reizen of de Internationale Loketten bij de NS al gesloten zijn.

Reizen met City Night Line

De City Night Line trein stopt maar op een paar stations in Nederland. Namelijk Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Soms wordt van deze stations afgeweken wanneer er werk aan het spoor is. Gelukkig houdt de reisplanner van NS International hier rekening mee. Na het opstappen in de trein word je kaartje gecontroleerd. In principe moet je in het bezit zijn van een geldig treinkaartje én paspoort. Al wordt om het laatste niet altijd gevraagd.

Wanneer je met de City Night Line reist en een ligplaats hebt geboekt zijn er verschillende coupés. De meeste coupés hebben zes bedden, waarbij de bovenste bedden wat extra ruimte hebben. Dit omdat hierboven ook de spullen gelegd kunnen worden van de passagiers. Lig je in het onderste bed, dan heb je het gemakkelijkste toegang tot het ene stopcontact per coupé dat aanwezig is. Alle bedden hebben een laken, deken en kussen per bed klaar liggen dat je mag gebruiken. De coupés kunnen worden afgesloten van de rest van de trein met een deur en een gordijn. Wanneer de trein rijdt, is het enige wat je hoort het geluid van de rijdende trein en het geluid van je coupé genoten.  Oordopjes meenemen is geen overbodige luxe wanneer je bij iemand komt te liggen die snurkt.

Je zal zelf in de gaten moeten houden op welk station je uit moet stappen. Er wordt gedurende de rit niets omgeroepen. Gelukkig zitten er altijd wel andere mensen in de trein die je kunnen vertellen hoeveel keer de trein nog moet stoppen voor je halte of hoe lang het nog duurt voor je aankomt. Op ieder station blijft de trein enkele minuten stil staan om mensen in en uit te laten stappen waarna het weer snel de weg vervolgt.

In de trein zijn toiletten en een was kraantje aanwezig. Toch is het handig om een flesje water mee te nemen om b.v. je tanden te poetsen of om wat te drinken als je dorst hebt.

Reizen met ICE International

Reizen met de ICE International is een van de snelste manieren om over land te reizen. Met meer dan 300 kilometer per uur raas je over de rails op weg naar je bestemming. Het boeken van een treinticket voor de ICE is vergelijkbaar met de City Night Line, maar de prijzen liggen wel hoger. Ook hier geldt hoe eerder je boekt hoe goedkoper het treinticket.

In tegenstelling tot Nederland en België betekent een treinticket in Duitsland dat deze toegewezen  zijn aan een zitplaats. Vooral tijdens drukke periodes kan het fijn zijn om deze reservering te  hebben, zodat je zeker een zit plek hebt. In de ICE zijn speciale coupés voor mensen zonder reservering maar met treinticket. Deze kun je op aanvraag bij de conducteur verkrijgen. Het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld besluit om een trein eerder te nemen dan je geboekt hebt.  Je recht op een zitplaats komt dan te vervallen, maar je mag wel, indien er zit plaatsen vrij zijn,  deze gebruiken. Stapt er later iemand in die jouw stoel gereserveerd heeft dan zal je een andere plek moeten zoeken. Zijn er geen zitplaatsen meer beschikbaar dan zal je in het gangpad moeten staan en wachten tot er weer een plekje vrijkomt.

Bij het boeken van een ICE International ticket heb je de optie om voor de trein die je graag wilt boeken én voor de trein die daarna komt een plaats te reserveren. Zo heb je meer kans op een zit plek wanneer je niet precies weet hoe laat je de trein terug wilt nemen.

Binnenlandse treinen

Naast de ICE en de City Night Line rijden er binnen Duitsland ook binnenlandse treinen. Er zijn verschillende type treinen. Zo is er een intercity maar ook een regionale trein. Gezien de vele kortingsregelingen in Duitsland kan het ook lonend zijn om je ticket te boeken bij de treinreiswinkel. Bij de Intercitys kun je beter vooraf een treinkaartje boeken aangezien de prijs hoger wordt naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. In Duitsland heb je daarnaast speciale tickets die de moeite waard zijn! Zo kun je met het Schönes Wochenende Ticket op zaterdag of zondag met de regionale treinen in geheel Duitsland reizen. Je kan op dit ticket maximaal 5 personen meenemen. Ook heb je speciale regio tickets. Dit zijn zogheten Ländertickets. Je kunt dan met maximaal 5 personen op één ticket reizen in de regio. De voorwaarden verschillen per regio. Ik heb in Bayern gebruik gemaakt van een Länderticket met 2 personen omdat 2 losse tickets duurder waren dan een Länderticket. Je kan het beste dan ook aan het loket naar het goedkoopste ticket vragen.  Tenslotte heb je het Quer-durchts-land ticket. Dit is een ticket die je op werkdagen tussen 9 uur en 15 uur in de regionale treinen door heel Duitsland kan gebruiken. Je kan deze kopen voor 1 t/m 5 personen. Meer informatie over de dienstregeling en de diverse soorten tickets zijn te vinden op de website bahn.de.

Omdat treinreizen vaak relatief duur is in Duitsland, loont het om een interrail pas te kopen. Let dan wel op of er voor bepaalde treinen nog aanvullende voorwaarden zijn zoals het kopen van een reservering.

Goedkope treintickets boeken

Er zijn verschillende reisklassen mogelijk wanneer je met de trein reist. 

SPARPREIS EUROPA of SPARPREIS: Met dit ticket ben je verplicht te reizen met de trein(en) die op je ticket staan. Je vindt de trein(en) en datum waaraan je gebonden bent in het route-vak op je ticket, onder je vertrek- en aankomststation.

FLEXPREIS: geldig op geboekte reisdag en traject. Je kunt ook op een ander tijdstip reizen met de treincategorie vermeld op het ticket óf een lagere categorie (A: ICE, B: IC/EC of C: RE/Regional). In dat geval vervalt je zitplaatsreservering

Mocht je met een Sparpreis ticket reizen en er grote vertraging optreden dan zal je met de treinmanager van de trein waar je eigenlijk geen gebruik van mag maken moeten overleggen. Hij of zij zal dan beslissen of je van deze trein gebruik mag maken. 

Eventueel kun je ook via Whatsapp om hulp vragen wat te doen bij problemen. Het nummer is +31683644197 en over het algemeen krijg je snel antwoord. 

NS International app

De NS International app is bijna onmisbaar wanneer je grote afstanden met de trein aflegt. Nadat je de app hebt geïnstalleerd op je telefoon kun je opgeven welke route je van plan bent te gaan reizen. Via je ingestelde route kun je zien wanneer je ergens moet op of overstappen, op welk perron je aankomt en naar welk perron je moet om je aansluiting te halen. Ook alle tussengelegen stations worden weergegeven en je positie. 

Wanneer er op jouw traject een vertraging optreed, en je hebt op dat moment een internet verbinding, dan wordt je direct gewaarschuwd hoeveel de verwachte vertraging zal zijn en wat er precies aan de hand is. Erg handig, want vaak zijn er meerdere opties beschikbaar naar je eindbestemming, waardoor je met minimale vertraging kunt doorreizen. 

Als je besluit van de route af te wijken dan zal de app op basis van de tijd je laten zien waar je eigenlijk had moeten zijn. In dit geval zal je dus een nieuwe route moeten plannen waarna je opnieuw belangrijke notificaties ontvangt terwijl je onderweg bent. 

Ook kun je bij de instellingen aangeven of de app een notificatie moet geven wanneer je moet vertrekken of wanneer je moet overstappen. Handig voor als je even niet zit op te letten en je via de telefoon toch op tijd op de hoogte gebracht wordt van je overstap. Downloaden kan gratis voor iOS en Android