Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Dar es Salaam de hoofdstad van Tanzania is voor de meeste reizigers vooral een doorgangsplek naar het eiland Zanzibar of naar de Safari parken in het noorden en zuiden van het land. Toch kan je bijna niet om de stad heen zeker niet als je vanuit Nederland of België naar Tanzania vliegt.

Bezienswaardigheden

Het nationaal museum is de bekendste attracties in Dar es Salaam. In het museum zijn diverse tentoonstellingen over de recente en oude geschiedenis van het land. Een ander museum in de stad is het village museum met diverse traditionele huisjes. De stad heeft verder weinig echte attracties maar in het oude centrum kan je nog een aantal oude gebouwen ontdekken.

Als je meer tijd in de stad te besteden hebt kan je een dagtrip maken naar een van de stranden in de buurt van Dar es Salaam. Deze stranden zijn relatief schoon en je kunt er zelf snorkelen. Nog beter zijn enkele kleine eilandjes voor de kust zoals Bongoya waar je heen kunt voor snorkelen, zwemmen en wandelen.

Accommodatie

Dar es Salaam heeft een redelijke keuze aan budget accommodatie. Verwacht weinig bijzonders het zijn voornamelijk grote blokken met veel kamers gerund door Indiërs of Chinezen. De meeste accommodatie is geconcentreerd in het oude stadscentrum wat makkelijk is als je met de bus verder wilt rijden. Buiten het centrum heb je aan de kust ook een aantal meer charmantere opties, deze zijn waarschijnlijk prettiger als je langer in de stad blijft. Prijzen liggen hier wel hoger dan in het centrum.

Eten en drinken

Aangezien de meeste zelfstandige backpackers en reizigers in het centrum overnachten, wil je waarschijnlijk ook hier eten. Verspreid door het centrum zijn een aantal opties wisselend van Indiaas tot Italiaans. Voor lokaal eten kan je naar de straatstalletjes rondom kivukoni front.

Zeker voor een hoofdstad valt het nachtleven erg tegen. Het beste is om te vragen of er ergens een feest is, zo gaan veel hippe jonge inwoners om te feesten een keer per maand naar de full moon party op Zanzibar maar ook in Dar es Salaam zijn regelmatig feesten.

Vervoer van en naar Dar es Salaam

Het internationale vliegveld van Dar es Salaam Julius Nyerere International Airport bevind zich ongeveer 10km van het centrum. Je kunt een taxi nemen naar je hotel, maar let op chauffeurs staan er bekend om te veel te vragen 10.000-20.000 is naar het stadscentrum een normale prijs. Een andere optie is een daladala, deze zijn veel goedkoper maar je moet hiervoor wel naar de grote weg lopen. Tijdens de spits kan je tocht van en naar het vliegveld makkelijk twee keer zo lang duren dus zorg dat je genoeg tijd hebt.

Je kunt vanuit Dar es Salaam met de trein naar Dodoma en Mwanza deze route is echter erg langzaam en berucht vanwege dieven waardoor veel reizigers kiezen voor de bus. Een andere trein route is die naar het zuiden waarmee je helemaal naar Zambia kunt.

Er zijn diverse busmaatschappijen de luxere maatschappijen zoals Royal Coach en Scandinavian Express deze hebben een busstation in het centrum wat makkelijk is als je daar slaapt. Een andere optie is om naar het centrale busstation in Ubonga te gaan. De meeste bussen naar bestemmingen zoals Arusha en Dodema gaan in de ochtend tot 10 uur, met eventueel nog een enkele bus in de middag of avond.

Om de boot naar Stone  Town of Pemba te halen moet je naar de ferrie terminal, deze bevind zich in het centrum van Dar es Salaam. De tijden van de boten wisselen nog al dus het is het beste van te voren deze te checken. Er gaan snellere boten, soms catamarans die je in 1,5-2 uur naar Zanzibar brengen, je betaald hiervoor rond de 35-40 dollar enkele reis. Er zijn ook langzame goedkope boten zoals de nachtboot die om 22:00 vertrekt en waarmee je pas de volgende ochtend aankomt of de flying horse die je voor 20 dollar in 4,5 uur brengt.