Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

In het noorden van Tanzania zijn verschillende parken. De beroemdste zijn het Serengeti National Park en de Ngorongoro krater. Daarnaast heb je er ook nog o.a. Tanagaria National Park, Arusha National Park en Lake Manyara National Park.

De Serengeti is een groot park waar je heen gaat voor een vlak, grasachtig landschap en heel veel grote groepen dieren. Zo zijn er meer dan 1 miljoen gnoes. Wat je ziet en waar is erg afhankelijk van het seizoen. Je kunt in de Serengeti ook tijden rijden zonder iets te zien. Vraag dus goed na waar de dieren zich bevinden in de tijd dat jij er bent en of je toer ook naar dat deel van de Serengeti gaat.

Ngorongoro krater is een caldera (ingestorte vulkaan) wat een bijzonder beeld geeft. Er wonen ook veel vrijgezelle olifanten en leeuwen families. Het Ngorongoro Reserve is meer dan alleen de krater. Zo zijn er de hooglanden met verschillende vulkanen en de vlaktes die aan de vlaktes van Serengeti National Park grenzen. In dit gebied leven de Masai en hoede ze ook hun vee.

Lake Manyara is een kleiner park maar met een zeer gevarieerd landschap. Er zijn veel vogels en hertachtigen. Het park is beroemd om zijn leeuwen die in bomen klimmen. Dat is vreemd gedrag voor leeuwen. Reken er echter niet op dat je dit ook te zien krijgt. Onze gids had het voor het laatst gezien 4 maanden voor ons bezoek.

De entree van het park is $35 en een jeep huur je voor $150. Dit is dus voor de wagen, de chauffeur die ook gids is en een lunch. De jeep kan je delen met 6 mensen. Inclusief entree ben je dan $60 kwijt. Je vertrekt om 7.00 en bent binnen een half uur in het park. 9 uur later rij je het park weer uit. Dit park is ook als dagtrip te boeken in Mto wa Mbu.

Arusha National Park is uiteraard te doen als dagtrip vanuit Arusha  voor ongeveer dezelfde bedragen zoals vermeld bij Lake Manyara. Wanneer je vanuit Moshi een dagtrip wilt doen dan is het huren van een jeep duurder. $250 voor een dag. Moshi ligt namelijk op ongeveer 2,5 uur rijden van Arusha National Park. 

Er zijn verschillende routes te bedenken. Hou echter rekening met de lange rijtijden. Veel voorkomende routes zijn 3 dagen Tanagira, Ngorongoro en Lake Manyara, of een 4 daagse tocht naar Lake Manyara, Serengeti en Ngorongoro krater.

Bij een dergelijk 4 daagse route ben je effectief maar 2 dagen echt in de parken zelf. Reken op in totaal een halve middag in Lake Manyara, een middag en ochtend (max 24 uur) in de Serengeti en een ochtend in Ngorongoro. Behalve in de Serengeti slaap je buiten de parken.

De kosten

Voor een 4-daagse kampeersafari betaal je (na onderhandelen) ongeveer 140 dollar per dag voor een landcruiser met 3-5 toeristen. Dit is inclusief alle entreegelden, eten en accomodatie in tenten.

In de Lonely planet wordt gesproken over 100 dollar per dag dit is echter alleen mogelijk als je alleen naar de kleinere (goedkope) parken gaat of met een grote groep bent. Je zal dan ook eerder in een 8-10 persoonsbusje i.p.v. een landcruiser gaan. 

Het duurste park is Ngorongoro dit komt doordat er bovenop de entree prijs ook nog een fee van 200 dollar per auto komt.

Wil je ter plekke een safari regelen dan is de beste plek hiervoor Arusha. Hier zitten de meeste operators en het is de dichtstbijzijnde grotere stad bij de parken. Je kunt zelf een aantal operators af gaan maar in bepaalde delen van Arusha zullen de touts ook jou vinden en je mee willen tornen naar hun bureautje.

Het mooiste is natuurlijk wanneer je advies hebt gekregen van andere toeristen over een betrouwbaar bureautje. Maar zelfs dan blijft boeken nog een beetje een gok. Dingen waar je zeker op moet letten zijn. Met hoeveel mensen ga je in een auto?, wat voor een auto is het een landrover? Hoeveel bagage moet er op het dak? (het is natuurlijk balen als de helft van de tijd je dak niet open kan) krijg je wel of niet dingen zoals water?