Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Als zelfstandige reiziger zijn er verschillende opties om te reizen door Tanzania. Voor de langere afstanden is de bus de meest gebruikte optie. Er zijn echter ook nog andere opties.

Minibusjes (Dalla-Dalla)

De meeste lokale mensen reizen met Dalla-Dallas. In grotere steden kan je ze ook gebruiken voor het vervoer binnen de stad. En op bijvoorbeeld Zanzibar zijn ze vrijwel de enige optie om van dorpje naar dorpje te reizen.

Dalla-Dalla's  zijn goedkoop, maar vraag wel vooraf de prijs of kijk goed wat andere geven. Helaas zijn ze ook berucht vanwege de onveilige rijstijl. Sommige Dalla-Dallas zijn compleet afgereden busjes, andere zijn helemaal gepimpt zelfs met tv-schermpjes met gospel muziek. Op sommige plekken worden ook nog open Dalla-Dallas gebruikt, je zit eigenlijk in een soort laadbak met bankjes onder een plastic afdakje.

Dalla-Dallas hebben vaak vaste routes maar rijden niet echt op een vaste tijd. Ze vertrekken als ze vol zijn. Soms zijn er vaste haltes maar je kan ook altijd wel uitstappen en instappen waar je wil. De meeste steden hebben een Dalla-Dalla verzamelplaats.

Touringcars

Tussen de grotere steden zoals Dar-Es-Salaam en Arusha gaan ook touringcars. Het voordeel is dat ze minder vaak stoppen en dat je een comfortabeler kunt zitten dan in een minibusje. Ook hebben bussen min of meer vaste vertrek en aankomst tijden.  De prijs is afhankelijk van het comfort level. Bussen vertrekken niet altijd van een vast punt maar van het depot van een bepaalde maatschappij. Het is voor bussen aan te raden om een dag van te voren een ticket te kopen. Scandinavia Express en Royal Coach zijn twee maatschappijen met een goede reputatie die op de door toeristen veel gebruikte route Dar-es-Salaam – Moshi – Arusha rijden. De bussen hebben een wx aan boord en je stopt onderweg om te lunchen. Een busticket op deze route kost ongeveer 25 dollar.

Boot

Wanneer je naar de eilanden zoals Zanzibar, Pemba of Mafia wil gaan zal je gebruik moeten maken van de boot. Ook is het mogelijk om op met de boot te reizen op lake victoria.

De boot naar Zanzibar vertrekt vanaf Dar-Es-Salaam. Je kunt kiezen voor de goedkopere slowboot ( Flying Horse van 22:00-6:00), maar de meeste mensen zullen reizen met een catamaran.  Operaters Sea Star, Sea Bus, Sea express en Coastal doen er ongeveer 2 uur over en je betaald 30-45 dollar enkele reis. Deze boten gaan vaak door naar Pemba. In de wachtruimte in Dar es Salaam van Coastal heb je airco, lekker stoelen en gratis drinken, koekjes én ijsjes. Op Zanzibar is dit helaas niet het geval.

Zorg dat je je paspoort bij de hand hebt wanneer je naar Zanzibar gaat want ze willen die controleren en een stempeltje zetten.

Trein

Er zijn verschillende treinen in Tanzania. Voor toeristen kan de route Kigoma – Dodema – Dar-es-Salaam interessant zijn. De routes zijn de laatste jaren echter steeds onbetrouwbaarder worden. De treinen zouden ongeveer twee keer per week moeten gaan, maar het komt ook voor dat ze opeens een maand niet rijden. Treinen zijn langzamer dan de bus.

Vliegen

Vanwege de afstanden kan vliegen een optie zijn. Er zijn verschillende veel gebruikte vliegveld. Naast Dar-Es-Salaam zijn die o.a. Kilimanjaro airport en Zanzibar Airport. Ook naar een aantal wildparken worden vluchten aangeboden.  Vliegen in Tanzania is lange tijd niet goedkoop geweest, voor een vlucht van Arusha naar Zanzibar betaalde je tussen de €100,- en €150,-

Sinds 2012 is de prijsvechter Fastjet actief in het land, wat de prijzen enorm heeft doen dalen. Fastjet biedt op verschillende populaire trajecten scherpen prijzen aan. Houdt de prijzen dus in de gaten wanneer je overweegt een binnenlandse vlucht te nemen.