Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Tanzania bevind zich in Oost-Afrika. Buurlanden van Tanzania zijn Kenia, Mozambique, Malawi, Zambia, Congo, Burundi, Rwanda en Uganda. Aan de oostkant bevindt zich de Indiase Oceaan. In deze oceaan liggen een aantal eilanden, Zanzibar is de grootste en belangrijkste.

Tanzania is een van de grootste landen in Afrika. Er wonen ongeveer 44 miljoen mensen in Tanzania waarmee het land op de 30e plek qua inwoners wereldwijd staat.  Van de 44 miljoen wonen er ongeveer 1 miljoen op Zanzibar en Pemba.

Geschiedenis

De naam Tanzania komt van de samenvoeging Tanganyika (zoals het vaste land werd genoemd) en Zanzibar. Beide landen besloten in 1964 samen als een land verder te gaan.

Zanzibar heeft een heel andere geschiedenis dan het vaste land, zo was het vanaf 1698 onderdeel van het Omaanse rijk.  Voor enige tijd was het zelfs de hoofdstad van de Sultan en reageerde het Sultanaat van Zanzibar het over delen van Afrika zoals de kustgebieden en eilanden van huidige Tanzania en Kenia. De inwoners van Zanibar werden moslim en mixten met Arabieren die overkwamen uit Oman ook kwamen er Indiërs naar het eiland.. Ook nu nog wonen er op Zanzibar voornamelijk moslims en zien de mensen er uit als een Arabisch/Afrikaanse mix. De bouwstijl heeft veel invloeden uit het Midden-Oosten. In 1866 namen de Britten het eiland over en in 1963 werd het een onafhankelijke staat.

Tanganyika, het vaste land van Tanzania is een van de oudst bewoonde gebieden ter wereld. Ga je op Safari naar bijvoorbeeld de Serengeti dan kan je onderweg stoppen in de zogenaamde Olduvai kloof. Je kunt hier enkele van de oudste resten van menssoorten bekijken die ooit gevonden zijn. Het gaat niet om moderne mensen maar om de Paranthropus boisei en de Homo habilis die 1,7 miljoen jaar geleden in het gebied woonden. In dit gebied werden ook vele fossielen van lang geleden uitgestorven dieren gevonden.

Er zijn in dit deel van Afrika altijd jager/verzamelaars geweest en later ook landbouwers. Toch weten we niet heel veel over deze mensen. Wel is het bekend dat al in 1500BC een vorm van Swahili werd gesproken. Swahilli is nu de officiële taal van Tanzania.

In het gebied waren altijd verschillende groepen actief die hun eigen gebiedje hadden, er was geen sprake van een verenigd land. Toen de Europeanen kwamen werd het gebied op papier verdeeld.  Maar het was pas vanaf 1880 echt een volledige kolonie van Duitsland.

In 1919 werd het een Britse kolonie, totdat in 1961 de onafhankelijke staat Tanganyika werd en dus in 1964 Tanzania.

Huidige politieke situatie

Tanzania is een democratisch land met om de 5 jaar verkiezingen. Voor een groot aantal jaren was er echter maar een partij in het land. Op dit moment zijn er echter meerdere partijen. Het parlement heeft 324 zetels, waarvan 75 verplicht naar vrouwen gaan en 5 naar Zanzibar. Zanzibar heeft een zekere mate van onafhankelijkheid en een eigen president en parlement.

Religie

Tanzania is een gemengd land, ongeveer 62% is Christen, 35% is Moslim en 3% is lid van een andere religie. Van de inwoners van Zanzibar is tussen de 80-90% Moslim.

Over het algemeen gaan de bevolkingsgroepen goed met elkaar om. Zowel de moslims als de christenen hangen niet al te strenge versies van hun geloof aan. Internationale organisatie geven aan dat onder druk van ontwikkelingssamenwerking aan moskeeën en Koranscholen vanuit landen als Saudi Arabië het aantal moslims dat een strengere handhaving van het geloof wil toeneemt.

Landschap

Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap een van de reden hiervoor is het bergachtige terrein.

In het noordoosten van Tanzania bevinden zich bergen. De bekendste is de Kilimanjaro, met 5895m het hoogste punt van Afrika. Er bevinden zich hier eeuwige gletsjers en sneeuw. De Kilimanjaro is net als de 2e hoogste berg van Tanzania mount Meru een inactieve vulkaan.

In het noord-westen heb je Lake Victoria. Dit meer is het grootse meer van Afrika en deel Tanzania met  Kenia en Uganda.  In het zuid-westen bevindt zich lake Tanganyika. Het gebied tussen de beide meren in is bosachtig. Veder naar het zuiden op de  grens met Malawi is nog een meer Lake Nayasa. Ook hier bevinden zich bossen en nationale parken.

De rest van Tanzania zoals het centrale gedeelte en de kustregio is relatief plat en vol met grasvlaktes. Hier bevinden zich ook de meeste grote steden zoals Dar es Salaam maar ook grote vlaktes en natuurgebieden zoals het Serengeti national park.