Tessa Bergsma Geschreven door tessabergsma. Foto door: Tikva

 • Voor slechts € 624.37 naar Arusha Nu boeken

Arusha is een stad in het noorden van Tanzania. Veel toeristen komen naar Arusha, niet voor de stad want die is niet zo mooi, maar voor een safari in de nabijgelegen nationale parken. Ook zijn er veel vrijwilligers in en rondom Arusha. De stad ligt aan de voet van de Mount Meru, de tweede hoogste berg van Tanzania. Dit zorgt voor een mooi uitzicht bij helder weer! 

Bezienswaardigheden

In Arusha zelf zijn niet veel bezienswaardigheden. Er is een National History Museum en het Arusha declaration musem daarnaast is het leuk om door het centrum te lopen. Hier zijn ook genoeg souvenirwinkeltjes te vinden. Daarnaast kun je een van de lokale markten bezoeken. Tanzanianen vinden het over het algemeen niet fijn als je een foto van ze maakt, dus het is aan te raden niet met je camera rond te lopen. De masai markt die door vele toeristen werd bezocht, is helaas in 2014 afgebrand.

Van het centrum (waar de tourbureautjes, kantoren van vliegmaatschappijen en souvenirwinkeltjes te vinden zijn), naar de andere kant van de stad waar de Nakumatt zit, is ongeveer een half uur lopen. Je kunt voor 400 shilling ook de Dala Dala (lokaal vervoersmiddel) nemen. Dit is een minibusje die wordt volgepropt met mensen, dozen en andere spullen. Liever niet op de lokale manier reizen? Dan kun je ook voor ongeveer 6000 Tanzaniaanse shilling een taxi nemen (afdingen is noodzakelijk).  

Een andere optie is een hele of halve dagtocht te boeken naar (traditionele) dorpjes in de omgeving. Je kunt hier meer leren of bijvoorbeeld de Massaai cultuur of gewoon een mooie wandeling maken.

Safari

Zoals gezegd is Arusha voor de meeste backpackers en zelfstandige reizigers de plek om heen te gaan om een Safari te regelen. Maak je geen zorgen de verkopers zullen je zeker vinden wanneer je op straat loopt. Om  de beste prijs te krijgen schut je deze mannetjes af en ga je zelf langs de diverse bureautjes.

Normaal gesproken is het geen enkel probleem om de volgende dag te vertrekken met een safari zolang je maar geen bijzondere wensen hebt. Voor meer tips lees ons artikel safari in de noordelijke parken.

Omgeving van Arusha

Ook in de omgeving van Arusha is meer dan genoeg te doen. We hebben hiervoor een aantal leuke dingen op een rij gezet. 

 • Arusha National Park
  Naast de beroemde safari parken rondom Arusha (Ngoronogoro Crater, Serengeti National Park & Tarangire National Park), is er vlakbij Arusha het Arusha National Park. Dit is een kleiner en minder bekend park, maar de natuur is er erg mooi (een deel heeft wat van een jungle weg, dit vindt je niet in de andere parken), je kunt er een wandelsafari doen en er leven vele diersoorten. Leuk om een dag heen te gaan.
 • Lake Duluti
  Lake Duluti is een meer op 20 minuten rijden vanaf Arusha, waar je kunt wandelen. Het meer is omringd door een uitgestrekt bos en er leven ongeveer 130 verschillende vogelsoorten.
 • Masai dorp
  De Masai is een stam die voornamelijk in Kenia en Tanzania wonen. De Masai staan bekend om hun traditionele leefwijze, eigen taal en hun sieraden en kleding. Rondom Arusha zijn een aantal traditionele Masai dorpen. Je kunt een dorp bezoeken op meer over de tradities en het leven van de Masai te leren.
 • Sapuku watervallen
  De Sapuku watervallen liggen aan de rand van Arusha. Je bereikt ze na een (pittige) wandeling van 2 uur door het bos.

Accommodatie

Er is in Arusha een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden. De prijs kwaliteit verhouding is echter minder goed als in bijvoorbeeld Moshi of Dar es Salaam. Ook is er veel verschil in kamers binnen een locatie, het beste kijk je dus even goed rond zeker als je langer wilt blijven. 

Eten en drinken

Vanwege de vele toeristen, zijn er in Arusha genoeg restaurantjes waar je westers kunt eten. Deze zijn te vinden op het pleintje naast de grootste supermarkt in Arusha, de Nakumatt. Wil je liever een lokaal gerecht proberen, ga dan voor een van de typische Tanzaniaanse gerechten: ugali (maismeel gemengd met water) of chips mayai (patat gebakken in ei). Ook kun je op dit plein lekkere koffie drinken bij het Msumbi coffee cafe. Hier is ook Wifi.

Arusha heeft opvallend veel plekken die Indiaas eten serveren. Een aantal hostels/guesthouses hebben ook een eigen restaurant met bar. In Arusha zijn ook een aantal bars die vooral in het weekend druk zijn en gewend aan westerse toeristen.

Veiligheid

In Arusha leven diverse geloven vreedzaam naast elkaar. Het is er daarom relatief veilig en je kunt overdag prima alleen over straat. Het is wel verstandig om niet onzeker over te komen en goed op je waardevolle spullen te letten. Als het donker wordt, verandert de sfeer en kun je beter niet meer de straat op gaan.

Vervoer van en naar Arusha

Wanneer je naar Kenia wilt reizen kun je met bussen vanuit Arusha gaan zij vertrekken regelmatig naar Nairobi in buurland Kenia. 

Er gaan ook regelmatig bussen naar Dar es Salaam. Het gemakkelijskte is om een van de luxere maatschappijen te nemen, deze bussen doen er ongeveer 10 uur over en kosten rond de 20.000 ths. Deze maatschappijen hebben eigen busterminals in en rondom het centrum. Wil je naar Moshi dan kan je ook een van deze bussen nemen en na 1-1,5 uur uitstappen. Goedkoper is het echter om een minibus of een reguliere bus te nemen naar Moshi (ongeveer 1200 ths) een toeristenshuttle bus kan ook maar kost minimaal 4 keer zoveel.

Er gaan ook diverse bussen per dag naar Babati vanwaar je over kunt stappen naar bestemmingen in het midden en westen van het land.