Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De Tanzaniaanse shilling is ongeveer € 0,60 waard. De valuta kan behoorlijk schommelen dus kijk voor vertrek naar de laatste koers.

Pinnen en wisselen

Bij de meeste banken in Tanzania kan je niet pinnen met je Nederlandse bankpas. Bij de Barclays bank en de Stanbic bank kan je wel terecht.  Kom je aan in Arusha of Moshi in Tanzania dan vind je in het centrum van de stadjes een Barclays bank.

Op Kilimanjaro Airport in Tanzania kun je ook Euro's omwisselen bij een van de wisselkantoren. We raden je aan vanuit Nederland Amerikaanse dollars mee te nemen, deze worden overal in Tanzania geaccepteerd. Ook kun je ze wisselen voor het lokale geld. Bij de grens van Kenia naar Tanzania kun je Tanzaniaanse shilling aanschaffen en in Stone Town op Zanzibar kun je ook geld pinnen. 

Credit Card

Met een credit card kun je ook pinnen bij de Barclays banken al rekenen de meeste Nederlandse banken hier extra kosten voor. De VisaCard wordt  veel meer geaccepteerd dan de Mastercard.

In chiquere restaurants en in de luxe hotels, lodges en in veel souvenirwinkels kun je ook met credit card betalen. Vraag wel altijd een kopie van het afschrift en of er extra kosten zijn verbonden aan het gebruik van een credit card. Met name souvenirwinkels willen nog wel eens (hoge) commissies rekenen.

Traveller cheques

Traveller cheques zijn eigenlijk een beetje achterhaald en worden in Tanzania ook niet overal geaccepteerd en bovendien betaal je een fikse commissie bij het omwisselen. We raden je dus niet aan om traveller cheques mee te nemen.

Praktische tips omtrent geld in Tanzania

Je kunt in Tanzania alleen maar shillings pinnen. Voor veel zaken ben je echter aangewezen op Dollars. Zo moeten alle nationale parken in dollars betaald worden. Ook hotels bereken hun prijs vaak in dollars (betalen in schilling kan meestal wel). Ook een duikschool of een safari operator zal bij voorkeur in dollar betaald worden.

Zo komt het al snel voor dat je enkele honderden dollars nodig zult hebben. Je kunt bij geldwisselkantoren de gepinde shillings uiteraard omwisselen in dollars. Dit heeft echter twee nadelen. Je verliest op de wisselkoers en je kunt met je Nederlandse pasje maar 400.000 schilling pinnen. Dit is ongeveer 300 dollar. Ga je een meerdaagse safari doen dan moet je dus al een paar dagen van te voren beginnen met pinnen. Een andere optie is om dollars mee te nemen vanuit Nederland. Dit heeft weer als nadeel dat je gevoelig bent voor diefstal en afhankelijk van je bank heb je ook te maken met wisselkosten.

Kosten en budget

Tanzania is geen goedkoop land voor reizigers. Een groot deel van dagelijkse kosten zullen gaan zitten in de accommodatie. Er komen in het land veel reizigers die makkelijk enkele honderden dollars per nacht neerleggen voor hun accommodatie. Ga je backpacken en zoek je budget accommodatie reken dan op gemiddeld 20 dollar per nacht voor een double (meer Zanzibar stranden). Eten op de markt kopen is mogelijk en erg goedkoop, maar voor een budget restaurant reken op 5-7 dollar voor een maaltijd incl. drankje.

Het openbaarvervoer is wel redelijk goedkoop maar erg traag. Op veel populaire trajecten zoals stonetown-stranden worden er toeristenbusje aangeboden. Die zijn vaak wel 5 keer duurder dan de lokale Dalla-Dalla.

Hier bovenop moet je rekening houden met de forse kosten van de nationale parken. De meeste parken kosten tussen de 50-100 dollar alleen aan entree. Hierbij komt dan nog een campfee voor de nachten dat je in het park slaapt. Daarbovenop komen soms nog extra kosten, bijvoorbeeld 20 dollar rescue fee of voor de Ngorongoro crater 200 vehicale fee.