eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Stone Town, ook wel Zanzibar Town genoemd, is de hoofdstad van het eiland Zanzibar. De smalle steegjes, overal heerlijk eten en mooie uitzichten op de zee maken het stadje één uit duizend nachten. Bij een bezoek aan Zanzibar kun je hoe dan ook niet om Stone Town heen. De boten van en naar het vaste land vertrekken er en ook het vliegtuigveld ligt dicht bij de stad.

Geschiedenis

De ligging van Zanzibar is behoorlijk bepalend geweest voor zijn geschiedenis. Het eiland ligt op de handelsroute naar India. Eeuwenlang trokken Arabische volkeren langs dit eiland voor de handel. Het eiland is door de eeuwen heen door verschillende landen geregeerd. Zo regeerde de Portugezen vanaf 1498, twee eeuwen lang het eiland. Later werd het eiland overgenomen door de Sultan van Oman die duizenden kruidnagelbomen op het eiland liet planten. Nog steeds zijn deze kruidnagels het exportproduct van Zanzibar. Ruim ¾ van alle kruidnagels zijn afkomstig van Zanzibar! Deze man zorgde echter niet alleen voor export in kruidnagels. Hij richtte ook de slavenmarkt op die nu te bezichtigen is. Na afschaffing van de handel in slaven ging de handel in het geheim gewoon door. De slaven werden naar grotten gebracht en ging op deze manier door tot 1964! In 1963 werd door sjeik Abeid Amani Karume een verbond met het vaste land getekend. 

Architectuur

Stown Town staat bekend om zijn mooie Swahillische architectuur. De Swahillische architectuur is een mix van Indiase, Osmaanse en Arabische architectuur. Door deze mix aan stijlen waan je je in een sprookjeswereld! De gebouwen van in Swahilistijl staan vooral bekend om de eenvoud van het gebouw in combinatie met een prachtige bewerkte deur. Vaak werden eerst de deuren aangeschaft en later pas het gebouw eromheen gebouwd.
Vele deuren zijn al van generatie op generatie overgegaan. De deuren zijn een statussymbool op Zanzibar. Vandaar dat je bij een wandeling door de nauwe straatjes vele,ontzettend mooie deuren tegen zult komen! 

Bezienswaardigheden

Stadswandeling door het oude centrum

Een wandeling door het oude centrum is een must do! Urenlang door de smalle straatjes dwalen (welke bewust zo zijn gecreëerd, zo kan men in de hitte van de dag toch heerlijk in de schaduw werken/lopen) en je vergapen aan al het moois wat je tegenkomt. Spelende kinderen, ambachtslieden die op straat hun ambacht uitoefenen en koopmannen die hun waren proberen te slijten. Je zult je hier niet snel gaan vervelen! Je kunt je door een gids laten rondleiden maar eigenlijk is het veel lekkerder zelf rond te lopen! Doordat bijna alle steegjes uiteindelijk op de hoofdweg of aan de kust uitkomen, kun je eigenlijk niet verdwalen. En; een beetje verdwalen in deze steegjes is absoluut geen straf! Ook is dit de  plek om je souvenirs te scoren!

Forodhani Gardens

De beste plek om even te relaxen zijn de in 2009 totaal opgeknapte Forodhani gardens. Een mooie combinatie van tuin en plein aan de zee. Prima om mensen te kijken en een lekker drankje te drinken!

Arabisch fort

Achter de Forodhani Gardens ligt het oude fort. Het fort is rondom een oude Portugese kerk gebouwd. Hoewel het officieel als verdediging is gebouwd heeft het deze functie amper gehad. In de loop van de jaren is het een spoorwegstation, gevangenis en tennisclub geweest. Op dit moment is het een museum. In het theater worden regelmatig voorstellingen gehouden. Ook is er een toeristeninformatiecentrum binnen in het fort.

Het koninklijk paleis

Vanaf de zee gezien, links van het fort ligt een oud koninklijk paleis ( Beit El-Sahel) dat nu te bezichtigen is. De inrichting en kleding zijn te bezichtigen en daarnaast is er een afdeling geweid aan prinses Salme. Deze prinses heeft het boek: Memoires van een Arabische prinses van Zanzibar geschreven. Entree: US$4

House of Wonders

House of Wonders (Beit El-Ajaib) huisvest het Nationaal Zanzibar Museum. Leuk weetje: the House of Wonders heeft zijn naam te danken aan het feit dat dit het eerste huis op Zanzibar was met elektrisch licht en het eerste huis in Oost Afrika met een lift. Ben je geïnteresseerd in de bouwwijze en oude ambachten op Zanzibar dan is dit museum de moeite waard.

De slavenmarkt

Zanzibar heeft een gruwelijke geschiedenis. Tussen 1830 en 1873 werden ruim 600.000 slaven op Zanzibar verhandeld en verkocht en verscheept. Ter herinnering aan al deze mensen is een monument gemaakt op het plein van de kathedraal van Zanzibar. Deze kathedraal in 1873 gebouwd en het altaar staat precies op het gezelblok. Dit was de plek waar vroeger een boom stond waaraan de slaven vastgeketend werden wanneer ze verhandeld werden. Tijdens het handelen werden de slaven geslagen en het idee was hoe harder ze schreeuwen, hoe sterker ze waren en hoe meer geld ze opleverden. Hoewel er vrijwel niets meer te zien is van de slavenmarkt is het toch goed op deze plek even stil te staan bij deze gruwelijkheden. 

Accommodatie

In Stown Town kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn enorme, luxe resort langs de kust waar vele, pas getrouwde stelletjes hun huwelijk vieren. Ook zijn er low-budget hotels midden in het oude centrum waar je voor 8 dollar een prima kamer hebt. Ga je voor de laatste optie, ga dan met je backpack de straatjes in en vraag onderweg naar goedkope hotels. Vaak kom je dan in de minder toeristische (en dus goedkopere) hotels.  

Vervoer van en naar Stown Town

Vanaf Dar Es Salaam

Voor de boot naar Zanzibar moet je naar de ferry terminal. Deze bevindt zich in het centrum van Dar es Salaam. De vertrektijden van de boten wisselen. Check deze dan ook voor vertrek. Er gaan snelle boten, soms catamarans die je in 1,5-2 uur naar Zanzibar brengen. De kosten van een enkele reis liggen rond de 35-40. Let erop dat de prijs op je ticket in dollar zijn vermeld. Staat er een prijs in Shilling dan word je geweigerd op de boot. Ook wanneer je wel de dollarprijs hebt betaald. Er zijn ook langzame, goedkope boten zoals de nachtboot die om 22:00 vertrekt en waarmee je pas de volgende ochtend aankomt. Ook kun je mee met de Flying Horse die je voor 20 dollar in 4,5 uur brengt.

Naar Dar Es Salaam

Koop je ticket naar Dar Es Salaam een dag van te voren bij de officiële (Sea Express of Seabus) kantoren! Koop nooit een ticket op straat! Deze kantoortjes vind je wanneer je wanneer je vanaf de stad richting het Palace Museum loopt. Loop voorbij de haven waar je uiteindelijk de vele kantoortjes vindt. Ook hier zullen mensen je tickets willen verkopen. Koop je ticket alleen bij het loket. Let erop dat alle gegevens kloppen; je naam, datum, tijd en de prijs! Je wordt echt geweigerd wanneer iets niet klopt! De snelste diensten zijn die van Sea Express en Seabus. Een ticket kost tussen de $35 en $40 dollar. Het is aan te raden in dollars te betalen. De wisselkoers naar Shilling is zeer nadelig! Er zijn ook langzame, goedkope boten zoals de nachtboot die om 22:00 vertrekt en waarmee je pas de volgende ochtend aankomt. Ook kun je mee met de Flying Horse die je voor 20 dollar in 4,5 uur brengt.

Van en naar het vliegveld

Je kunt eenvoudig van en naar het vliegveld met een taxi. Een enkele reis centrum Stown Town-vliegveld kost je ongeveer 8000 Shilling. Daarnaast is het mogelijk Dalla-dalla 505 te nemen. Dit ritje kost je 300 Shilling en zet je af op de hoek van het Hnazi Hmoja ziekenhuis (vlakbij het oude centrum van de stad).

Naar ander plaatsen op het eiland

Het is mogelijk je per taxi te laten vervoeren naar alle plaatsen op het eiland. De prijzen zijn hoog. Afhankelijk van de plek waar je heen wilt kost een ritje per taxi ergens tussen de US$ 25 en US$ 60. Voordeel hiervan is dat je exact op de plek waar je wilt zijn afgezet wordt.

Een veel voordeligere/avontuurlijkere manier om je te verplaatsen is per Dalla-Dalla. Dit is een pick-up truck waarin je op een bank plaats mag nemen. De nummers voorop de truck geven de bestemming aan. Een ritje per Dalla-Dalla zal je nooit meer dan 1000 shilling kosten. De truck stopt onderweg op vele plaatsen waardoor een ritje veel tijd in beslag neemt. Ook moet je niet gek opkijken wanneer iemand gewoon bij je op schoot ploft of zijn zak rijst op je voeten plant. Een beetje door bikkelen maar wel een hele beleving! De meeste Dalla-Dallas vertrekken vanaf het plein tegenover de vismarkt in Stown Town. Vraag ter plekke aan verschillende chauffeurs naar de plek waar jouw

Dalla-Dalla vertrekt door simpelweg de naam van de plaats te noemen en je wordt gegarandeerd geholpen!

Met behulp van je hotel kun je ook een minibusje regelen naar je bestemming op het eiland. Deze busjes kosten ongeveer 10.000 Shilling per persoon. Je reist samen met andere reizigers naar je bestemming waar je één voor één keurig bij je hotel wordt afgezet.

Eten en drinken

Omdat Stown Town door zijn centrale ligging veel toeristen aantrekt kun je werkelijk waar alles wat je maar kunt bedenken eten. Gelukkig zijn er nog geen Amerikaanse ketens en blijven alle restaurantjes er super gezellig uitzien. Een absolute aanrader is om ’s avond naar de Forodhani Gardens te gaan. Rond half 6 worden hier kraampjes opgezet en wordt het heerlijkste eten klaargemaakt. Kies voor verse garnalen, een heerlijk sateetje of een halve kreeft van de barbecue in combinatie met wat versgeperst suikerriet sap. Neem als toetje een bananenpannenkoekje; alles is heerlijk! Spreek voordat je eten bereid is een prijs af!