Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Moshi in Tanzania is voor de meeste reizigers vooral een plek om naar toe te gaan wanneer je de hoogste berg in Afrika wilt beklimmen: de Kilimanjaro. Maar het is ook een leuk Tanzaniaans plaatsje waar je het lokale leven kunt bekijken.

Bezienswaardigheden

Moshi is een leuk plaatsje om een middagje rond te wandelen. Je kunt een bezoekje brengen aan de locale markt om te zien wat er allemaal verkocht wordt. Dit gaat van groenten en vlees tot kleding en schoonmaakspullen. Er is in de stad ook een Hindu tempel en een moskee die je als ze open zijn van binnen kunt bekijken. Bij helder weer is genieten van een koffie met uitzicht op de Kilimanjaro ook een must.

Moshi is ook een populaire bestemming voor vrijwilligerswerk. Lees bijvoorbeeld een persoonlijke verslag: vrijwilligerswerk Moshi. In de omgeving van Moshi zijn een aantal plaatsjes zoals Machame die je kunt bezoeken als je meer tijd hebt. Er zijn in de regio een aantal wandel routes.

Wil je niet de volledige Kilimanjaro beklimmen dan is het nog steeds mogelijk om een relatief makkelijk wandeling te maken van een paar uur naar de eerste hut. Wil je wel de hele beklimming maken dan zijn er in Moshi toeristenbureaus genoeg waar je terecht kan. 

Accommodatie

Voor de grote van het plaatsje heeft Moshi een redelijk ruime keuze aan budget hotels. Over het algemeen is de kwaliteit goed met redelijke grote en schone kamers. De prijs/kwaliteit verhouding is beter dan in andere Tanzaniaanse plaatsen. Bij de meeste budgetlocaties betaal je voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer ongeveer 10.000 tsh. Omdat zoveel reizigers vanuit Moshi de Kilimanjaro beklimmen is het tijdelijk opslaan van een tas of extra spullen in je accommodatie geen probleem, vraag wel even van te voren of hier kosten aan verbonden zijn.

Eten en drinken

Er is een in Moshi een beperkte keuze aan restaurantjes. De meeste zitten in dezelfde straat en hebben westers voedsel zoals hamburgers en pizza op het menu staan. Ook zit er een Indiaans restaurant. Voor lunch en ontbijt zijn er twee of drie coffee shops die goede broodjes en smoothies verkopen. Het meest bijzondere restaurant in Moshi is het Salzburger Cafe een soort combinatie van ski hut gemixt met een safari thema.

Vervoer van en naar Moshi

Kilimanjaro international airport bevindt zich ongeveer 50 kilometer verderop. Het is dus mogelijk vanuit Nederland of België rechtstreeks naar Moshi te vliegen.

De meeste reizigers zullen echter met de bus aankomen. Er gaan de hele dag door regelmatig bussen en minibusjes naar Arusha (1-1,5 uur). In Arusha kan je overstappen naar diverse andere bestemmingen waaronder Nairobi, alhoewel er ook enkele dagelijkse bussen vanuit Moshi naar Nairobi gaan.

Wil je naar de kustregio dan gaan er in de ochtend ongeveer om het uur bussen naar Dar es Salaam. Wil je de ferry halen naar Zanzibar dan moet je de bus van 6:30 uit Moshi nemen. Ga je naar een van de kustplaatsen, zoals Pagani, dan kan je eerder uitstappen in Segara om daar over te stappen. Bijna alle bussen richting Dar es Salaam komen uit Arusha, daarom kan het handig zijn de dag van te voren een kaartje te kopen. Bij de luxere maatschappijen heb je gegarandeerde zitplaatsen.