Flora en Fauna van Kenia

Kenia staat natuurlijk bekend om de grote hoeveelheid afrikaanse dieren die je daar kunt zien. De fauna en flora is dan ook zeer gevarieerd.  Er zijn meer dan 80 wilde diersoorten en over de duizend verschillende vogels. Er zijn 49 Nationale Parekn waar je grote populaties leeuwen, zebra's, giraffes, nijlpaarden, olifanten, neushoorns en luipaarden vind. Bij het Victoriameer zijn ontzettend veel flamingo's. Tijdens het droge seizoen is Kenia geel en dor maar zodra het regenseizoen begint zie je een explosie van kleuren.

Flora

Kenia heeft een zeer grote hoeveelheid aan planten. Een aantal hiervan staan bekend om de geneeskrachtige eigenschappen. Helaas heeft Kenia net als veel andere landen in Afrika problemen met ontbossing en illigale houtkap. 

Bomen die voor toeristen interessant zijn vanwege hun bijzondere uiterlijk zijn bijvoorbeeld de Baobob. De Baobob is beroemd vanwege het rare uiterlijk, er wordt wel eens gezegd dat de boom omgekeerd gepland. Apen zijn gek op deze boom.  De koraalboom is een boom met bijzondere koraalrode bloemen. De sausage tree dankt zijn naam aan de vruchten die de vorm hebben van een worstje.

De planten die je zult zien zijn vooral afhankelijk van de regio waar je in Kenis bent.  In de kustregio langs de Indiase oceaan zijn enkele stukken met mangroves. Ook komen er veel kokospalmen voor die de stranden een mooi uiterlijk geven. Fruit zoals mango's, vijgen en papaya's groeien hier ook in overvloed net als vele tropische bloemen.

In het binnenland, voornamelijk oosten en noorden van Kenia is een savannelandschap. Hier groeien voornamelijk doornstruiken, schermacacia's en baobabs.  Kenia heeft ook een aantal hoger gelegen gebieden, uiteraard is hier een heel andere begroeing. Er zijn nog enkele zwaar beboste gebieden vooral op de vulkaanhellingen.

In het noorden is de enige woestijn van Kenia te vinden de Chalbi desert. In dit gebied groeien weinig planten.

In de zogenaamde Rift Valley die door het land loopt bevinden zich diverse meren en uitgedoofde vulkanen. Het is een zeer vruchtbaarlandschap. Er is hier dan ook veel landbouwgrond, daarnaast zijn er veel vijgenbomen en bamboe. In het westen van het land komen theeplantage's voor.

Helaas zijn er in Kenia nog maar weinig gebieden met oerbos. Het grootste gebied waar je echt nog tropisch regenwoud kunt zien is het Kakemega Forst. In de gebied zijn diverse bijzondere en beschermde plantsoorten.

Fauna

Al in de koloniale tijd is een begin gemaakt met de natuurbescherming en dankzij het toerisme werd deze na de onafhankelijkheid voortgezet. Kenia kent vele nationale parken en natuurreservaten. Door stroperij en kaalslag van bossen wordt desondanks een aantal diersoorten zeer ernstig bedreigd: de olifant, de puntlipneushoorn en in mindere mate ook de Grevy-zebra, het Hunter's hartenbeest en de jachtluipaard.

Een selectie uit de zeer omvangrijke dierenwereld van Kenia:

Giraffen leven in een Savanne gebied, en in matig beboste gebieden waar veel acacia's groeien. Er komen twee soorten giraffen voor in Kenia, de Maasai giraffe is de grootste en meest voorkomende, daarnaast is er de netgiraffe die vooral in noorden woont.  In Kenia komt niet alleen de gewone zebra voor maar ook de Grévy’s zebra. Ze leven op steppen en graslanden. De zebra's worden meestal vergezeld door diverse hertachtigen.

Erenoeks oftewel giraffegazellen leven in droge gebieden met struikgewas en zijn uniek voor Kenia. Impala's zijn antilopen die zoveel op de savannes voorkomen dat ze wel de MacDonalds worden genoemd. Dit omdat ze heel veel gegeten worden en de strepen op hun achterwerk lijken op een grote M. Elandantilopen met grote spiraalvormige hoorns leven eveneens op de savannes. Oryxen oftewel spiesbokken leven in droge gebieden met struikgewas. Koedoes zijn antilopen die leven in struikgewas en dichte bossen. Dikdiks leven in struikgewas en is de kleinste antilopensoort, maximaal 40 cm groot.

Babyleeuwen oefenen hun jachtinstict dor de kleine diertjes te vangen. De leeuw is de enige katachtige die in groepen leeft en komt voor op de savannen. Andere roofdieren zijn bijvoorbeeld Cheeta's ook bekend als jachtluipaarden leven vooral op de steppen en open savann, dit landschap is heel geschikt om hun maximale snelheid van 80km per uur te bereiken. Hiermee zijn ze het snelste zoogdier ter wereld. Luipaarden zijn nachtdieren en komen vooral voor in bossen, struikgewas en grotten.

Een van de diersoorten die veel mensen willen zien in Kenia zijn natuurlijk Olfianten en Neushoorns. De zwarte (puntlip) neushoorn en de witte (breedlip)neushoorn behoren tot de bedreigde diersoorten. Olifanten, de grootste landzoogdieren, leven in kuddes in bossen en op de savanne.

Buffels zijn kuddedieren en komen voor in bossen en op de savannen.  Waterbokken leven in de buurt van water in open bosgebieden en rotsachtig heuvelland. Wrattenzwijnen leven in de buurt van water in kleine families.

Bavianen zijn te vinden bij rivieren en lavavelden en leven in grote families bij elkaar.  Krokodillen komen in bijna alle rivieren van Kenia voor en nijlpaarden daarnaast ook in meren. Hyena's komen in het hele land voor. De gestreepte en de gevlekte hyena eten voornamelijk aas maar ook kleine zoogdieren. Giftige slangen zoals de cobra, de mamba en de pofadder leven in de graslanden en langs rivieren. Ook de python leeft daar.
Verder zijn reuzenslakken zeer opvallend.

Hieronder misschien een handig lijstje om te printen zodat je de engelse en nederlandse benamingen uit elkaar kunt houden.

Onderwaterwereld

Alsof kenia nog niet genoeg te bieden heeft voor natuurliefhebbers is er ook nog eens een prachtige onderwaterwereld. Voor de hele kust van het land loopt een groot rif, vissen die voorkomen zijn onder andere papegaaivis en de giftige schorpioenvis en steenvis. Je kunt ook zeeschildpadden zien voor de kust van het land.

Geschreven door Rudi B. op 31 Mar 2016 16:30.

Cached Page - Parse time: 0.016515970230103