Martijn Flipsen Geschreven door Maf. Foto door: Maf

Zeg je safari dan denken mensen vaak aan olifanten, leeuwen of zebra’s. In het Masai Mara Natural Park kom je ze allemaal tegen. Dit park is het verlengde van de Serengeti National Park in Tanzania en daarmee vergeleken is het slechts een klein park. Toch is het ‘kleine’ park 1510 vierkante kilometer groot en kan je een zeer grote verscheidenheid aan dieren zien. 

Nog voordat je het park binnenrijdt kom je langs de weg de eerste zebra’s en wildebeesten (gnoes) al tegen. Zodra je met je busje of jeep de toegangspoort doorrijdt valt je mond letterlijk open van verbazing. De verrekijker kan weer opgeborgen worden, de dieren zijn in overvloed en ongelooflijk dichtbij. Je rijdt langs kuddes zebra’s, wildebeesten, giraffes, gazelles, olifanten… pas als de eerste insecten binnenvliegen besef je dat je je mond nog steeds open hebt hangen. De dieren zijn gewend aan de busjes die met toeristen door het park rijden waardoor ze zich niet laten storen en verder gaan met hun dagelijkse bezigheden. Zo zijn alle gazelles rustig aan het grazen, de leeuwen aan het zonnen, de olifanten aan de wandel en als je geluk hebt zie je ook nog cheetah’s op jacht. 

Als je naar de Masai Mara gaat zie je bijna gegarandeerd buffels, olifanten, bavianen, krokodillen, giraffes, gazelles, nijlpaarden, leeuwen, struisvogels, gieren, wildebeesten en zebra’s. Als je geluk hebt zie je ook nog cheetah’s, luipaarden, zwarte mamba’s of servals en als je heel veel geluk hebt kan je er ook een neushoorn zien. Je rijdt met een busje of jeep door het park, legt zo de grote afstanden af en met een dak wat omhoog kan hoef je jezelf niet door een raampje te proppen om een foto te maken. 

Een ander aspect wat de Masai Mara zo bekend maakt is de grote trek. Deze spectaculaire migratie van miljoenen wildebeesten van Tanzania naar Kenia rondom juni-juli en de terugtocht rond oktober. De trek van juni-juli is het meest indrukwekkend, aangezien er miljoenen zijn en 40% van deze dieren de trek niet overleefd. Dit omdat er veel gejaagd wordt door leeuwen en krokodillen maar ook door de paniek van de wildebeesten zelf. De trek is niet elk jaar op hetzelfde tijdstip, dus het is lastig te plannen en je moet net geluk hebben. Dit jaar (2010) was de trek rond half juni, wat vrij vroeg was. Soms gebeurt de trek pas begin augustus. Ondanks de vele waarschuwingen dat rond de trek alles vol zit of extreem duur is heb ik hier niks van gemerkt. Vanaf half juli wordt het wel drukker met toeristen en kan je enigszins wat problemen tegenkomen om hetgene te boeken wat jij precies wilt. 

Je kan voor 2,3,4 of meer dagen op safari naar de Masai Mara. Het park ligt op een halve dag reizen van Nairobi en met de 2 daagse safari ben je dus maar tweemaal een halve dag in het park. Je kan zelf elk type safari regelen. Wil je heel goedkoop, slapen buiten het park en geen extra gids, dan ben je al snel voor 100 dollar per dag klaar (waarvan 60 dollar de entree voor het park is). Ga je voor luxe, invliegen in het park; slapen in het park en een eigen jeep met gids dan mag je hier een veelvoud van neertellen. Mocht geld een rol spelen dan ben je met een budget safari al heel goed af. Wil je luxe, pak dan een slaapplaats in het park; deze luxe hotels zijn erg aangenaam en zorgen net voor de extra ervaring van slapen tussen de dieren. Feit blijft dat of je nu luxe of budget gaat, je ziet bij allebei dezelfde dieren. Aanrader is de 4-daagse safari met 3 dagen Masai Mara en 1 dag Lake Nakuru, zo krijg jet het beste van beide en heb je net het minimum aantal dagen wat je nodig hebt de parken enigszins te zien. 

Mocht je budget gaan dan zijn er twee instanties waar ik goede ervaringen bij heb gehad. Dit is Jocky (jockytours.com) en het reisbureautje van het Nairobi International Youth Hostel. Je kan zowel van tevorenvia internet een boeking maken of gewoon opdagen en ter plaatse een boeking maken. Met het laatste heb je natuurlijk altijd het gevaar dat je niet meteen de volgende dag kunt vertrekken, voordeel is dat het wel iets goedkoper is dan vooraf boeken. Welk bureau je ook neemt, als je wilt regelen ze vanaf aankomst op het vliegveld vervoer en accommodatie totdat je daadwerkelijk op safari gaat. 

Mocht je gaan en je vraagt je af wat je mee moet nemen, dan denk je al snel aan en fotocamera met een enorme lens. Alhoewel dit soms een uitkomst is kom je met een kleine compactcamera al goed uit de voeten. De dieren zijn vaak zo dichtbij dat je met een dergelijke camera al prachtige foto’s kan schieten.  Een verrekijker is handig, al zeker niet een ‘must’. Wel iets wat je niet moet vergeten is dat je s’ochtends zeer vroeg vertrekt en dat een warm vest of trui iets is wat je dan niet wilt missen. 

Verantwoord reizen tip: 

Sommige bestuurders van busjes nemen het niet zo nauw met de regels dat er niet van de paden afgeweken mag worden. Alhoewel het soms geweldig is om zo dichtbij te komen is het niet toegestaan, de bestuurders kunnen hiervoor een flinke boete krijgen, en is het aan de passagiers om de bestuurder hier op aan te spreken. 

Let er op dat de entree daadwerkelijk aan het park betaald wordt, sommige reisorganisaties nemen hier een loopje mee en steken zo het geld wat bestemd is voor het behoud van het park in eigen zak.