eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Een reis naar Kenia is prijzig. Een deel van je budget zal  opgaan aan kosten voor je slaapplek. Om een goed beeld te krijgen van de overnachtingsmogelijkheden raden we je aan voor je vertrek dit artikel door te lezen.

Soorten accommodatie

Ho(s)tel

Kenia heeft een enorme variëteit aan hotels. Van over de top luxe resorts met privé zwembad midden in een nationaal park, een hutje aan het strand tot sobere kamertjes in een lokaal guesthouse voor zo'n 500 Ksh per nacht.

Over het algemeen kan je kiezen uit verschillende soorten kamers. Van dormbed tot 1-, 2- of 3-persoonskamers.  Wanneer dat mogelijk is, doe je er goed aan de kamer en eventueel de 'badkamer' even te bekijken voor je besluit om er te overnachten of de reviews op internet eens door te nemen.

Kamperen

Denk je aan Kenia dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan een kampeervakantie. Hoewel dit zeker niet de standaard is in Kenia, is het in de meeste plaatsen zeker mogelijk je tentje neer te zetten.  Dit is vaak de goedkoopste overnachtingsmogelijkheid. Vele hotels hebben een grasveldje waar jij voor een klein bedrag mag overnachten en gebruik kan maken van de gedeelde badkamer. Daarnaast zijn er ook verschillende hotels waar je in een tentje van het hotel kunt overnachten. Zeker leuk als afwisseling maar bedenk je wel dat het in het hete seizoen behoorlijk warm kan worden in je tent! Voor een kampeerplek betaal je gemiddeld 400 Ksh per kampeerplaats.

Overnachten in een Nationaal Park

Bij een reis naar Kenia kun je een overnachting in een nationaal park eigenlijk niet overslaan. Dit kan een overnachting zijn in een tentje of in een grote lodge. Hoe dan ook, deze ervaring zal onvergetelijk zijn. ’s Nachts geluiden horen van wilde dieren, tijdens je ontbijt naar drinkende olifanten kijken. Apen die in je kamer proberen te komen. Allemaal situaties waar je ongetwijfeld mee te maken zal maken. Wil je in een park overnachten, dan is de eenvoudigste manier een overnachting bij een tourbureautje te boeken (vaak in combinatie met een safari). Geef duidelijk je wensen aan en vraag om de naam en een brochure van het hotel om te voorkomen dat je toch buiten een park te overnachten komt. Google je hotel of kampeerplaats altijd van te voren. Veel tourbureautjes bieden je een hotel aan buiten het park omdat dit goedkoper is. Hoewel daar natuurlijk ook genoeg wild te spotten valt, is het wel een totaal andere ervaring dan een overnachting in het park zelf. Voor een kampeerovernachting in een park moet je rekenen op 2500 Ksh per persoon (dit is dus zonder kampeerspullen en tentje). Een overnachting in een luxe lodge is mogelijk vanaf 20.000 Ksh per persoon. Daarnaast betaal je de park fee.

De kosten

Wat betaal je nou ongeveer voor een overnachting in Kenia? Hoewel je in de meeste plaatsen vrij goedkoop kan overnachten zal je soms stijl achteroverslaan van de prijzen voor een hotel. Deze zijn (zeker in Nairobi) vaak te vergelijken met een budgethotel in Europa. Dit is het gevolg van de massa’s toeristen die jaarlijks naar het land reizen en toch allemaal een bedje nodig hebben voor de nacht.

De prijs van een hotelkamer hangt af van verschillende factoren. Ten eerste het type kamer: Kies je voor een dorm, een kamer ensuite, aantal personen per kamer, enz. Daarnaast speelt de plaats waar je verblijft een grote rol. De badplaatsen aan de kust, de grotere steden en een overnachting in een park zijn aanzienlijk duurder dan die in een dorp. Daardoor is het moeilijk wat van de prijzen te zeggen.

Over het algemeen kan je zeggen dat een tweepersoonskamer met eigen badkamer in een dorpje ongeveer 2000 Ksh kost en een vergelijkbare kamer in een stad 4000 Ksh. Een dormbed (bed op een slaapzaal) kost gemiddeld 700 Ksh.

Wat moet je nog meer weten?

Helaas komt diefstal uit hotelkamers vaak voor. Verblijf je in een hutje aan het strand dan is het zeker verstandig je spullen veilig op te bergen. Bij de veel hotels kun je spullen in de kluis van de receptie laten leggen. Dit is ook een goed idee wanneer je de deur uit gaat. Het is in ieder geval beter dan je spullen in je kamer te laten liggen. In wat duurdere hotels zitten soms ook kluisjes in de kamers!

Is het eenvoudig om een hostel te vinden/boeken?

In het midden- en hoogseizoen is het aan te raden van te voren een hotelkamer te reserveren. Het middenseizoen loopt van januari tot en met Pasen en 1 oktober 20 dec. Het hoogseizoen loopt van 21 december tot 2 januari en 1 juli tot 30 september.

Eindeloze zoektochten naar een bed tijdens deze seizoenen, kunnen behoorlijke irritaties veroorzaken en daarnaast is de kans reëel dat de meeste budgethotels simpelweg vol zitten. Vooraf reserveren per e-mail of telefoon is een goede manier om aan je slaapplek te komen. Daarnaast kun je altijd reserveren via bijvoorbeeld hostelbookers of hostelworld.

Na de gebeurtenissen in juli 2014 is het toerisme in Kenia compleet ingestort. Dit heeft als gevolg dat de hotels en andere soorten accommodaties amper gasten hebben. Daarom hebben veel accommodaties hun prijzen enorm verlaagd. Tijdens midden- en hoogseizoen kan je soms voor de laagseizoenprijs bij hen verblijven! Dat is natuurlijk een enorm voordeel!

Op moment van schrijven komen we prijzen tegen van rond de 6000kes/ca. €60 per persoon per nacht voor all inclusive luxe beach resorts aan Diani Beach, het mooiste strand van Kenia! (Prijzen februari 2015) 

Behalve een hotel, hostel of kamperen, kan je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om lekker in een volledig ingericht vakantiehuisje dichtbij het strand te gaan zitten. Hier aan Diani Beach zijn er verschillende mooie vakantiehuisjes te vinden (met zwembad) waar je al voor 3500sh per nacht per 2- of 3-persoons huisje kan verblijven (prijzen maart 2015).

Deze vakantiehuisjes kunnen je vaak ook een beter bod doen, als je het voor langere tijd wilt huren, bijvoorbeeld voor adoptiestellen of vrijwilligers oid.

Wil je het tijdens je reis eens echt helemaal anders doen en 1 of meerdere dagen/nachten écht contact met de locals maken, dan kan je ook op zoek gaan naar één of meerdere logeeradresjes bij een lokale familie.