bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Kenia kent bijna 50 Nationale Parken die allemaal iets unieks hebben. We hebben er hier een paar omschreven.

Masai Mara National Reserve

Het Masai Mara National Reserve is waarschijnlijk het bekendste en meest bezochte park in Kenia. Het staat bekend om de grote aantallen wild en het trotse Masai volk. Masai Mara ligt aan de grens met Tanzania en tezamen met het daar gelegen Serengeti National Park vormt het één ecosysteem voor de rondtrekkende kudden .

In het juiste seizoen kan je hier De Grote Trek zien. De megratie van zeer grote hoeveelheden gnoe's, gazellen en zebra's van Serengeti naar Masai Mara is meestal in Juli en Augstus. Wanneer de grote hoeveelheden dieren in Tanzania zijn is het Masai Mara park iets minder interessant.

Het park is een savanne met zachtglooiende heuvels, acaciabossen en uitgestrekte vlaktes met prachtige uitzichten. Groot en klein wild is ruimschoots aanwezig.

De grootste populaties leeuwen van Kenia leven in dit gebied en de kans is redelijk groot hen jagend te zien. Cheeta's en luipaarden  komen ook in ruime mate voor maar zijn lastiger te spotten.

Tsavo National Park

Tsavo is het grootste nationale park van Kenia en een van de grootste parken ter wereld. Het park is verdeeld in oost en west. Tsavo kent vele biotopen waardoor er een grote verscheidenheid aan dieren voorkomt. Er is minder wild dan in de Masai Mara, maar het landschap is spectaculair en zeer indrukwekkend. Tsavo West is van recent vulkanische origine en daardoor zeer heuvelachtig. De steile rotsige Ngulia Hills domineren het gebied. In het noorden van Tsavo West ligt de Chyulu Range, gevormd door een keten van vulkanische kegels. De Chyulu Range behoort tot de een van 's werelds jongste bergketens. Lava erupties in de afgelopen vijfhonderd jaar hebben lavastromen veroorzaakt die te zien en te voet te betreden zijn bij Chaimu en Shetani.

Beroemd zijn de 'rode' olifanten van Tsavo, rood door het stof. Een groot deel van Tsavo Oost is niet toegankelijk voor bezoekers. Het landschap oogt totaal anders dan Tsavo West: droge, uitgestrekte vlakten met hier en daar wat struiken en bomen. Toch is er voldoende wild te spotten. Dieren als de cheetah gedeien hier beter vanwege de open vlakten.

Mount Kenya National Park

Deze berg vormt onderdeel van de centrale hooglanden van Kenia. Het berggebied kent een grote variatie aan flora en fauna. Mount Kenya ligt aan de evenaar. In de uitlopers van de berg liggen veel kleine meertjes. De laaggelegen bossen bieden een leefomgeving voor olifanten, luipaarden (er komen zelfs zwarte luipaarden voor!), zwijnen en talloze andere zoogdieren. Op 2400 meter hoogte ligt een bamboezone, daarboven een zone met reuzeheide.

Amboselli

Dit is een van de oudste parken in Kenia. Het is een klein, maar druk bezocht park. Er zijn grote, open vlaktes met op de achtergrond de Kilimanjaro. Amboselli is olifantenpark bij uitstek: er leven zo'n 1200 olifanten.  De olifanten verzamelen zich in grote kuddes. Sommige van hen hebben nog grote slagtanden, omdat de stropers hier niet zo huisgehouden hebben als in de andere parken. De olifanten zijn decennia lang bestudeerd door Cynthia Moss en haar collega's. Zij kennen elk dier van gezicht en naam en hebben een boek geschreven: Elephant Memories. Het Amboselli Elephant Research Project kan op afspraak bezocht worden. Informeer hiernaar bij de lodges in het park.

Samburu, Buffalo Springs en Shaba National Reserves

In de halfwoestijn van Noord-Kenia liggen drie gebieden langs de rivier 'Ewaso Ngiro' die tezamen een ecologische eenheid vormen. Ten zuiden van de 'Ewaso Ngiro' liggen Buffalo Springs en Shaba National Reserves, ten noorden ligt het Samburu National Reserve. De reservaten liggen allen net boven de evenaar.

Vanwege de specifieke klimatologische omstandigheden huisvest het gebied diersoorten die in andere parken niet voorkomen, waaronder de Grevy-zebra (met grote oren en smalle strepen), netgiraffen, gerenoeks (giraffegazellen).

Samburu en Buffalo Springs worden gekenmerkt door bergen en heuvels met zandrivieren die bijna altijd droog staan. Het grootste deel van het jaar is de aarde roodbruin gebakken. Het gebied rond de 'Ewaso Ngiro' is beduidend groener en een permanente waterbron voor de dieren en herbergt een variëteit aan wild en vogels.

Meru National Park

Dit park is gesitueerd op de evenaar, ten westen van Mount Kenya. Vanaf de Nyambene Hills en de Mount Kenya stromen veel riviertjes die het Meru National Park het hele jaar van water voorzien. Daardoor zijn de rivieroevers rijkelijk begroeid en zijn er zelfs drassige graslanden. Het park is bekend geworden door de films van Joy Adamson's 'Born Free', over de verweesde leeuwin Elsa die later weer in de natuur is uitgezet. Ondanks het feit dat het park tot een van de grotere van Kenia behoort, is de grote toeristenstroom Meru voorbijgegaan. Juist dit park is een van de parels van de beschermde gebieden in Kenia. Het is een bezoek meer dan waard!

Nairobi National Park

Dit park ligt gelijk naast de stad Nairobi. Het is niet heel groot en er leven dan ook geen olifanten of leeuwen. Wel veel zebra’s, giraffen en hertachtigen. De grote attractie zijn de neushoorns (zowel witte als zwarte) en je hebt een redelijk grote kans deze te zien. De setting van een giraffe met op de achtergrond een wolkenkrabber is erg bijzonder. Dit park is vooral leuk als je nog niet op een “echte” safari bent geweest.

Hell's gate National Park

Dit kleine national park is bijzonder omdat je er mag lopen en fietsen. Zo’n giraffe of zebra ziet er dan opeens toch een heel stuk anders uit dan vanuit de auto. Dieren zoals olifanten en leeuwen wonen niet in het park, maar trekken er soms wel doorheen.

Behalve de dieren dat je de dieren op een andere manier kunt bekijken is het park ook erg interessant vanwege de geografische formatie. Hoge kliffen en 25meter hoge stenen zuilen geven de perfecte setting voor het dierenleven. Het is ook mogelijk een wandeling van ongeveer een uur te maken de kloof in.

Zie voor een uitgebreid verslag: Lake Naivasha en omgeving.