eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Voor het boeken van een safari zijn er een aantal aandachtspunten waar je aan moet denken. Lees dit artikel voorafgaande aan je reis voor tips en profiteer van deze informatie!

Waar boek je een safari?

Er zijn verschillende manieren waarop je een safari kan boeken. Lees hieronder over de opties en besluit welke manier bij jou past.

Via internet

Vind je het vervelend op reis te gaan en nog niet teweten waar je precies belandt en heb je graag alles al geregeld voor je vertrek? Dan is boeken via internet de beste optie. Het zal je misschien verbazen, maar de meeste toerbureautjes hebben een internetwebsite. Het boeken via internet is eenvoudig en kan binnen een dag geregeld zijn. Houd er wel rekening mee dat je vooraf zal moeten betalen wat natuurlijk risico met zich meebrengt. Daarnaast betaal je vaak minimaal 20 euro per dag meer dan iemand die ter plekke boekt.

Via je hotel

Het is ook mogelijk een safari te regelen vanuit je hotel ter plaatse. Het grote voordeel hiervan is dat je de straat niet op moet op zoek naar een safari en je tijd kan besteden aan leuke dingen doen. Het boeken van een safari via het hotel is eenvoudig. Vrijwel elk hotel biedt deze service aan en werkt samen met een toerbureau. Houdt er rekening mee dat het hotel commissie berekent voor de service en je dus meer geld kwijt bent dan wanneer je direct bij een tourbureau boekt.

Met behulp van iemand op straat (safariritselaar)

Wanneer je door Nairobi loopt op zoek naar een toerbureau zul je constant lastig gevallen worden door mannen die je aan een safari willen helpen en je mee op sleeptouw willen nemen. Hoewel veel mannen buitengewoon irritant zijn kan het wel heel handig zijn de hulp van iemand te aanvaarden. Deze mannen werken voor meerdere toerbureaus

en zullen je ook naar een paar toerbureaus meenemen. Aangezien deze mannen van elk bureau een beetje commissie krijgen zul je een groot aantal tourbureautjes kunnen vergelijken (iets waar je zelfstandig soms een beetje moe van wordt). De commissie die deze man krijgt is vele malen kleiner dan die een hotel opeist en komt ook beter terecht. Wil je een goede hulp neem dan contact op met:

Charles Opiyo e-mail: Trailfinders2000@yahoo.com telefoonnummer:+254722770234

Ook hier geldt: Maak van tevoren duidelijke afspraken en maak duidelijk wat je van elkaar verlangt!

Zelfstandig

De meest avontuurlijk en vaak ook de goedkoopste optie is zelf de straat op te gaan en bij toerbureautjes binnen te stappen. Ga in dit geval bij minimaal 3 bureaus naar binnen en leg hen jouw wensen voor. Er zitten namelijk enorme prijsverschillen tussen de verschillende bureaus! Hoeveel moeite het ene bureau ook heeft gedaan, is het andere bureau goedkoper, met dezelfde toer dan ga je voor de goedkoopste optie! Zoek je in Nairobi naar een toer dan moet je in het Central Business District zijn.  Probeer rondwandelen met de LP in je hand te vermijden aangezien dit vervelende types aantrekt. Wandel gewoon door de straatjes rondom het Hilton en je zult vanzelf verschillende bureaus tegenkomen!

Waar let je op bij het boeken van een safari?

Wat erg belangrijk is bij het boeken van een toer is eerst zelf op een rijtje te hebben wat jouw wensen zijn. Maak een lijstje en neem dit mee naar het toerbureau. Op dit lijstje staan jouw eisen en vragen. Denk daarbij aan de volgende punten:

 • Aantal gamedrives en de tijden van de gamedrives: dit verschilt enorm per toerbureau. Dit is dan ook zeker
  vergelijkingsmateriaal tussen verschillende bureaus!
 • Is de entree van de parken inbegrepen?
 • Wordt je bij je hotel opgehaald en teruggebrach?
 • Zijn al je maaltijden en drankjes inclusief? In de meeste gevallen zijn drankjes exclusief
 • Overnacht je in een lodge in het park of net daarbuiten? Buiten het park is aanzienlijk goedkoper en daarom gebruiken veel bureautjes deze hotels om goedkope toers aan te bieden.
 • Bij overnachting in een tent: heb je zelf een slaapzak nodig, kan je deze huren of is hij inbegrepen?

Waar moet je verder nog aan denken?

 • Neem een goede camera mee. Niets is zo frustrerend als een luipaard zien maar er vervolgens geen foto van te kunnen maken omdat je hebt bezuinigd op een fatsoenlijke camera.
 • Een zaklamp is een must! Hoewel je in de meeste lodges wel stroom hebt, valt het vaak uit of is er alleen stroom op gezette tijden.
 • Naast de kosten van je safari wordt er door de gids ook een fooi verwacht. Er wordt van je verwacht elke dag een fooi rond de 500 Ksh te geven. Natuurlijk moet je zelf de prijs van de fooi uitkiezen en loopt de gids de kantjes ervan af dan moet je je afvragen of het wel verdient is. 500Ksh lijkt veel maar bedenk je dat de gidsen een aantal maanden per jaar geen werk en dus geen inkomsten hebben en dat ze het dus echt van jou moeten hebben!
 • Koop voor je Safari water in! Een fles water in een lodge in of buiten het park kost met gemak het tienvoudige van de prijs van een fles die je op straat koopt. Schroom niet en neem een voorraadje mee!

Prijsindicatie

Om een klein idee te krijgen van wat een safari uiteindelijk kost hierbij een prijsindicatie. Bedenk wel dat de prijs altijd
hoger/lager kan liggen afhankelijk van het seizoen, type hotel en aantal personen waarmee je op safari zit. In dit overzicht is een privésafari en een groepssafari vergeleken. De groepsafari bevatte in dit geval 3 personen.

Naam bureau Netherken Safaris Sana highlands

Soort safari

2 daagse privésafari Tsavo East

4 daagse groepssafari Masai mara ( 3dgn) en Lake Nakuri(1dag).

Prijs per persoon totaal

300 euro

43200Ksh (320 euro)

Prijs per dag

150 euro

80 euro

Aantal gamedrives 3 (2 x ochtend 1x avond totaal aantal uur: 6)

Gemiddeld per dag: 3 uur

4 (2x ochtend, 1x dag 1x avond totaal aantal uur: 18 uur)

Gemiddeld per dag: 4 uur

Eten en drinken

Eten inclusief, luxe

Eten inclusief, basic

Accommodatie

Luxe lodge met zwembad in het park aan een waterplas.

Permanente tent buiten park

Maximaal aantal personen in het busje Alleen jouw reisgezelschap 6 personen