Allerlei tips voor Kenia

We hebben hier een verzameling gemaakt van allerlei tips over Kenia. Dingen die we niet echt ergens anders kwijt konden.

Elektriciteit in Kenia

In Kenia gebruikt men 240 Volt wisselstroom. In Kenia heeft men net zoals in Groot Brittannië een drie-polig stopcontact. Neem voor het opladen van je foto en of videocamera een internationale adapter mee. Heb je geen internationale adapter mee, vraag een local je dan te helpen. Over het algemeen kan je door in het bovenste gaatje het pinnetje in te drukken met bijvoorbeeld een klein stokje of pen, je stekker gewoon in het stopcontact van de onderste twee pinnetjes steken. Zo doen Kenianen het zelf ook, want veel stekkers hebben hier ook maar twee pinnen. Stopcontacten hebben bijna altijd een aan/uitknopje, vergeet deze niet aan te doen als je stroom wilt gebruiken en ze zullen het ook zeer appreciëren als je het uitzet als je het niet gebruikt.

Gepaste kleding in Kenia

Neem naar Kenia vooral lekker luchtige kleding mee voor de warme dagen. Katoen of linnen is vaak het lekkerste. Kenia is een groot land en kent daardoor verschillende klimaten/temperaturen. Aan de kust heerst een tropisch klimaat, het is daar het hele jaar door (ook in de Keniaanse winter) niet kouder dan zo’n 26 graden. Na zonsondergang koelt het wel wat af, maar komt het maar zelden voor dat je een deken/warme kleding nodig hebt. In andere gebieden, zoals bijvoorbeeld. Nairobi en Meru is het altijd koeler en is een deken/warmere kleding na zonsondergang wel lekker. Toch is het ook aan de kust geen overbodige luxe om (een dunne) lange broek/rok en lange mouwen mee te nemen, maar dit dan i.v.m. de bescherming tegen muggen.

Qua kleuren zijn tijdens een safari de cliché safarikleuren het handigste. Het is niet voor niets dat dit de safari outfit kleuren geworden zijn. Op Safari is het wel handig als schuw wild je niet van een kilometer afstand ziet. Daarnaast is het vaak stoffig of modderig en vlekken zie je het minste op bruin en groen tinten. Zwart is niet aan te raden. Dit is niet alleen warm in de zon maar trekt ook vliegen aan en met name de Tseetseevlieg wil je niet lokken. Voor de eerste vroege gamedrive tijdens een safari is een vestje of omslagdoek wel erg lekker tijdens een safari, want in de vroege ochtend kan het in de parken al rijdend in een openroof-car aardig fris zijn.

Hoe meer je je lichaam bedekt hoe koeler je het hebt. Mits de kleding een beetje luchtig is. Blote armen in de zon maken dat je het veel warmer hebt dan wanneer je een overhemd of blouse met lange mouwen aan hebt.

Vergeet niet je hoofd te bedekken en een zonnebril mee te nemen. Een sjaaltje om voor je mond te doen op een stoffige weg is ook fijn.

Bikini's zijn geaccepteerde kledij op het strand. De kuststrook en de eilanden zijn overwegend islamitisch, daarom is topless en naakt zonnen zeer ongepast/verboden. Het is ook zeer onfatsoenlijk om in kleding die ver boven de knie komt  of zwemkleding een dorpje binnen te lopen. Trek iets aan of sla zo’n mooie kleurige Afrikaanse doek om!

Communicatie met de locals

Doordat Kenia tot 1964 een Engelse kolonie is geweest, spreekt men bijna overal naast het Kiswahili ook Engels. Alleen in de verafgelegen dorpjes, waar de veelal ouderen niet naar school zijn geweest, spreekt men soms geen Engels.

In Kenia is het zeer onfatsoenlijk en vooral ook respectloos zomaar opeens een vraag te stellen aan iemand die je net ontmoet. Het toont respect eerst te vragen hoe het met iemand gaat. Kenianen kennen hele reeksen begroetingen en kunnen soms wel minuten bezig zijn met deze begroetingen voordat ze hun daadwerkelijke vraag stellen. Wanneer je dus een gesprek aan wilt knopen met een local, zullen ze het zeer op prijs stellen wanneer je ze begroet met een: “Jambo, how are you?” voordat je je daadwerkelijke vraag stelt.

In Kenia draait het voeren van een gesprek altijd om respect. Tegen oudere mensen mag je nooit ingaan, zelfs als je het niet met ze eens bent. Sowieso draaien Kenianen eerder om de brij heen dan dat ze je direct zullen zeggen dat ze het niet met je eens zijn. Dit verwachten ze dus ook enigszins van hun gesprekspartner en kunnen hoogst verbaasd/beschaamd zijn als jij met je Nederlandse directheid reageert op hen.

Ga er in Kenia nooit vanuit dat wat logisch voor jou is, ook logisch voor de Keniaan is. Vraag je in een lokaal restaurant om de menukaart, zullen ze je een mooie menukaart komen brengen. Wil je vervolgens iets bestellen van de menukaart, kan het maar zo gebeuren dat ze niet hebben wat er op de menukaart staat. Kies je een ander gerecht, is de kans groot dat ze het ook niet zullen hebben. Handiger is de ober te vragen wat er vandaag te krijgen is. Zij zullen je dan een opsomming doen van de gerechten. Een Keniaan zal ook altijd een antwoord op jouw vraag geven, zelfs als hij het eigenlijk niet weet, zal hij het doen overkomen alsof hij het weet. Ze willen je graag te hulp zijn en willen ook zeker niet dom overkomen.

Er zullen altijd mensen zijn die je een beetje té graag willen helpen. Ze willen je iets verkopen waarin je niet geïnteresseerd bent of met je meelopen, terwijl je liever met rust gelaten wilt worden. Vertel hen dit resoluut doch vriendelijk. Herhaal dit indien nodig. Werkt dit niet en vind je het vervelend, vraag dan de hulp van een askari (bewaker) of andere Keniaan, bijvoorbeeld. een winkeleigenaar terwijl je even bij zijn winkel rondkijkt. Geef (na een begroeting) aan dat je je lastiggevallen voelt en of hij hem weg wilt sturen. 9 van de 10 keer werkt dit. 

Beestjes

Je gaat natuurlijk naar Kenia in de hoop een heleboel wilde dieren te zien. Toch zijn sommige dieren iets minder leuk dan andere. Zo moet je oppassen met muggen in verband met Malaria en met Tseetseevliegen in verband met de slaapziekte. Bij de (lokale) supermarkten en Chemist kan je insectspray van bijvoorbeeld Mortein Doom of Ridsect kopen om je kamer/huisje weer voor even te ontdoen van muggen, vliegen, en andere kruipend en vliegend ongedierte. Het beste werkt dit door alle ramen en deuren dicht te doen, overal te sprayen, ook onder bedden en achter kasten. Blijf zelf vooral niet in de spray zitten!

In Kenia komen ook veel soorten (gif)slangen en schorpioenen voor. Het moge duidelijk zijn dat je hierbij uit de buurt moet blijven. Zie je een slang of schorpioen, roep dan indien mogelijk een askari/bewaker erbij. Zij kunnen de gevaarlijke beesten doden voor het iemand verwond.

Op sommige plekken in Kenia kan je ook erg last hebben van de lokale apengemeenschap. Op zoek naar eten, kunnen ze je lastigvallen terwijl jij lekker aan het zwembad ligt met een stuk fruit in je tas, of op sommige plekken zijn ze zelfs zo brutaal dat wanneer je je kamer/huisje open laat staan, ze naar binnen gaan om alle kastjes/koelkasten enzovoort leeg te halen.

Gezondheid

Het beste kun je even contact opnemen met de Travel Doctor of een medisch reisadvies aanvragen bij je huisarts. De volgende vaccinaties zijn aan te raden: Hepetitis A en DTP. In heel Kenia komt malaria voor. Malaria is een parasiet die door muggen wordt overgedragen op de mens. (Niet elke mug draagt malariaparasieten bij zich, dus je hoeft hier niet panisch over te doen) Je wordt hier enorm ziek van en zonder behandeling kan malaria lijden tot de dood.   Het wordt daarom door Nederlandse artsen aangeraden anti-malariamiddelen te nemen. Zeker in Kenia, maar ook in Nederland zijn de meest voorkomende vormen van malaria goed te behandelen. Anti-malariamiddelen garanderen niet dat je geen malaria krijgt. Er zijn verschillende malariaparasieten en de middelen beschermen tegen de meeste (en gevaarlijkste) daarvan. Vaccinaties en anti-malariamiddelen zijn niet verplicht en zijn dus eigen keus van de reiziger. Om besmetting met de malariaparasiet te voorkomen is het wel raadzaam te zorgen dat je je een half uur voor zonsondergang (het hele jaar tussen 18.00 uur en 19.00 ’s avonds) insmeert met een muggenlotion met een zo hoog mogelijk DEET-percentage en/of bedekkende kleding draagt. Wanneer je na zonsondergang aankomt in Kenia op de luchthaven, stop dan in je handbagage een klein flesje muggenlotion (bijv. 50ml-flesje), je kan je dan wanneer je uit het vliegtuig stapt direct insmeren. Waarschijnlijk doe je dat liever dan dat je bedekkende kleding draagt, aangezien je vanaf een relatief “koud” Nederland in een warm Kenia aankomt. Slapen doe je onder een geïmpregneerde klamboe en ook een ventilator houdt de muggen ver van je af. In droge periodes zijn er amper muggen, terwijl tijdens en na het regenseizoen ze je behoorlijk lastig kunnen vallen. Muggen komen voornamelijk veel voor op plekken waar (stilstaand) water is. Normaal gesproken hangen in elk guesthouse, hotel, vakantiehuis klamboes boven de bedden. Sommigen zijn alleen niet helemaal gatenvrij. Naald en draad kunnen je hier erg van pas komen!

Tseetseevliegen zijn ongeveer 2x zo groot als de normale vliegen. Een steek van een Tseetseevlieg is pijnlijk en als je besmet bent met de gevreesde slaapziekte verschijnt er na een tijdje (binnen een maand) een zweer op de plek waar je gestoken bent. Tseetseevliegen leven dichtbij water. In open terrein met weinig water en veel wind komen ze niet voor. Je kan je het beste beschermen tegen de Tseetseevlieg door te slapen onder een klamboe en gesloten kleding te dragen. 

Omdat Kenia op de evenaar ligt en de zon hier dus erg dicht op de aarde staat is de kracht van de zon erg sterk. Het is daarom aan te raden een hoofddeksel te dragen en jezelf met een hoge factor zonnebrandlotion in te smeren, ook in de schaduw!

Het leidingwater is in Kenia niet zo schoon als in Nederland. Je kan er maag/darmproblemen, buiktyfus e.d. van krijgen. Raadzaam is alleen water te drinken uit gesealde flessen. Deze gesealde flessen water zijn in principe in de meeste plekken waar toeristen komen wel te krijgen, zowel in supermarkten als in lokale winkeltjes. Er zijn ook verschillende apparaten te koop in grote supermarkten om het water zelf te zuiveren of kook het water minstens 10 minuten op plekken waar je geen flessen drinkwater kan krijgen.

Tijdsverschil

Kenia kent geen zomertijd en wintertijd, daarom is het tijdverschil tijdens de Nederlandse zomertijd anders dan tijdens de Nederlandse wintertijd. In de Nederlandse zomer is het in Kenia 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het 2 uur later.

Geschreven door Mariette op 12 Apr 2015 10:57.

Cached Page - Parse time: 0.015721797943115