mariette Geschreven door mariette. Foto door: bolletjeom

Kenia heeft meer dan  45 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 3.5 miljoen in de hoofdstad Nairobi wonen. Ze vertegenwoordigen meer dan 50  etnische groepen. De meeste mensen wonen aan de kust of in het zuiden en zuidwesten van het land, de rest van Kenia heeft een lage bevolkingsdichtheid. Hier bevinden zich o.a. een aantal nationale parken.

De bevolking in Kenia neemt  behoorlijk toe, op dit moment is de bevolkingsgroei ongeveer 2,11 %. Dit is een van de hoogste groeicijfers ter wereld. In Kenia worden vrouwen gemiddeld ongeveer 65  jaar en mannen gemiddeld ongeveer 62  jaar.

Ruim 99 % van de bevolking in Kenia is Afrikaans. Daarnaast wonen er nog een klein percentage (1%) Europeanen, Aziaten (Indiërs) en Arabieren in Kenia.  

De Afrikaanse bevolking is verdeeld in 49 verschillende stammen, waarvan de Kikuyu de grootste stam is. De Kikuyu woonden oorspronkelijk vooral in Centraal Kenia en waren boeren. Tegenwoordig wonen veel Kikuyu in Nairobi en bezetten belangrijke politieke en zakelijke posities in Kenia. Sinds de onafhankelijkheid in 1964 staan er Kikuyu-presidenten aan het hoofd van Kenia. Naast de Kikuyu (22%) zijn er de Luhya (14%), de Luo (13%), de Kalenjin (12%), de Akamba (11%), de Kisii (6%), de Meru (6%), en nog vele andere stammen, waarvan de Masai-stam (slechts 1,5%) misschien nog wel het bekendst is door hun traditionele nomadische levensstijl. Bij de Masai is niet landbezit, maar veebezit het belangrijkste.

De stammen die aan de kuststrook te vinden zijn, bijvoorbeeld Ndigo, Kauma, Kamba, Duruma, Rabai en Giriama,  behoren samen tot de Mijikenda. Tijdens een motortoer door de omgeving vanaf Ukunda, leer je meer over hoe deze mensen leven. 

In Kenia wonen dus ook  Europeanen, Aziaten en Arabieren. Rond de 8ste eeuw kwamen de eerste Arabieren Kenia binnen via de kust. Zij vermengden zich al snel met de kustbewoners. Hier ligt de basis voor de Swahili-cultuur die je nog steeds aan de kust en in Mombasa terugziet. (bijv. tijdens een bezoek aan het Wasini of Funzi Island en aan de Old Town in Mombasa.) In de 16de eeuw kwamen daar de Portugese handelaren bij die in 1720 weer door de Arabieren verdreven werden. Tijdens een bezoek aan Fort Jesus in Mombasa, leer je hier meer over. In 1885 kwamen de Duitsers naar Kenia voor het protectoraat van de sultan van Zanzibar. Drie jaar later kwamen de Britten aan in Kenia en weer twee jaar later in 1890 droegen de Duitsers het gebied over aan de Britten, waarmee Kenia een Britse kolonie werd. De Britten legden de spoorwegen aan, waarvoor ze veel Indiërs naar Kenia haalden om het zware werk te doen. De Indiërs doen het tegenwoordig goed in Kenia, grote delen van de handel zijn in handen van hen. Dit heeft helaas ook wel eens etnische conflicten tot gevolg.

Ook veel Europeanen kwamen nu richting Kenia. Veel van het begonnen een koffieplantage.

Tijdens de eerste en tweede wereldoorlog moesten veel Kenianen voor de Britten vechten in het leger. Hierdoor groeide het nationalisme en van 1952 tot 1959 was de noodtoestand van kracht als gevolg van een opstand tegen de Britten. In 1957 werden onder toezicht van de Britten verkiezingen gehouden die de partij van Jomo Kenyatta won en toen op 12 december 1963 Kenia eindelijk onafhankelijk werd verklaard, werd hij Kenia’s eerste president.

In Kenia zijn de meeste mensen Protestant (45%), op de voet gevolgd door Rooms-Katholiek (33%). Slechts 10% is moslim (voornamelijk aan de kust) en de overige 12% heeft oa inheemse religies.

Veel mensen (vooral de oudere generatie) geloven nog in de kracht van hun voorouders. Zij hebben binnen hun stam ceremonies om hun voorouders gunstig te stemmen en een plek nabij hun dorp dat zij als heilig beschouwen. Ook geloven zij vaak nog in hekserij. Een pasgeboren baby wordt bij sommige stammen nog flink afgeschermd van andere mensen, ivm het boze oog. Ook dragen binnen sommige stammen baby’s en kinderen, maar soms zelfs volwassenen bepaalde beschermende dingen op hun lichaam, zoals een arm- of buikbandje met daarin wat heilige kleigrond. Een onverklaarbare, afschuwelijke dood sterven (bijv. AIDS of hersenmalaria) wordt vaak nog toegekend aan dood door hekserij. Iemand waarmee jij ruzie had, heeft jou behekst. Autopsie wordt meestal niet gedaan, daar is geen geld voor en men weet immers de oorzaak al.

Talen in Kenia

Kenia is een meertalig land. Engels en Swahili zijn de officiële talen in Kenia. Als toerist zul je je in veel plaatsen zeker met Engels kunnen redden.  Het is echt toch aan te raden om je wat woorden Swahili eigen te maken. In de afgelegen gebieden in Kenia kunt je dit nodig hebben, maar vooral zal de lokale bevolking je poging bijzonder kunnen waarderen. Behalve het Swahili zijn er nog vele andere talen in Kenia.

Tot 1974 was Engels de enigste officiële taal in het land. Swahili is van oorsprong een Bantoe taal maar bevat ook veel Arabische woorden. De taal is in de 7e en 8e eeuw ontstaan toen de Arabieren naar Kenia kwamen en ervoor zorgden dat er meer communicatie kwam tussen de verschillende stammen in Kenia. Een aantal woorden in het huidige Swahili zijn nog precies gelijk aan het Arabisch, bijv. het woord salama in “lala salama” (slaap goed/gezegend).

Ook vind je tegenwoordig in het Swahili woorden terug vanuit het Portugees, zo wordt geld nog steeds “pesa” genoemd. Ook zal je merken dat mensen die Swahili spreken, veel Engelse woorden in hun zinnen gebruiken. Dit is een duidelijke invloed vanuit de koloniale tijd. Wanneer je bijv. naar Tanzania gaat,  hoor je dit niet terug. Daar spreekt met een puur Swahili.

Engels is vooral een taal die gebruikt wordt door de overheid en door mensen die meer opleiding hebben gehad. Zo geven veel Universiteiten les in het Engels en niet in het Swahili. Maar ook steeds meer middelbare en zelfs basisscholen geven les in het Engels.

Behalve deze twee belangrijke talen zijn er dus nog veel meer andere talen en dialecten, 61 in totaal. Deze horen of bij de Bantoe (in het midden en zuidoosten), Koesjitische (in het noordoosten) of Nilotische (in het westen) taalgroep. Iedere stam heeft zijn eigen taal. De stammen die behoren tot de Mijikenda (aan de kust) hebben talen die zijn afgeleid van het Swahili en zijn dus nog vrij gemakkelijk te begrijpen als je een beetje Swahili spreekt. Andere stammen dan de Mijikenda hebben talen die compleet verschillend zijn van het Swahili.

Land & ligging

De officiële naam van Kenia (of Republic of Kenya) is Jamhuri ya Kenya. Kenia is 14x groter dan Nederland en bevindt zich in het midden van Afrika aan de oostkust. Kenia grenst in het noorden aan Ethiopië, in het oosten aan Somalië, in het zuidoosten aan de Indische Oceaan, in het zuiden aan Tanzania, in het zuidwesten aan het Victoriameer, in het westen aan Oeganda en in het noordwesten aan Zuid-Soedan

Kenia heeft een mooie kust met koraalriffen en ook een aantal eilanden. Het bekendst is de Lamu-archipel die populair is bij toeristen, maar waarvoor helaas sinds 2014 een negatief reisadvies geldt ivm ontvoeringen en onrust door Somalische moslimterroristen (Al Shabaab). Diani Beach aan de zuidkust van Mombasa is pasgeleden door traveladvisor uitgeroepen te behoren tot de mooiste 10 stranden van de wereld, dus zeker een aanrader om daar je vakantie door te brengen! Aan de kustlijn vind je ook enkele Marine Parks, zoals Kisite Marine NP aan de zuidkust (waar je mooi kan snorkelen en dolfijnen kunt vinden wanneer je een dagje snorkelen en Wasini Island boekt via bijv. African Bush & Beach Adventures: kerstin.diani@gmail.com, Mombasa Marine NP bij Mombasa, en Watamu en Malindi Marine NP aan de noordkust.

Vanaf de kust loopt het land langzaam op naar een wat hoger gelegen gebied. In het noorden en noordwesten heb je de echte hoogvlakten. Het hoogste punt van Kenia is Mount Kenya, met 5199 meter is Mount Kenya de op een na hoogste berg van Afrika. De hoogste berg is de Kilimanjaro die officieel bij Tanzania hoort. Het gebied rondom Mount Kenya is erg vruchtbaar en hier wordt veel aan landbouw gedaan.  Maar er zijn hier ook natuurparken zoals het Mount Kenya NP, Meru NP, en Amboseli NP die zeker de moeite waard zijn te bezoeken.

De bekendste en grootste Nationale Parken voor safari via bijv. African Bush & Beach Adventures: kerstin.diani@gmail.com in Kenia zijn te vinden in het zuiden van Kenia. Tsavo East NP en Tsavo West NP, slechts gescheiden door de Nairobi-Mombasa Highway en railway, en natuurlijk Masai Mara NP.

Kenia heeft een aantal grote meren zoals Lake Nakuru, Lake Naivasha, Lake Bogoria, Lake Elementaita, Lake Turkana, Lake Baringo, en grenst in het zuidwesten aan Lake Victoria. In de buurt van Lake Victoria is de 2e hoogste berg van Kenia namelijk de Mount Elgon (4321 meter).