bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Lake Nakuru National Park is één van de hoogtepunten van Kenia. Dit park staat bij bezoekers van Kenia vaak hoog op de lijst van favoriete parken. Het park is met name bekend om de grote groepen flamingo's die de waterkant roze kleuren. Lake Nakuru wordt ook wel het grootste vogelspektakel ter wereld genoemd.

Lake Nakuru National Park bestaat uit een ondiep sodameer dat zo alkalisch is dat er maar weinig levensvormen gedeien. Het is de habitat van de groene alg, die gegeten wordt door kleine schaaldieren. De algen vormen de voedselbron van de kleine flamingo's die diep roze gekleurd zijn. De grote, bleekroze flamingo's eten de schaaldieren en plankton. De kans is groot dat je hier veel flamingo's ziet. Daarnaast zitten er ook veel Pelikanen.

Lake Nakuru National Park is de enige plek ter wereld waar hyena's zicht hebben gespecialiseerd in het vangen en doden van flamingo's. Je ziet ze dan ook regelmatig langs de waterkant lopen

Het meer ligt tussen twee hoge bergketens die beiden zichtbaar zijn als het helder weer is. Het Nationale Park heeft meer dan alleen het meer. Het moeras- en grasland wordt afgewisseld door acacia's en rotsachtige kliffen. Er is dus veel meer te zien dan alleen vogels. In het park zitten onder andere ook neushoorns, luipaarden, leeuwen, de zeldzame Rothschildt giraffe, buffels, bavianen, jakhalzen en hyena's.

Vanaf Baboon cliff heb je een prachtig uitzicht over het hele meer. Met een beetje geluk zie je hier bavianen en rotsdassies (hyrax) rondscharrelen.

Lake Nakuru heeft geen uitgang dus als er veel regen valt neemt het alkalisch gehalte van het meer af. De flamingo's trekken dan weg naar andere meren. 

In 1962 was het meer bijna opgedroogd. De flamingo's weken uit naar andere meren. Om te voorkomen dat het meer weer opdroogt wordt tegenwoordig gezuiverd water uit de stad Nakuru het meer ingelaten.

Praktische info

Lake Nakuru National Park ligt op enkele kilometers van het stadje Nakuru. Dit is een prima plek om boodschappen te doen en eventueel te overnachten als je niet gaat kamperen in het park. Hoewel het de op 4 na grootste stad van Kenia is voelt het aan als een provinciestadje. Het heeft een redelijk relaxte sfeer op een paar fanatieke souvenirverkopers na. In dit stadje kun je vrijwel alles kopen wat je nodig mocht hebben.

Entree voor het park is $60 per 24 uur. De backpackers campsite ligt vlak na de toegangspoort. Het kost $25 per nacht om hier te staan. Het heeft relatief goede faciliteiten. Er is een koude douche en een toilet dat je door kunt trekken. Groot pluspunt van deze site is een kleine hut waarin je veilig kunt koken. De bavianen in dit park schromen namelijk niet om letterlijk de kaas van je boterham te komen jatten. Hoewel het vlak bij de poort is zit je toch mooi tussen het wild. De bavianen zie je vrijwel de hele dag net als waterbokken en gazelle's. 's nachts hangt er soms een civetkat rond bij de kampeerplek en als je geluk hebt hoor je de leeuwen in de verte brullen.

Vlakbij Lake Nakuru bevindt zich Hyrax Hill. Op deze locatie zijn prehistorische vondsten gedaan, waaronder een nederzetting van zo'n 3000 jaar oud. Hyrax Hill is een nationaal monument en er bevindt zich een museum.