bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

Munteenheid

In Kenia is de munteenheid de Kenisaanse Shilling (Ksh). 100 Keniaanse shilling is ongeveer € 0,70. De valuta kan behoorlijk schommelen dus kijk voor vertrek nog even voor de laatste koers. Het is handig om euro's mee te nemen wanneer je naar Kenia afreist. 

Pinnen en wisselen

In Kenia kun je met een meastrocard pinnen bij de KCB bank of de Stanbic Bank. Deze banken kom je in vrijwel alle grote steden tegen. Het komt vaak voor dat de bank een storing heeft. Zorg er dus voor dat je altijd een reserve achter de hand hebt. Ander banken accepteren veelal geen Maestropinpassen.

Bij aankomst op Nairobi Airport in Kenia kun je pinnen bij het geldautomaten in de aankomsthal (dus na de douane). Je kunt er  kun je ook Euro's omwisselen bij een van de wisselkantoren. We raden je aan vanuit Nederland Amerikaanse dollars mee te nemen, deze worden op veel plekken in Kenia geaccepteerd en hebben de beste omwisselkoers. Kleine dingen als een flesje drinken bij een klein winkeltje kan je vaak niet betalen in US$ dus je zult altijd wat lokaal geld op zak moeten hebben.

Wisselen bij een bank is vaak alleen mogelijk als je ook een bankrekening hebt bij de betreffende bank. Voor wisselen moet je bij een wisselkantoor zijn.

Je kunt ook geld wisselen bij de landsgrenzen bijvoorbeeld met Tanzania. Het is hier erg chaotisch met allemaal mannetjes die aan je trekken en schreeuwen. Je zal ook niet snel een goede koers krijgen. Zorg dat je goed weet wat de koers op dat moment is en probeer te onderhandelen en mannetjes tegen elkaar uit te spelen.

Als je Kenia binnenkomt, uit bijvoorbeeld Tanzania zou het ideaal zijn als je gelijk naar een stad gaat waar je kunt pinnen zodat je aan de grens niet zoveel hoeft te wisselen.

Creditcard

Met een creditcard kun je ook pinnen bij de Barclays banken al rekenen de meeste Nederlandse banken hier extra kosten voor. De Visacard wordt veel meer geaccepteerd dan de Mastercard. Vrijwel alle banken accepteren de Visacard. Voor een Masterdcard zul je veel meer moeten zoeken naar een geschikt automaat. In chiquere restaurants en in de luxe hotels, lodges en in veel souvenirwinkels kun je ook met creditcard betalen. Vraag wel altijd een kopie van het afschrift en of er extra kosten zijn verbonden aan het gebruik van een creditcard. Met name souvenirwinkels willen nog wel eens (hoge) commissies rekenen.

Het is aan te raden een creditcard mee te nemen aangezien dit je pinkans enorm kan vergroten.

Traveller cheques

Traveller cheques zijn eigenlijk een beetje achterhaald en worden in Kenia ook niet overal geaccepteerd. Bovendien betaal je een fikse commissie bij het omwisselen. We raden je dus niet aan om traveller cheques mee te nemen.

Budget

Waar je bij het bepalen van je budget vooral rekening mee moet houden zijn de forse entree kosten van de nationale parken. De meeste parken kosten tussen de 50-100 dollar aan entree. Hierbij komt dan nog een bedrag voor de auto en een campfee voor de nachten dat je in het park slaapt. Kamperen op een zeer eenvoudige kampeerplek in een National Park kan al $20 kosten. Buiten het park overnachten is vaak veel goedkoper. Toch zou je minstens 1 keer in een park moeten slapen. Lekker op een campsite zonder hekken en het geluid van hyena's en leeuwen om je heen!

De Keniaase overheid had in 2009 de entreeprijzen van veel parken aanzienlijk verlaagd. Dit was echter een tijdelijke maatregel om toerisme te promoten na de politieke onlusten in 2007/2008. Op dit moment zijn de prijzen weer verdubbeld.

Voor (budget)tips en kosten bij het boeken bij een safari kun je dit artikel lezen.