eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Kenia is een prachtig land. Helaas brengt een bezoek aan Kenia ook enige vorm van voorzichtigheid met zich mee. Helaas komt diefstal en beroving in Kenia vrij veel voor. Je moet je hier echter absoluut niet door laten afschrikken. Het land heeft zo veel te bieden en de bevolking is ontzettend aardig. Lees dit artikel dus als goede voorbereiding en verklein de kans dat jouw reis door dit prachtige land een nare bijsmaak krijgt. Een goede voorbereiding voorkomt veel ellende!

Voorbereiding

Het is verstandig om je belangrijke documenten zoals: je bankpas, paspoort,vluchtgegevens en andere passen, etc. te scannen en naar je eigen e-mailadres te mailen. Zo heb je altijd je gegevens bij de hand. Daarnaast is het ook handig om een aantal kopieën van deze documenten mee te nemen. Stop deze papieren in je handbagage. Koop daarnaast cijferslotjes (liefst met 4 cijfers) voor aan je backpack en handbagage.

Het noorden van Kenia

Kenia is de laatste tijd veel in het nieuws geweest wegens ontvoeringen die voornamelijk in het noorden van Kenia
plaatsvonden aan de grens met Somalië. De grensstreek heeft op dit moment te maken met een grote hoeveelheid vluchtelingen uit Somalië. Hier vinden regelmatig (gewapende) overvallen plaats. Zelfs op auto’s die in een politie-escorte meerijden. Reizen naar deze regio (waar ook de provincie Lamu onder valt!) is gevaarlijk en wordt dan ook afgeraden. Lees voor actuele reisinformatie het advies op de website van het ministerie van buitenlandse zaken.

Gevaren en tips

De meeste incidenten vinden plaats in de grote steden (Mombasa en Nairobi) en langs de kust. Een bezoek aan deze steden is bijna onvermijdelijk. Lees deze tips dan ook goed door.       

 • Laat waardevolle spullen achter in je kluis in je hotel. Hoewel het zonde is dat je geen foto’s kan maken
  in de stad die je bezoekt moet je de afweging maken wat waardevoller is: foto’s van je safari of die van een (niet geweldige) stad. Neem je je (video)camera, portemonnee en paspoort wel mee, wees je er dan van bewust dat je een wandelend target voor diefstal bent. Moet je met je spullen over straat (omdat je naar een hotel moet of het busstation) neem dan altijd een tuktuk of taxi, ook bij korte afstanden!      
 • Neem geen portemonnee mee de stad in. Stop een bedrag van bijv. 2000 Ksh in je zak (waar
  je in ieder geval de dag mee doorkomt). Word je overvallen dan is dit natuurlijk niet het einde van de wereld.        
 • Stop geld in je sokken/bh! Ook geheugenkaartjes hebben daar een veilige plek tijdens ritjes in bussen/ wandelingen door de stad!         
 • Loop nooit in het donker over straat! Neem taxi’s naar je hotel of restaurant. Helaas is het in het donker stukken onveiliger dan in het licht!
 • Loop niet met je Lonely Planet over straat op zoek naar… Dit trekt enorm de aandacht. Mensen weten dat je toerist bent en op dit moment ben je een zeer makkelijke prooi. Vraag de weg of stap een winkeltje/restaurantje in om je kaart te bekijken.
 • Draag geen sieraden tijdens het reizen of een wandeling door de stad.         
 • Mocht je toch een tas mee willen nemen tijdens je bezoek aan de stad, kies dan niet voor een rugzak! Dit wijst er direct op dat je een toerist bent.    
 • Een moneybelt, heuptasje of geldriem lijken misschien heel veilig. Helaas zijn de zakkenrollers bekend met dit fenomeen en is dit dan ook een eenvoudige vangst voor de zakkenrollers die hem met een mesje zo van je lijf snijden.         
 • Ga niet in op de praatjes van mensen die geld vragen voor zieke familieleden.
 • Zakkenrollers hebben verschillende truckjes om jou af te leiden en je ondertussen te beroven.
  Veel voorkomende afleidingspogingen zijn: 
 • Iemand knoeit wat vies op je en wil het natuurlijk wel even voor je schoon maken, ondertussen word je gerold.
 • Sommige zakkenrollers doen zich voor als die toevallig in Nederland gaat studeren. Is het een idee
  ergens samen wat te drinken en informatie uit te wisselen?
 • Reis je per auto door Kenia? Pas dan op oplichters die ongezien wat olie over je banden spuiten en het vervolgens willen laten repareren door een vriend. Je auto (die dus niet kapot was) zal een uurtje later weer verder rijden met dezelfde onderdelen maar jouw portemonnee is een stuk leger...

Verblijf in ho(s)tel

Net als op vele andere plekken in de wereld moet je geen waardevolle spullen open en bloot in je kamer laten liggen. Gebruik slotjes voor je tas en maak gebruik van de kluis als die er is. Zorg er ook altijd voor dat je deur en de ramen fatsoenlijk op slot kunnen. Bekijk dit voordat je ervoor kiest in het hotel te verblijven.

Het openbaar vervoer

De gouden regel: Reis overdag en zorg ervoor dat je nooit of te nimmer in het donker aankomt! Dit voorkomt een hoop ellende. Helaas is slapen in de bus niet verstandig. Het komt maar al te vaak voor dat toeristen bestolen worden met de rugzak op schoot tijdens een dutje van 5 minuten. Tijdens lange busritten gebeurt het soms dat grote tassen die onder in de bus liggen worden doorzocht of opengesneden. Een slotje op je backpack maakt het onaantrekkelijker net jouw tas eruit te pakken. Een eventuele pacsafe (metaal net) helpt tegen het open snijden.  Neem je waardevolle spullen sowieso mee als handbagage. Zo kun jij ze in ieder geval altijd zelf in de gaten houden. Ook hier geldt: stop SD kaartjes en geld in je sokken/bh!

Bij verschillende busbedrijven (bijvoorbeeld. Horizon) krijgen jij en je tas een nummertje zodat niemand anders er met je tas vandoor kan gaan. Dit geeft je een gerust gevoel bij het uitstappen. Bijkomstig voordeel is dat je tas pas uit de bus wordt gehaald wanneer jij er ook uit bent. Zo voorkom je dat jouw backpack al open en bloot op straat ligt voordat jij in de drukte uit de bus hebt kunnen stappen.

De trein tussen Mombasa en Nairobi is enorm populair bij toeristen. Dit trekt als vanzelfsprekend dus ook weer tassenrovers aan. Zorg ervoor dat je je waardevolle spullen meeneemt wanneer je gaat eten of even door de trein wilt
lopen!

Pinnen

Voorheen werden vele toeristen bij pinautomaten bestolen of gedwongen te pinnen. Gelukkig hebben op dit moment bijna alle banken beveiliging bij de automaten staan. Dit geeft je een veilig gevoel. Aangezien de automaten binnen zijn kun je rustig je geld goed opbergen voordat je de straat op gaat. Het blijft natuurlijk verstandig niet in het donker te pinnen!

Tips voor vrouwen

Als westerse vrouw zal je zeker opvallen. De mannen zullen gecharmeerd zijn van je westerse uiterlijk, zeker wanneer je blond bent. Dit kan om vervelende reacties vragen. Ga hier dan niet op in. Reis je alleen in het openbaar vervoer dan zal je merken dat mensen voor je willen zorgen. Ze bieden je drinken aan of een overnachting bij hen ook thuis. Hoe lief het ook vaak bedoeld is; neem geen eten aan van onbekende mensen. Het komt helaas voor dat toeristen gedrogeerd worden.

Houdt er rekening mee dat vooral de kustplaatsen islamitisch zijn. Kleed je dan ook niet te bloot en draag je haar liever vast.  Lange, losse haren worden als provocerend gezien.

Daarnaast komt het helaas vrij veel voor dat vrouwelijke toeristen verkracht worden. Ga ’s avonds dan ook niet alleen over straat.

Dit zijn enkel tips te voorkoming van nare situaties. Houd in je achterhoofd dat er jaarlijks vele mensen zonder problemen door Kenia reizen, en geniet dan ook van al het moois dat Kenia je te bieden heeft!