Vervoer in Israël

In Israel kun je zowel met de trein als met de bus reizen. Lang niet alle steden hebben een treinstation. De voornaamste treinlijnen liggen langs de noordkust of gaan richting Jeruzalem. De bus rijdt door heel Israël en is een goede manier om te reizen. In de steden kun je vaak ook gebruik maken van een sherut (deeltaxi).

Trein

Niet alle steden in Israel zijn per trein met elkaar verbonden. De belangrijkste spoorlijnen liggen langs de kust en tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Steden als Eilat en Tiberias zul je met de bus moeten aandoen. Doorgaans rijdt er ieder uur een trein en op sommige trajecten overdag meerdere keren per uur. Tel Aviv Ben Goerion Airport kent een goede verbinding met de steden in het noorden (Akko, Haifa en Nahariya) maar kent geen rechtstreekse verbinding met Jeruzalem of Be'er Sheva.

Op het station zul je de dienstregeling aantreffen in zowel het Hebreeuws als in het latijnse alfabet. Hou er rekening mee dat je van rechts naar links moet lezen voor de treintijden want het is allemaal in één tabel weergegeven. De treinen rijden niet op shabbat en stoppen dan ook halverwege vrijdagmiddag en beginnen pas zaterdag aan het begin van de avond weer te rijden. Dit geldt ook voor Joodse feestdagen. Op de website van Israel Railways kun je hier actuele informatie over vinden. Kaartjes kun je zowel aan een loket kopen als uit een automaat halen.

De treinen zijn modern en voorzien van airco. De omroep is helaas alleen in het Hebreeuws en het is niet altijd duidelijk in welke trein je zit en hoeveel tussenstations zijn. Soms herken je de plaatsnamen maar probeer anders aan een medepassagier te vragen wanneer je eruit moet. In enkele treinen zijn er ook displays met zowel in het Hebreeuws als in het Latijnse alfabet de eerst volgende stop. De meeste stations kennen geen informatieborden boven de perrons. Ik heb altijd bij het loket gevraagd naar welk perron ik moest.

Bus

Egged is de busmaatschappij van Israel en verbindt de steden met elkaar. De bus is een veel gebruikt vervoersmiddel in Israel en een goede manier van reizen. De meeste verbindingen gaan 2 maal per uur. 

Een kaartje koop je bij de buschauffeur. Het is handig als je wat klein geld bij je hebt voor losse tripjes. De buschauffeur heeft ook een retourticket, dit is goedkoper dan 2x een enkele reis. Je zal dan bij je terugreis, je kaartje moeten laten zien en dan zal de buschauffeur hem knippen. Een ander ticket is het continuing ticket. Dit ticket is met name handig als je vanuit een suburb via een hoofdstation naar je volgende bestemming moet reizen. Je kan deze zowel voor een enkele reis als voor een retour kopen. Voorbeeld: Ik verbleef in een suburb in Haifa. Om naar Tiberias te gaan, moest ik via het busstation Lev HaMifratz. Een enkele reis naar het busstation kost mij normaliter 6,40 NIS. Een enkele reis naar Tiberias kost 26,50 NIS. Dankzij het continuing ticket betaalde ik voor een retour eenmalig 45,40 NIS.

Egged bussen zijn comfortabel. Er is onderin de bus voldoende ruimte voor je bagage. De bussen stoppen op elk busstation maar als je bij een kleinere bushalte wil uitstappen, doe je er verstandig aan om de buschauffeur te vragen of hij je wil waarschuwen. Je moet namelijk op het knopje drukken als je wil uitstappen en de haltes zijn niet altijd goed aangegeven.

Voor meer informatie over de dienstregeling en de diverse tickets, kun je terrecht op de website van Egged. Je kan hier ook je reis plannen.

Er rijden erg weinig Egged bussen naar de Westoever en andere Palestijnse gebieden. Vaak zijn de deeltaxi's of kleine lokale maatschappijen dan de beste optie. Dit geldt bijvoorbeeld voor Bethlehem en Nazareth. Houdt rekening met langere reistijden naar de Palestijnse gebieden i.v.m. checkpoints

Sherut

Je ziet in steden en tussen steden regelmatig minibusjes rijden die toeteren naar mensen die langs de weg lopen, mensen oppikken maar ook afzetten op plekken waar geen bushalte te bekennen is. Dit zijn zogeheten sheruts (deeltaxi's). In een sherut kunnen ongeveer 9 mensen. Een sherut kent een eindbestemming en stopt onderweg 'on request'. Daarnaast pikken zij mensen langs de weg op die aangeven mee te willen. Meestal stoppen sheruts vlakbij een bushalte maar dit hoeft niet altijd. Zo heb ik wel eens gehad dat toen ik langs een weg liep, er een sherut kwam die mij wel kon oppikken richting de nabij gelegen stad. De sherut is soms duurder dan een bus maar voor de prijs moet je het niet laten. Het gaat vaak maar om 0,5 NIS. Het is een prettig vervoersmiddel en vaak sneller dan de bus. Op shabbat en Joodse feestdagen rijden sheruts wel maar de prijs ligt dan hoger dan op doordeweekse dagen.

Geschreven door Lisan Kerstens op 17 Apr 2016 21:09.

  1. majella 23 Nov 2016 22:05

    hoe reis ik van tel aviv naar jerusalem met bus of trein op vrijdagmiddag 25/11? 1 persoon

  2. majella 23 Nov 2016 22:06

    hoe reis ik van tel aviv naar jerusalem met bus of trein op vrijdagmiddag 25/11? 1 Persoon
    Ook retour die dag.

  3. menasil 23 Nov 2016 23:59

    @majella dat is shabbat. Dat betekent dat het vervoer per trein of bus stil ligt. Je kan eventueel in de reisplanners kijken tot hoe laat je wel kan reizen en wat eerste mogelijkheid is weer terug te reizen.