Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Indonesië is een prachtige bestemming om te snorkelen en te duiken. Rond de vele eilanden zijn prachtige koraalvelden, is het water meestal erg helder en kun je ontelbare vissen in alle soorten, kleuren en maten zien.

Java heeft als een van de enige eilanden weinig plekken waar je kunt duiken en of snorkelen. Bali of Komodo en Rinca zijn hier beter voor geschikt.

Duiken op Bali

De meer ervaren duiker kan goed duiken in het oosten net voor de kust van Candidasa. Hier ligt het eiland Tepekong. De koraalriffen zijn steil en de stromingen zijn sterk. Aan de noordoostkust van Bali ligt het kleine dorpje Tulamben. Dertig meter vanaf de kust bij Tulamben ligt een vrachtschip dat nog stamt uit de Tweede Wereldoorlog, de USAT Liberty. Ook wanneer je niet zoveel duikervaring hebt, kun je hier met een gids prima duiken. Op Bali is het overigens niet mogelijk om zonder gids te duiken. Dat is soms voor ervaren duikers een nadeel, maar op Bali hoeft dat zeker geen probleem te zijn. Een goede gids kan namelijk helpen met het vinden van speciaal onderwaterwaterleven, met name op macro-niveau. Denk hierbij aan verschillende slakjes, orangutankrabben enzovoorts.

Op Bali is de Nederlandse duikschool Joe’s Gone Diving aanwezig in Sanur. Hier kun je cursussen volgen, van een PADI Open Water brevet tot aan Divemaster. Alle cursussen worden gegeven door ervaren PADI instructeurs, ook in het Nederlands. Naast cursussen kun je er natuurlijk ook gewoon terecht voor verschillende duiktrips op Bali. Welke trips en opties ze aanbieden kun je het beste even op de uitgebreide website bekijken. Hier vind je ook meteen de moeilijkheidsgraad, stromingsinformatie, diepte en meer. Via de website kun je gemakkelijk met de eigenaars Mirjam en Jan contact opnemen om je duikwensen door te geven en af te stemmen met de beschikbaarheid van Joe’s Gone Diving.

Tulamben

De USAT Liberty is een vrachtschip dat in de Tweede Wereldoorloog door de Japanners getorpedeerd is. Het wrak is een populaire plek om te duiken. Dat is niet vreemd, want op en rond het wrak is heel veel koraal te zien en er zitten heel veel soorten vissen.  Zo kun je er barracuda’s, zeesterren, ontelbaar soorten gekleurde vissen, trompetvissen en nog vele andere vissen zien.  Rond het wrak kan een matige stroming staan waar je als beginnende duiker wel wat rekening mee dient te houden. De duikgids kan je de mooie plekken laten zien en soms wordt er ook door (delen van) het wrak gedoken.

Wanneer je besluit in Tulamben te blijven, kun je 's ochtends voordat de groepen duikers van elders op Bali arriveren al een duik op het wrak maken. Tijdens zo'n vroege duik is de kans groot dat je een school napoleonvissen ziet.

Vlakbij het schip is ook een tweede plek genaamd “Coral Garden”, waar vooral vissen zitten en waar je in het zand bijzondere zeewezens kunt vinden. Een aantal vissen die je zoal tegen kunt komen zijn trompetvissen, bladvissen en zelfs de kogelvis.

Nusa Penida en Nusa Lembongan (en Nusa Cennigan)

Ten oosten van de Bukit, het zuidelijke puntje van Bali, liggen twee eilanden. Rondom deze eilanden zijn diverse duikstekken te vinden. De stekken kunnen soms geteisterd worden door een flinke stroming, inclusief onderstromen, niet alle stekken zijn  geschikt voor beginners.

In de zomermaanden is het mogelijk om de mola-mola te zien (maanvis). Ook zijn er stekken waar manta's zijn. Wellicht leuk om te weten is dat Nusa Penida en Nusa Lembongan sinds maart 2011 de status MPA (Marine protected Area) verkregen hebben. Er zijn nu verschillende zones aangewezen waar bepaalde activiteiten wel en niet toegestaan zijn. Het is de eerste grote stap in bescherming van dit gebied.

Menjagang

In het noordwesten van Bali ligt Taman Negara Barat, een nationaal park van Bali. Menjagang maakr hier ook deel van uit. Menjagang is niet te bezoeken vanuit het zuiden van Bali, maar duikscholen in Lovina en Pemuteran kunnen allemaal trips naar Menjagang aanbieden.

Menjagang is een prachtig eiland, met daaromheen vele diverse duikstekken. De stekken worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan koralen, waaronder harde koralen, mandkoralen en zachte koralen. Tussen de koralen in zijn soms zandvlakten met gardeneels, en ook andere soorten murenen zijn er talrijk aanwezig. Als je geluk hebt zie je een haai (whitetip) of een schildpad. 

Het duiken vind met name in de ochtend plaats, omdat de zee 's middags onrustiger wordt en de wind aan trekt.

Muck diving

Sulawesi staat bekent om zijn mooie muck-dives, maar ook in Bali zijn er verschillende plekken te vinden. Muck-diving doe je niet tussen de koralen, maar je gaat op zoek naar rare organismen in het vulkanische zand. Voorbeelden van stekken die mooi zijn voor muck-diving zijn Secret Bay (bij Gilimanuk), Puri Jati (bij Lovina) en Seraya (bij Amed). Je kan hier veel verschillende kleurrijke naaktslakken zien, maar als je geluk hebt zijn er ook spookfluitvissen, zeepaardjes, verschillende soorten zeenaalden, sepia's (zeekatten) en sepiola's (dwerginktvissen) en misschien zelfs een 'mimic octopus'. Dit diertje is een meester in het aannemen van verschillende gedaantes om predatoren te misleiden. 

Snorkelen op Bali 

Er zijn verschillende plekken op Bali waar je kunt snorkelen. Vanuit o.a. Lovina Beach worden verschillende tours aangeboden waarbij je vanuit Lovina naar Menjangan Island gebracht wordt. Je wordt met een minivan naar de boot gebracht, onderweg stopt deze soms in andere plaatsen om mensen mee te nemen. Vanaf het eiland kun je direct vanaf het strand snorkelen en het vele koraal bezichtigen. Er is enorm veel koraal te zien en wanneer je wat verder van de kust af gaat ook vele vissen. Op deze locatie kan ook gedoken worden. Een andere plek waar veel gesnorkeld wordt is Blue Lagoon bij Pagangbai.