Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 26.98 naar Dublin Nu boeken

Dublin is een prima stad voor een city trip, vooral wanneer het zonnetje schijnt. In de koude winter of herfst in Dublin een nogal grauwe en deprimerende stad. Gelukkig zijn er veel binnen attracties waar je dan naar toe kunt gaan en anders kan je altijd nog een pub induiken.

Bezienswaardigheden

Er zijn in Dublin een heleboel musea. De beste zijn o.a. de Cheaster Beatty Libery.  Een overzichtelijk en gratis museum in een mooi parkje en met een prima restaurant. Hier wordt de oorspronkelijke privécollectie van Cheaster Beatty tentoongesteld. Er zijn vooral veel mooie boeken en tekeningen uit allerlei verschillende culturen.

De National Gallery, National museum Archaeology & History en National History Museum zijn de officiële Ierse musea op het gebied van kunst, geschiedenis en dieren. Alle drie de musea zitten vlak bij elkaar, zijn gratis en hebben enkele hoogtepuntjes die een bezoek de moeite waard maken. 

Trinity College

Midden in het centrum van Dublin vind je Trinity College. Trinity College is de beroemde Universiteit waar je gewoon rond kunt lopen om een kijkje te nemen. In 1592 werd deze Universiteit opgericht en inmiddels zijn er 16 duizend studenten aan deze universiteit ingeschreven. Je kunt Trinity College elke dag bezoeken. Er zijn echter een aantal gedeelten waar je entree voor moet betalen. Waaronder het vanwege de illustraties beroemde “Book of Kelts”.

Het is zeker de moeite waard om voor 10 euro een kaartje te kopen voor een korte rondleiding (30 min.). Hierbij is de toegang tot The Old Library inbegrepen. De rondleidingen vertrekken elk half uur en worden gegeven door een student van de Universiteit. Er wordt iets verteld over de geschiedenis van de Universiteit, over de gebouwen die op het terrein te zien zijn, maar ook iets over de tradities die de Universiteit nog steeds in ere houdt. Zo heeft de Universiteit bijvoorbeeld een kapel waar nog getrouwd mag worden, op voorwaarde dat een van beide huwelijkskandidaten niet langer dan vijf jaar geleden is afgestudeerd aan Trinity College.

Het hoogtepunt van Trinity College is The Old Library, een onderzoeksbibliotheek waar sinds 1592 ongeveer 200.000 boeken bewaard worden. Een van deze boeken is het beroemde Book of Kells, waarvan twee van de vier delen in de bibliotheek te zien zijn. Het boek is een kopie van de vier evangeliën in het Latijn. Het is meer dan duizend jaar geleden geschreven en staat, in ieder geval in Dublin, bekend als het mooiste boek ter wereld. In de bibliotheek is een expositie te zien geheel gewijd aan dit boek.  Houd er rekening mee dat je enige tijd kwijt bent met het bezoeken van Trinity College, aangezien er vaak een rij staat voor deze bezienswaardigheid.

Overige bezienswaardigheden

Dublin heeft ook nog een historisch kasteel het Dublin Castle. Het is echter meer een paleis met mooie spulletjes dan een kasteel, echter wel de moeite waard om de tentoonstelling binnen te bezichtigen over de historie van Dublin en Ierland. Mooie kerken zijn de St Patricks Cathedral (in de historie zowel een katholieke als een protestantse kerk geweest en de grootste kathedraal van Ierland) en Christ Church Cathedral. Verder is er nog het Dublin Writers Museum, waar je boeken en allerlei zaken over de Ierse literatuur kunt bekijken. 

Gaelic Football

Waar je misschien nog nooit van gehoord hebt en waar je mond van openvalt als je de beelden hiervan bekijkt op YouTube, is "Gaelic Football". Het lijkt op een combinatie van rugby en voetbal en het is een erg populaire sport in Ierland, in ieder geval Dublin. "The Dubs", een Gaelic Football club gevestigd in Dublin en speelt haar wedstrijden in Croke Park Stadium. Capaciteit 82.000! Dat zegt wel iets over de populariteit van de sport. Een wedstrijd volgen kan ook makkelijk in de pub.

Old Jameson Distillery & Guinness Storehouse

Voor een drankje met wat geschiedenis ga je naar de Old Jameson Distillery of Guinness Storehouse. Bij Jameson krijg je voor €18 een interessante tour met allemaal informatie over (de productie) van Ierse Wiskey. Enkele vrijwilligers worden nog gekozen voor een Wiskey proeverij en iedereen krijgt een gratis drankje. Het Guinness Storehouse is de meest bezochte attractie in heel Ierland en terecht. Het Guinness Storehouse ligt op ongeveer 20 minuten van het centrum en is een zeven verdiepingen hoog museum waar je kunt zien, horen en voelen hoe het echte Ierse Guinness bier gebrouwen wordt. Een kaartje kost €20 euro (minder als je eerder op de dag gaat), een pint Guinness is bij deze prijs inbegrepen. Het museum is gehuisvest in een van de oude gebouwen van de brouwerij en van binnen zijn kosten noch moeite gespaard om je de ultieme Guinness-ervaring te bezorgen. Als je met de roltrappen omhoog gaat in het gebouw, bevind je je in een enorm bierglas. Als je het museum gezien hebt en voldoende weet over hoe een Guinness biertje gebrouwen wordt, kun je proberen er zelf een te tappen. Begeef je naar de Arthur Guinness room en Pour your own Pint!

Je kunt ook een traditioneel hapje Iers eten in het Storehouse of gaan shoppen in de museumwinkel. Wat je zeker niet mag missen is de bovenste verdieping waar je een prachtig panoramaview over Dublin hebt en je bovendien je gratis biertje kunt halen. Sláinte! (proost). 

Leprechaun Museum

Vooral, maar niet alleen, voor kinderen is het Leprechaun museum. In dit museum wordt op speelse wijze uitgelegd waar de oorsprong van de Leprechaun ligt, maar ook over "kabouterachtigen" over de hele wereld. Daarnaast kunnen kinderen (maar ook volwassenen die zich nog even kind willen voelen) even helemaal los gaan in een kamer met reuzemeubels en waar je je voor heel even een Leprechaun waant. Een ticket kost €14 voor volwassenen en €10 voor kinderen. 

Temple Bar wijk

De Temple Bar wijk is in de jaren ‘90 van een verwaarloosde buurt omgetoverd tot het populairste uitgaansgebied van Dublin. De renovatie van de wijk was een Europees proefproject dat mede door de vele buitenlandse investeerders een groot succes genoemd mag worden. In Temple Bar kun je nu meer dan 150 restaurantjes, bars en pubs vinden. Ben je geen kroeg tijger, dan nog is het de moeite waard om deze wijk te bezoeken. Vooral vroeg in de avond wanneer de straatjes gezellig verlicht zijn en tot leven komen. Muziek, gezelligheid en Ieren maken het tot een plek waar je in ieder geval even geweest moet zijn wanneer je Dublin bezoekt.

Verwacht echter geen hippe clubs in dit deel van de stad. Zorg dat je op tijd een plaatsje bemachtigt want in het weekend zijn de bars en pubs (letterlijk) propvol. Kun je echt nergens meer naar binnen, dan zijn er altijd ook muzikanten op straat te zien, al is dit in de winter minder fijn. Overdag is het een goede plek om redelijk goedkoop te eten en in gesprek te raken met echte Ieren.

Ga niet alleen naar de pubs in Temple Bar die zitten vol met toeristen. Het beeld van de wijk verandert sowieso in het weekend wanneer het Temple Bar het gebied is om uit te gaan en je vaak naar live pub optredens kunt luisteren, uiteraard terwijl je een Guinness drinkt.

Maar, het moet gezegd worden, de Ierse dames doen ondanks de kou hun uiterste best om goed voor de dag te komen. Ze laten zich niet weerhouden door de winterse temperaturen en trotseren de kou in hun minirokjes en op killerheels. Laat je vooral niet afschrikken door al dit bloot.Sláinte!

Walking tour

Een leuke en daarnaast leerzame manier om Dublin en de geschiedenis van de stad goed te leren kennen is door middel van een wandeltour door Dublin. Pat Liddy heeft een van de beste walking tours in Dublin en zijn humoristische manier van vertellen laat de verhalen nog meer leven. Een wandeltour duurt ongeveer 4 uur en je wordt daarbij meegenomen naar allerlei plekjes in de stad en de historische gebouwen en je krijgt overal een uitgebreide uitleg van.

Boottocht over de Liffey

Wil je Dublin eens van een ander perspectief bekijken? Dat kan d.m.v. een boottochtje over de Liffey. In een boot vergelijkbaar met de kanaalboten in Amsterdam vaar je dan recht door het centrum van Dublin tot aan de haven richting dichtbij Zee. Heb je geluk, dan zie je nog een zeehondje zwemmen.

Overnachten

In Dublin zijn voor alle budgetten overnachtingsmogelijkheden beschikbaar. Over het algemeen geldt dat hoe dichter bij het centrum hoe hoger de kosten voor een overnachting zijn. 

Een iets goedkopere optie is het Double Tree Hotel. Dit hotel dat op een kleine 10 minuten lopen vanaf het centrum ligt heeft regelmatig goede aanbiedingen en ligt op een prima afstand van de stad. Toch betaal je hier nog altijd €100 of meer per nacht. Wil je erg goedkoop overnachten kun je kijken naar AirBnb plaatsen of iets verder buiten de stad verblijven. Voor €40,- per nacht slaap je in het Accor Hotel in Dublin. Dit hotel lig 15 minuten buiten het centrum per tram. Voor ongeveer €4,- per retour kun je tussen het hotel, tramstop Red Cow, en het centrum op en neer reizen.   

Eten en drinken

In Dublin kun je met ieder budget eten en drinken. Zoals al eerder beschreven is kun je in de Temple Bar wijk veel eettentjes vinden, maar er zijn ook nog andere plaatsen waar je terecht kunt. Een aantal bijzondere restaurants hebben we op een rijtje gezet.

The Church bar Restaurant

The Church bar & restaurant is een aanrader om te bezoeken. Of je er nu wel of niet gaat eten. Deze kerk is omgebouwd tot bar en restaurant, waarbij veel elementen van de kerk nog helemaal behouden zijn. Zo vind je er nog steeds een gigantisch orgel aan de muur, komt de typische bouwstijl voor kerken erg goed tot z'n recht en is het een gezellige plek om wat te eten of drinken. 

37 Dawson Street

Dit restaurant in, hoe kan het ook anders,  37 Dawson Street is een smal maar lang restaurant met een wel heel aparte inrichting. We kunnen een hele omschrijving geven van het restaurant, maar het beste kun je gewoon een kijkje gaan nemen. Vergeet niet je foto toestel mee te nemen wanneer je een hapje of drankje neemt. 

Saddle Room Restaurant

Het Saddle Room Restaurant zit in het Shelbourne Hotel en is een van de meest luxe plekken in Dublin om een hapje te gaan eten. Neem een volle portemonnee mee, kleed jezelf in je beste kleren en ga voor een uniek avondje uit. Het eten is werkelijk voortreffelijk en de bediening is vriendelijk en altijd in voor een grapje.

Eden Bar & Grill

Het Eden Bar & Grill restaurant is een minder apart restaurant dan de eerder genoemde, maar dat betekent daarom niet dat het eten er minder lekker zou zijn. Voor een prima bedrag kun je hier een avond uit eten. Daarnaast ligt het restaurant ook nog eens in een bruisend gedeelte van de stad zodat je na het diner, meteen door kunt naar een van de vele pubs.

Heb je een kleiner budget dan zijn er ook tal van goedkopere opties om uit eten te gaan. Ook kun je in de vele straatjes kleine eet tentjes vinden of een snelle hap. Bij verschillende supermarkten kun je heerlijke luxe of warme broodjes voor lunch halen, afhankelijk van de supermarkt keten. Ook zijn er over de hele stad verspreid verschillende restaurantjes waar je de heerlijke en typisch Ierse Cones kunt uit proberen. Door goedkopere lunches af te wisselen met wat duurdere restaurants voor het diner kun je altijd wel wat vinden binnen je budget.  

Bezienswaardigheden omgeving Dublin

Hoewel Dublin zelf voldoende bezienswaardigheden heeft is het leuk om het stad bezoek af te wisselen met enkele plaatsen en bezienswaardigheden in de buurt van de stad. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet. 

Killiney


Als je nog een dagje over hebt of graag nog iets anders wilt zien dan de binnenstad van Dublin is het kustplaatsje Killiney echt een aanrader. Met de DART-trein die op meerdere plaatsen in Dublin vertrekt ben je er in een half uurtje. Een retourtje voor deze trein kost je nog zeven euro en koop je gewoon aan het loket.

Aangekomen op het treinstation in Killiney heb je meteen een adembenemend uitzicht over het strand. Voor het allerbeste uitzicht leidt er een weg naar de top van Killiney Hill. Vanaf de top heb je zicht op de kustlijn en de bergen maar ook op Dublin. Ook de weg naar de top is erg de moeite waard, want voert je langs de mooiste villa’s en zelfs kastelen. Helaas is wonen op deze waanzinnige plek dan ook alleen weggelegd voor de zeer welgestelden.

Aan 2 tot 3 dagen heb je al voldoende om de meeste attracties van Dublin te bekijken. Veel kan je lopend bezoeken maar anders kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer in Dublin.

Malahide Castle

Stel jezef een middeleeuws kasteel voor en je hebt een goed beeld van Malahide Castle. Het kasteel uit de twaalfde eeuw ligt ten noorden van Dublin aan de kust. Met dit kasteel op nog geen 13 kilometer vanaf het centrum van Dublin is het een zeer aan te raden afwisseling op de stad. 

Malahide Castle was al ruim 800 jaar in handen van de familie Talbot, waarna vele families het kasteel over erfden tot 1976. Het kasteel werd te koop aangeboden omdat Rose Talbot, de laatste in de lijn van de familie Talbot, de hoge kosten voor het kasteel niet langer op kon brengen. Het kasteel en gigantisch stuk grond kwam daarom in 1976 in handen van het Dublin City Council voor een wel heel schappelijke prijs. Het kasteel bleek behoorlijk verouderd en moest flink worden opgeknapt, wat de afgelopen jaren dan ook gedaan is. Sinds kort is het kasteel en haar tuinen open gesteld voor publiek.

Tijdens een rondleiding krijg je van alles te weten over het kasteel. Hoe de mensen geleefd hebben, wat er allemaal is opgeknapt en de legendes en verhalen die over het kasteel verteld worden. Men weet nog niet alles over het kasteel, maar sinds de opening voor het publiek vallen steeds meer ontbrekende stukjes op z'n plek. Mensen die het kasteel van vroeger kennen of er zelfs gewerkt hebben nemen komen naar het kasteel toe met hun verhalen van vroeger.

Bezoek het kasteel op een mooie dag, want het bezoek aan de tuinen is zeker de moeite waard en dat is een stuk minder aantrekkelijk in de regen.   

Met de Railcar en DART kun je in ongeveer 30 minuten van Dublin naar Malahide Castle komen. Ook rijden er bussen tussen Dubin en Malahide. Neem bus No 42 naar Malahide. De reis per bus duurt ongeveer 45 minuten.

Met de auto rij je over de M1 / N1 en neem je de afslag naar de N32 naar Malahide.

Entreepijs is €12,- voor volwassenen en €6,- voor kinderen. Studenen mogen voor €8,- naar binnen en senioren voor €7,50. Het kasteel is open van 9:30 tot 16:30. De laatste tour door een gids wordt gegeven om 15:30 (November tot Maart) 

Vervoer

Het internationale vliegveld van Ierland ligt een klein eindje van Dublin af. Het kost je een klein half uurtje om van de luchthaven naar het centrum van de stad te komen per taxi.  We hebben een uitgebreid artikel over het (openbaar) vervoer in Dublin, zodat je jezelf zo gemakkelijk mogelijk kunt verplaatsen in en rondom de stad.