Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Donegal is een graafschap in het noordwesten van Ierland en ligt op 3.5 uur rijden van Dublin af. Het landschap bestaat uit lage bergen en diep uitgesleten kustlijnen met verschillende meren en is het beste in mei tot september te bezoeken. Je kunt Donegal het gemakkelijkste per auto verkennen. Openbaar vervoer is aanwezig in de vorm van buslijnen die je over de hoofdwegen van plaats naar plaats kunnen brengen. Je zal dan wel de mooie kleine kronkelende wegen moeten missen.

Tijdens de rit van Dublin naar Donegal zal je vele “Penny Walls” of “Femine Walls” tegenkomen. Deze muurtjes, enkel gemaakt van op elkaar gestapelde stenen zijn veelal gebouwd tijdens de grote hongersnood. De de stenen muurtjes hebben hun naam te danken aan het feit dat mensen werden ingehuurd om de 1.20 meter hoge afscheidingen met de hand te bouwen en daarvoor maar enkele “pennies” (centen) per dag betaald te krijgen. Femine Walls slaat dan weer op de tijd waarin ze gebouwd zijn, namelijk tijdens de hongersnood. De muurtjes dienden om stukken land af te bakenen, zodat de grenzen goed duidelijk waren. Rondom Dublin zijn deze landafzettingen vooral gemaakt met beplanting, en meer richting het noorden en Donegal zie je duidelijk de muurtjes terug komen.

Donegal is vooral een gebied waar je naar toe gaat voor de natuur en het wandelen, afgewisseld met het bezoek aan de lokale pub.

Hoogtepunten Donegal

In Donegal vind je verschillende wandelroutes en mooie afgelegen eilandjes die je kunt bezoeken. Hieronder hebben we een aantal highlights op een rij gezet.

Sleave Leage

Aan de westkust van Donegal heb je de Sleave Leage cliffs, waarvan gezegd wordt dat het een van de hoogste en mooiste zee kliffen van Europa is. De steile kliffen met de ruige zee, door de wind vanaf de Atlantische Oceaan, zijn in ieder geval indrukwekkend om te zien. De wind kan bijna stormachtig sterk zijn, wat het de ideale plek maakt om flink uit te waaien. Aangekomen bij de kliffen vind je een parkeerplaats. Van daaruit is het ongeveer 15 tot 20 minuten wandelen naar de top. Op de route kun je, naast mooie uitzichtpunten (bij goed weer), ook schapen tegenkomen. Wanneer je uitgewandeld bent kun je in de Sleave Leage Center een kop koffie of thee krijgen met lekkere muffins. De eigenaar van het Sleave Leage Center is Paddy Clark, een man met humor die je graag over de regio vertelt. Het is mogelijk om hem in te huren en samen een wandeltocht te maken door dit gebied.

Harvey’s Point
Zes kilometer van Donegal Stad ligt het Hotel Harvey’s Point. Van hier uit kun je diverse wandelingen starten of je opgeven voor een fotografiecursus.

Tory Island

Tory Island is misschien wel het meest afgelegen eiland van Ierland. Dit maakt het eiland bijzonder om te bezoeken, vooral als je van rust en natuur houdt. Het eiland heeft mooie kliffen en is gemakkelijk in een dag te bezoeken. Aangezien er genoeg te vertellen valt over de geschiedenis van en de bijzondere koning op het eiland, hebben we een apart artikel over Tory Island geschreven.

Arranmore Island

Een ander eiland in de Donegal regio is Arranmore. In 15 minuutjes vaar je met de veerboot van Burtonport naar het eiland. Met wat geluk kun je de tocht, varend door de smalle wateren, vanuit de stuurhut bekijken. Op het eiland is de Ierse cultuur nog altijd erg belangrijk. Stap je de enige Ierse pub op het eiland binnen, dan proef je direct de sfeer. Regelmatig is de Ierse pub het toneel voor muzikanten die de sfeer, onder het genot van een Guinness, compleet kunnen maken. Op het eiland zijn een aantal bezienswaardigheden die allemaal via een wandelroute met elkaar verbonden zijn.

Helemaal in het uiterste puntje vind je de vuurturen (At Rinawros Point) dat gebouwd is in 1798. De vuurtoren was de eerste werkende vuurtoren in Donegal. Totdat de vuurtoren in 1982 geautomatiseerd werd is de vuurtoren altijd bemand geweest om hem operationeel te houden. Net als op Tory Island heb je hier mooie ruige kliffen die het bezoeken waard zijn. Een is voldoende om het eiland te bezoeken. Maar ook op dit eiland zijn voorzieningen om te overnachten. Op het eiland is ook internet aanwezig om het vervolg van je reis te plannen.

Bekijk de website van de veerboot naar Arronmore Island voor vaartijden en mogelijkheden. Vooraf reserveren is aan te raden in juli en augustus. Een retourtje kost €20,-

Cultuur

Ierse muziek, dans en de Keltische talen worden in Donegal er met de paplepel ingegoten. Dit zie je ook terug in het dagelijks leven van de Ieren. Veertig procent van de mensen in Donegal spreekt dagelijks Iers. Het had niet veel gescheeld of de taal zou zijn uitgestorven omdat tijdens de onderdrukking van de Noren de Ieren hun eigen taal niet mochten spreken. Ook onder Engels bewind was Iers niet toegestaan. Tegenwoordig wordt de taal weer op scholen gegeven en kunnen mensen zelfs een speciale onderscheiding winnen dat aangeeft hoe goed ze de taal beheersen.

Ook de muziek speelt een belangrijke rol. Ierland, maar ook de Donegal regio, staat bekend om de vele muzikanten die het heeft voort gebracht. De meest bekende daarvan is misschien wel Enya. Enya trad vaak op in de bar van haar ouders, Leo’s Tavern. De bar is nog steeds een plek waar muziek gemaakt wordt en waar regelmatig zangers en dansers optreden. De ideale plek om wat van de sfeer, riverdance en muziek te proeven, is door een typische Ierse pub mee te pikken. Mocht je maar één pub willen bezoeken, zorg dan dat het Leo’s Tavern is.