Tikva .. Geschreven door Tikva.

Ierse steden zoals Dublin zijn goedkoop en makkelijk te bezoeken met het vliegtuig. Maar het is ook mogelijk om met eigen vervoer naar Ierland te gaan.

Vliegtuig

Ierland is goed bereikbaar met het vliegtuig, Aer Lingus vliegt bijvoorbeeld al meerdere keren per dag vanaf Amsterdam Schiphol.De meeste vluchten vanuit Nederland gaan naar de Ierse hoofdstad Dublin. Maar Ierland heeft nog 3 andere grote internationale vluchtvelden. Namelijk Shannon, Cork en Knock. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere vliegvelden.

Voor een vlucht met een reguliere maatschappij naar Dublin moet je voor een retourtje rekenen op prijzen tussen de €100 en €200,- . Soms hebben reguliere maatschappijen zoals Aer Lingus ook scherpe aanbiedingen waardoor je voor onder de €100,- een ticket kunt boeken.  Naast de reguliere maatschappijen zijn ook mogelijkheden met low cost airlines. Met Ryanair kun je vanaf Eindhoven in 1,5 uur naar Dublin vliegen, een ticket kost tussen de 55 en 150 euro, afhankelijk van de tijd waarin je weg wilt en het tijdstip waarop je boekt. Het vliegveld van Dublin is niet ver van het centrum en voor 12 euro (retour) kun je op het vliegveld in Dublin een buskaartje kopen. De bus stopt op verschillende plekken in de stad en vertrekt elk kwartier, zowel vanaf het vliegveld als in de stad. Zorg dat je bij het inchecken van Ierland naar een andere bestemming op tijd bent. controles kunnen namelijk streng zijn en hierdoor wat extra tijd in beslag nemen. Wanneer je aankomt kun je op het vliegveld voor vragen over Ierland terecht bij het Tourist Office. Deze zit wat verstopt maak kan je mogelijk goede tips verschaffen tijdens je reis.  

Eigen vervoer

Wanneer je langere tijd naar Ierland wil gaan kan het goedkoper zijn je eigen auto mee te nemen in plaats van ter plekke een auto te huren. Er gaan vanuit Groot Brittannië en Frankrijk diverse auto ferry’s naar Ierland. Irish Ferries and Brittany Ferries zijn de grootste aanbieders vanuit Frankrijk. Vanuit Groot-Brittannië kan je o.a met Norfolkline, Stenaline en Irish Ferries. Zeker in de zomermaanden is van te voren reserveren wanneer je met de ferry wil gaan een must.

Naast dat men aan de linkerkant van de weg rijdt zijn er geen bijzonderheden waar je op moet letten om met eigen vervoer door het land te rijden. De afgelopen jaren zijn er ook flink wat nieuwe snelwegen aangelegd waardoor reizen over deze hoofdwegen aanzienlijk minder tijd kost dan voorheen. Ga je van de snelweg af dan zit je al snel op kronkelende landwegen waar de snelheid niet boven de 80 km ligt.

Vanuit Noord-Ierland

Wanneer je al in Noord-Ierland bent kan je overland naar Ierland reizen. Dit kan o.a. met de bus, trein of met eigen vervoer.