Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Jaarlijks wordt St. Patrick’s Day in allerlei landen groots gevierd. Het is de dag waarop de Ieren wereldwijd laten zien hoe trots ze zijn op hun land en nationaliteit. Veel Ieren zijn in de loop der jaren geëmigreerd naar allerlei landen, zoals Australië, de Verenigde Staten en Canada. Overal wordt het feest dan ook gevierd, maar het grootste feest is nog altijd in Dublin! Muziek, straattheater, familiecarnavals en natuurlijk de St. Patrick’s Festival Parade! St Patrick's Day in Dublin is een groot feest met pure spontaniteit!

Op Saint-Patrick’s Day herdenken de Ieren de sterfdag van de heilige Patricius, of Paddy zoals hij in de volksmond ook wel genoemd wordt. De patroonheilige van Ierland zou zijn gestorven op 17 maart in het jaar 461, maar zeker weten doet niemand het.

Rondom Saint Patrick bestaan sowieso verschillende legenden en verhalen, maar zeker is dat de man voor Ierland veel betekend heeft. Aan het eind van de vierde eeuw wordt Patrick geboren in Wales, waarna Iers rovers hem op zijn 16de gevangen nemen en hem over Ierse Zee naar Ierland sleepten. Daar verbleef hij zes jaar in gevangenschap. Na die zes jaar zou hij de stem van God hebben gehoord, die hem zei dat het tijd was om Ierland te verlaten. Hij ontsnapte, waarna hij enkele tijd later opnieuw een visioen had. Een engel zou hem hebben opgedragen terug te keren naar Ierland om vervolgens het christendom te prediken. In Ierland bouwde hij kerken en bekeerde hij de mensen tot het christendom. Dit deed hij dertig jaar lang, tot aan zijn dood, op 17 maart. St Patrick wordt gezien als een gewone man die buitengewone dingen heeft gedaan voor de Ieren waar hij nu, eeuwen na zijn dood, nog steeds om geëerd wordt met een groot feest.

St Patrick’s Day in Dublin

Wat in 1997 begon als één feestdag, is inmiddels uitgegroeid tot een meerdaags festival. St Patrick’s Day of St Patrick’s Festival begint al enkele dagen voor 17 maart in Dublin. Gedurende deze dagen kleurt de stad steeds groener en overal ontpoppen zich festiviteiten ontpoppen. In de vele straatjes van Dublin staan diverse podia opgesteld waar artiesten hun (Ierse) muziek ten gehore brengen. De beste fanfares van over de hele wereld komen naar Dublin om hun muziek door de straatjes van Dublin te laten schallen. Niet alleen op straat maar ook in de vele pubs, is het gezellig druk en vloeit de Guinness rijkelijk. De straten vullen zich met mensen. Het feest is nog het best te omschrijven als Koningsdag meets carnaval.

Naast de mooie, groene verlichting van allerlei gebouwen, lijken ook de mensen zich in steeds groener uit te dossen. Volgens de Ieren is het dragen van de groene kleding vooral toe te schrijven aan de toestroom van toeristen, maar inmiddels zie je de meesten - met name jongeren - aan dit verschijnsel meedoen. Wanneer je naar Dublin afreist, is het zeker leuk om een groen element aan je kleding toe te voegen. Doe je dat niet, dan val je niet direct uit de toon. Heb je geen groene kleding in je kast hangen, geen nood: tal van winkels verkopen je graag de gekste accessoires. Hoeden, capes in de kleuren van Ierland en ook complete leprechaun-pakken (typische, Iers kabouter/elf) zijn verkrijgbaar!

St Patrick’s Day Festival Parade

Op 17 maart vinden de meeste activiteiten rondom St Patrick’s Day plaats, waarbij de St Patrick’s Day Festival People Parade veruit het grootste evenement op de dag is. Ierland's grootste parade passeert allerlei historische gebouwen in Dublin. Aan de route staan vele duizenden mensen al vroeg te wachten om een glimp van de stoet op te vangen. Wil je dus goed zicht hebben op de parade, zorg dan dat je op tijd een mooi plekje bemachtigt.

Wanneer de strak georganiseerde parade door de straten van Dublin trekt, is de hele stad twee uur lang bijna alleen maar daarmee bezig. De parade trekt Ieren van heinde en ver, die juichen vol enthousiasme de mensen in de parade toe. Ieder jaar heeft de People Parade een speciaal thema rondom St Patrick’s Day. Creatieve creaties vol kleur en spektakel met betrekking tot het thema worden afgewisseld met fanfares die voor de muziek zorgen. Veel van de beste fanfares van over de hele wereld zijn onderdeel van de optocht, soms met wel meer dan 300 man per fanfare.

De parade begint op Parnell Square, Dublin 1. Meestal vertrekt de stoet rond de middag en is dan ongeveer twee uur onderweg.

Na de parade vind je veel van de bands en fanfares al snel weer terug in het centrum van Dublin, waar ze bekende nummers ten gehore brengen. Ook kleine straatartiesten performen op allerlei plekken in stad waar ze, staand op een bankje of een kist, voor groot en klein publiek optreden.  

Organiseren

Aangezien St Patrick’s Day in Ierland het grootste feest van het jaar is, doe je er goed aan om zo vroeg mogelijk je zaken te regelen. Vliegtickets naar Dublin zijn er in overvloed en er gaan vaak meerdere vluchten per dag. Al deze vluchten zitten echter volgeboekt rond St Patrick’s Day en wie het eerst boekt, vliegt tegen de beste prijs. Boek je slechts enkele dagen voor vertrek, dan kunnen de prijzen oplopen tot €800,- voor een vlucht van twee uur.

Ook hotels zitten rond deze tijd goed volgeboekt. Gelukkig heeft Dublin voldoende overnachtingsmogelijkheden, dus voor ieder budget moet er wat leuks te vinden zijn. Hoe verder je van het centrum verwijderd zit, hoe goedkoper de accommodatie is.

Het loont om een aantal dagen eerder te vertrekken en om wat langer te blijven. Het verschil in prijs voor het ticket, kun je dan besteden aan een verblijf in een van de mooie plaatsjes in de buurt van Dublin. Er zijn voldoende bezienswaardigheden, zoals kastelen en ruige kliffen, waar je je een aantal dagen goed kunt vermaken.