Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 64.89 naar Belfast Nu boeken

Belfast is de  hoofdstad van Noord-Ierland. Een stad waarin je vandaag de dag nog de spanning voelt tussen de Loyalisten en Nationalisten maar die tegelijkertijd gekenmerkt wordt door een levendige, bruisende energie. Begin 20ste eeuw werd hier de Titanic gebouwd, op destijds het grootste scheepswerf te wereld.  De  scheepswerven hebben voor Belfast een belangrijke rol  gespeeld in de ontwikkeling naar de stad die zij nu is. Het is deze stad waar The Troubles in de tweede helft van de 20ste eeuw haar sporen hebben nagelaten. Langere tijd waren delen van deze stad een "no-go" area. Nu de rust weer is teruggekeerd, is het een van de plekken waar toeristen graag komen. 

Bezienswaardigheden

City Hall

Het stadhuis is gebouwd in 1906 en een centraal punt in het centrum van Belfast. Het is een indrukwekkend gebouw en wordt gekenmerkt door een 53 meter hoge koepel. Het gebouw is niet alleen mooi van buiten, maar ook van binnen. Het is mogelijk om deel te nemen aan een gratis rondleiding. Deze rondleiding duurt circa 60 minuten en je dient je 15 minuten voor aanvang aan te melden bij de receptie door in te tekenen op een lijst. Er zijn 50 plekken beschikbaar per keer en de ervaring leert dat deze rondleidingen snel vol zitten. Kijk hier voor meer informatie over actuele tijden van de rondleidingen in de Belfast City Hall. In de tuin van de City Hall staat een memorial ter nagedachtenis aan de 1529 verdronken passagiers van de RMS Titanic. De City Hall is gelegen aan Doneqall Square.

Crumlin Road Gaol

Crumlin Road Gaol heeft zo'n 150 jaar lang geopereerd als gevangenis. De gevangenis opende haar deuren in 1845 en sloot ze pas in 1996. Tijdens The Troubles vochten de Loyalisten en Nationalisten ook binnen deze gevangenismuren hun vetes uit. Het was onmogelijk om hen op hetzelfde moment te laten eten of te laten luchten. Om die reden werd er een wisselschema opgesteld.

Sinds 2012 is het mogelijk om de gevangenis van binnen te bekijken. Het merendeel is gebleven zoals het was toen de gevangenis haar deuren sloot. De rondleiding duurt 75 minuten en wordt gegeven op gezette tijden. Tijdens de rondleiding word je meegenomen naar de intake hall, de cellen, de cel van de zogeheten death row en de executie kamer. Deze kamer is indrukwekkend daar je nog een originele galg ziet hangen. Buiten zijn de graven van de geëxecuteerden nog steeds te vinden. Ook loop je een stukje door de tunnel die de gevangenis verbindt met het nabijgelegen Courthouse. Helaas is van dit Courthouse weinig meer over en is het in verval geraakt. Het gebouw bevindt zich tegenover de ingang van de gevangenis.

Crumlin Road Gaol ligt aan 53-55 Crumlin Road en is dagelijks geopend vanaf 10:00. De laatste rondleiding start om 16:00 of 16:30 afhankelijk van het schema van de dag. De entree bedraagt 9,00 pond. De rondleidingen starten doorgaans elk uur. Op sommige dagen zijn er meerdere rondleidingen. Kijk op de website van Crumlin Road Goal voor de tijden van de rondleidingen en het boeken van tickets. Crumlin Road Gaol is circa 25 minuten lopen vanaf de Belfast City Hall. Vanaf daar kun je ook de bus nemen. De bussen 57 en 12B (op zondag 12A) stoppen voor de deur van de gevangenis.

Titanic Quarter

Ruim drie jaar lang heeft 's werelds bekendste schip in Belfast gelegen. Het is op deze plek waar de Titanic werd gebouwd door de firma Harland & Wolff en voor het eerst te water werd gelaten, voordat zij haar ondergang tegemoet ging. Op het voormalig scheepswerf vertelt de tentoonstelling in het interactieve museum Titanic Belfast het verhaal van het begin tot het eind. Je leert meer over het ontstaan van de scheepsbouw in Belfast, de opdracht voor het bouwen van onder meer de Titanic, haar maiden voyage en uiteindelijk de fatale botsing met de ijsberg in de Noord-Atlantische oceaan. Je kunt zelfs met een mini-achtbaan een ritje maken langs de arbeiders, die werken aan het schip. Voor een bezoek aan deze tentoonstelling dien je ruim de tijd te nemen. Wie de route volgt en de tijd neemt om het verhaal op zich in te laten werken, is al snel 2 uur zoet. Het museum is dagelijks geopend. De openingstijden wisselen, afhankelijk van het seizoen. De entree bedraagt 17,50 pond. Kijk voor meer informatie op de  website van Titanic Belfast.  

Met het ticket van de Titanic Belfast kun je ook het jongere zusje SS Nomadic bekijken. Dit schip is het laatste overgebleven schip in de White Star Line collectie. Het was oorspronkelijk bedoeld als tender voor de RMS Titanic en RMS Olympic. Door middel van een interactieve tentoonstelling zie je onder meer de eerste en tweede klas hutten, de machinekamer en de cabine van de kapitein van het schip.

Achter het gebouw van de Titanic Belfast, liggen de markeringen van de plek waar het schip daadwerkelijk is gebouwd; plek 3. Plek 2 was gereserveerd voor de RMS Olympic en op plek 1 werd gebouwd aan de SS Nomadic. De markeringen laten duidelijk zien hoe groot de Titanic en Olympic waren. Wie iets verder doorloopt, komt uit bij het Titanic's Dock and Pump house. Het geeft een goede indruk van de grootte van het schip en het is mogelijk om tegen betaling een kijkje te nemen. Hou er rekening mee dat de openingstijden minder ruim zijn dan die van het Titanic museum zelf. Kijk voor meer informatie over openingstijden en prijzen op de website van Titanic's Dock and Pump house.

 

Waar je ook kijkt, je kunt ze haast niet negeren. De twee reusachtige gele hijskranen van Harland & Wolff. Deze hijskranen, ook wel Samson & Goliath genoemd, herinneren Belfast aan de tijd dat hier 's werelds grootste scheepswerf gevestigd was. De kranen zijn pas in respectievelijk 1969 en 1974 gebouwd maar worden niet meer gebruikt voor het doel waarvoor ze oorspronkelijk zijn neergezet. Het zijn nu monumentale herinneringen aan de tijd van de scheepsbouw, die af en toe nog worden ingezet voor andere grootschalige projecten.  Ze zijn 96 meter en 106 meter hoog en wel 140 meter breed. Helaas is het niet mogelijk om er dichtbij te komen maar je kunt ze natuurlijk wel van een afstandje bekijken.

Het Titanic Quarter ligt op circa 2.5 kilometer van het centrum van Belfast. Het is een leuke wandeling en er is ook een wandelroute, Titanic trail, vanaf de City Hall naar het Titanic Quarter uitgezet. Onderweg kom je diverse bezienswaardigheden tegen, zoals de Albert Memorial Clock, en ook informatieborden. Wie liever met de bus gaat, kan het beste opstappen tegenover de City Hall op lijn 26, 26A, 26B of 26C.

Black Taxi Tours

Een langere tijd is Belfast het toneel geweest van de strijd tussen de Loyalisten (soms ook wel de Unionisten genoemd) en de Nationalisten. Vaak wordt deze strijd gezien als de protestanten versus de katholieken maar het ligt gecompliceerde dan dat. Dit alles vindt haar wortels in de Noord-Ierse onafhankelijkheid ten opzichte van Ierland en de afhankelijkheid ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk. Het is in Belfast waar je vandaag de dag nog een muur vindt die twee wijken strikt gescheiden houdt en zelfs hoger is dan de Berlijnse muur ooit is geweest. Met de Black Taxi Tours duik je deze politieke geschiedenis is en bezoek je beide wijken, elk met hun eigen verhalen en herinneringen aan de strijd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Veelal worden muurschilderingen gebruikt om mensen te herinneren aan de strijd en de slachtoffers.

Shankill Road is de wijk waar van oudsher de Loyalisten wonen. Hier zie je dan ook dat de straten zijn versierd met Union Jacks en Britse kleuren. Wie goed kijkt, ziet dat in het dagelijkse straatmeubilair de Britse kleuren goed terug te vinden zijn. Eén van de meest bekende incidenten is de Shankhill Road Bombing op 23 oktober 1993. Op de plek van de ontploffing is een muurschildering en een plakkaat ter nagedachtenis aan de slachtoffers te vinden. Een ander icoon is Stephen ("Stevie") McKeag op wiens huis een muurschildering is aangebracht om hem te herdenken. Stevie Mckeag was in dienst van het Ulster Defence Association en is naar horen zeggen vermoord door tegenstanders.

Falls Road is de wijk waar van oudsher de Nationalisten wonen. Hier zie je dan ook dat de straten zijn versierd met Ierse vlaggen en de Ierse Kleuren. Ook hier is het straatmeubilair niet ontzien. Verder zie je de Ierse taal overal opduiken. In deze wijk vind je onder meer de Bobby Sands muurschildering. Bobby Sands was lid van de IRA en overleed tijdens een hongerstaking toen hij gevangen zat. Ook is er een Remembrance Garden ter nagedachtenis aan de slachtoffers onder de Nationalisten ten tijde van The Troubles. In Falls Road staat ook het Clonard klooster. Hier kun je een kijkje nemen. Als je je naam en nationaliteit achterlaat in het boek dan wordt jouw naam over 100 jaar voorgelezen tijdens een dienst.

Falls Road en Shankill Road zijn van elkaar gescheiden door de Peace Wall. Deze muren zijn op meerdere plekken te vinden in Belfast maar de bekendste is deze tussen Falls Road en Shankill Road in. Hier kun je je vredesboodschap achterlaten en onder meer Bill Clinton is je voor gegaan. De muren zijn ontzettend hoog. Dit om te voorkomen dat er spullen over de muren heen worden gegooid. Er zijn enkele poorten, maar hiervoor geldt ook een avondklok en dat betekent dat de poorten dus daadwerkelijk gesloten zijn in de nachtelijke uren.

Met NI Black Taxi Tours maak je in 90 minuten kennis met de historie van The Troubles en ga je naar de hierboven genoemde bezienswaardigheden. Je hoort de geschiedenis, de bekendste incidenten en leert meer over de belangrijkste figuren. Een tour kost 30 pond tot 3 personen. De tours zijn dagelijks te boeken en in overleg kun je de aanvangstijd bepalen. Ze starten al om 08:00 's ochtends en gaan door tot circa 17:00.

Muurschilderingen

Naast de verschillende muurschilderingen in Falls Road en Shankill Road, zijn er door heel Belfast diverse andere muurschilderingen te vinden. Vele hebben te maken met de historie van Belfast. Zo zijn er muurschilderingen gerelateerd aan de Titanic maar ook van bekende personen als George Best, de voetballer.

Botanische tuinen en Ulster Museum

Queens University is één van de twee universiteiten in Noord-Ierland. Het is een prachtig Gotisch gebouw. In de 'achtertuin' vind je de Botanische tuinen, waar je op een zonnige dag heerlijk in het gras kan zitten of een wandeling kan maken. Er is een klein Palmhuis te zien. In de Botanische tuinen is ook het Ulster Museum gevestigd. Het Ulster museum heeft een uitgebreide collectie in zowel de categorieën geschiedenis als natuur als kunst. Dit betekent dat het een zeer leuk museum maakt voor iedereen. Zo vind je er skeletten van dinosaurussen, overblijfselen van een mummie maar ook prachtige fossielen en toegepaste kunst evenals schilderijen. Daarnaast is er ook een uitgebreide tentoonstelling te zien over The Troubles inclusief een handige tijdlijn van de gebeurtenissen en indrukwekkende foto's. Er is een plattegrond beschikbaar waarbij je ook suggesties krijgt voor de 'must sees' in het tijdsbestek dat jij hebt om het museum te bezoeken.

Het Ulster museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00-17:00. De entree is aan jou daar je alleen een donatie hoeft te geven. Het museum en de Botanische tuinen liggen naast Queen University aan de University Road, ten zuiden van het centrum van Belfast.

St George Market

Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je naar de overdekte St George Market aan de East Bridge St 12. St George Market bestaat uit twee markten die op zondag worden samengevoegd. Op vrijdag is (06:00-13:00) is het voornamelijk een antiek- en warenmarkt. Op zaterdag is het food-market (09:00-15:00). Op zondag (10:00-16:00) vind je beide markten en is er ook live muziek.

Victoria Square

Victoria Square is een luxe shoppingmall, gelegen nabij de City Hall in Befast. Hier is eveneens een etage te vinden met allerlei restaurants. Vooral de bekende Britse ketens zijn hier gevestigd. Het gebouw is te herkennen aan de glazen koepel. Het is mogelijk om in de koepel te komen en te genieten van het 360 graden uitzicht over Belfast. De winkels van Victoria Square kennen andere openingstijden dan de restaurants. Kijk voor meer informatie over de openingstijden op de website van Victoria Square.

Cave Hill

Belfast is omringd door heuvels. De Cave Hill is de heuvel waar ook het kasteel van Belfast en de dierentuin van Belfast zijn te vinden. Het biedt tevens een van de mooiste uitzichten over Belfast vanaf het uitkijkpunt op McArts'Fort. Deze ligt op 360 meter hoogte. Het kasteel heeft mooie tuinen en je kunt gratis een kijkje nemen in het kasteel maar erg bijzonder is het niet.

Er zijn drie soorten wandelingen uitgezet over de Cave Hill. De meest makkelijke wandeling is de Castle Trail. Deze is circa 1,3 km en is een kleine wandeling rondom het kasteel en kun je genieten van het uitzicht over de stad. Een pittigere wandeling is de Estate trail. Deze wandeling is 3,9 km lang en gaat door het bos, over gravelpaden, langs het kasteel en je komt een aantal steile stukken tegen. De pittigste wandeling, maar het meeste de moeite waard, is de Cave Hill Trail. Je klimt in deze wandeling naar de 360 meter hoge McArts' Fort voor een adembenemend uitzicht over Belfast en omgeving. De wandeling is 7,2 km maar door het klimmen ben je al snel 2,5 uur of langer bezig. Zorg voor voldoende water en drinken. Bij het kasteel kun je eventueel naar het toilet. De routes staan aangegeven aan de hand van geschilderde markeringen op de stenen.

De Cave Hill is te bereiken met de METRO buslijn 1 vanaf de Upper Queen Street en je dient uit te stappen ter hoogte van Innisfayle park op de Antrim Road. Vraag aan de buschauffeur naar de halte voor Cave Hill of Belfast Castle.

Eten en drinken

In Belfast zijn genoeg gelegenheden om wat te eten en te drinken. Er is een aantal shoppingmalls waaronder Castle Court en Victoria Square met een etage met diverse bekende ketens waaronder TGI Friday's. Een aantal suggesties:

  • The Bridge House 35-43 Bedford Street. Een Wetherspoon pub met dus het standaard Wetherspoon menu. Oftewel een hele reeks aan pubfood maar ook andere gerechten zoals pasta's en curries staan op de kaart. En dit alles voor een aantrekkelijke lage prijs. Natuurlijk ook een uitgebreide selectie van bieren. 
  • Robinsons 38-40 Great Victoria St. Boven Robinsons Saloon is een restaurant gevestigd waar je voor 10 tot 12 pond een goed hoofdgerecht kan eten. Niet alleen typisch Britse gerechten staan op de kaart, maar ook bijvoorbeeld curry's of vis.
  • Allan's Causeway Café  22-32 Donegall Road. Voor een stevig ontbijt of brunch ga je naar deze eetgelegenheid. Vanaf 7.55 tot 14:00 kun je hier terecht en kiezen uit één van de vele breakfastopties. Zowel met flensje als een typisch Engels ontbijt zul je hier op de kaart vinden. Het is tevens de ruimte waar gasten van het Belfas International Youth Hostel dat in hetzelfde gebouw zit, graag ontbijten. Je kunt voor minder dan 5 pond al ontbijten.
  • COSMO; Een all you can eat in het winkelcentrum Victoria Square. Erg populair dus reserveren is aanbevolen. Voor lunch betaal je op een doordeweekse dag slechts 7,99 en op maandag t/m donderdag is een diner 13,99. De hoogste prijs voor een diner is 15,99.
  • The Crown Saloon 46 Great Victoria Street. Een prachtig historisch gebouw en een traditionele pub. Hoewel het restaurant op de eerste verdieping een mooi geprijsde menukaart heeft, zijn de porties erg klein. De pub is leuk om wat te drinken maar eten kun je beter elders doen.
  • Delilites 24 Lombard St; Hier kun je allerlei soorten sandwiches en paninis kopen. Goed genoeg voor een lekkere lunch.
  • Havana Bank Sq; 56-58 Berry Street, Een leuke lunch of diner gelegenheid in het centrum van Belfast. Gevarieerd menu met wel een beperkte keuze aan gerechten. Maar je kunt er zowel vis als een burger als pasta krijgen.

Accommodatie

In Belfast is een hostel van Hostelling International gevestigd. Daarnaast zijn haast alle bekende hotelketens wel vertegenwoordigd in het centrum.

Vervoer van en naar Belfast

Belfast heeft twee vliegvelden. George Best Belfast City Airport en Belfast International Airport. Beide vliegvelden zijn vanaf Schiphol met een rechtstreekse vlucht te bereiken. KLM vliegt dagelijks tussen Schiphol en George Best Belfast City Airport. Dit vliegveld ligt op 3 kilometer van het centrum af en is dan ook de meest ideale aankomstluchthaven voor je trip naar Belfast. Vanaf het vliegveld pak je bus 600 naar het Europa Buscentre. Deze bus rijdt gemiddeld genomen om het half uur en tijdens spitsuren om de 20 minuten. De rit duurt 13 minuten en de bus stopt bijvoorbeeld ook in het Titanic Quarter en nabij de City Hall. Een retour (één maand geldig) kost 3,80 pond en een enkele reis 2,50 pond. Kijk op de website van de maatschappij Translink voor actuele vertrektijden van de bus vanaf George Best City Airport. Een buskaartje koop je op het vliegveld in de aankomsthal bij de kiosk van de toeristeninformatie of bij de buschauffeur zelf.Tussen Schiphol en Belfast International Airport vliegt Easyjet dagelijks. Dit vliegveld ligt 29 kilometer van het centrum van Belfast af. Met bus 300 kun je naar het Europa Buscentre. De rit duurt 40 minuten. Een retour kost 10,00 pond en een enkele reis 7,50 pond.Kijk op de website van de maatschappij Translink voor actuele vertrektijden van de bus vanaf Belfast International Airport. Een buskaartje koop je op het vliegveld in de aankomsthal bij de kiosk van de toeristeninformatie of bij de buschauffeur zelf. Daarnaast biedt Easyjet ook de mogelijkheid aan het ticket op de vlucht zelf te kopen.

In Belfast kun je ver komen met de benenwagen. De meeste bezienswaardigheden zijn in het centrum of op loopafstand daarvan. Vaak zijn bezienswaardigheden ook te combineren door middel van een wandeling. Er is een aantal wandelingen uitgezet: City of Merchants Trail, Lagan Martime Trail en Titanic Trail. Naar Cave Hill ga je met de bus van de maatschappij METRO maar ook naar Crumlin Road Gaol en Titanic Quarter kan het handig zijn om de bus te nemen.

Noord-Ierland verkennen

Vanuit Belfast kun je met verschillende georganiseerde dagtours langs de highlights van Noord-Ierland reizen. Een suggestie is Allens Tours, die als enige aanbieder ook de Dark Hedges aan doet. Natuurlijk zijn er ook veel verschillende tours naar de filmlocaties van de serie Games of Thrones. Lees meer over de hoogtepunten in Noord-Ierland.