Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 26.98 naar Dublin Nu boeken

Dublin is een redelijk compacte stad met veel bezienswaardigheden dicht bij elkaar op loopafstand. Toch zal het voorkomen dat je aangewezen bent op vervoer binnen Dublin. Er zijn hiervoor enkele mogelijkheden. 

Wanneer je veel met het openbaar vervoer gaat reizen zijn er tal van kortingsopties waar je gebruik van kunt maken. Of deze ook echt voordeel opleveren hangt af hoeveel gebruik je ergens van gaat maken en welk vervoersmiddel je gaat gebruiken. 

Een van de kortingsmogelijkheden is de Leapcard. Deze kaart kun je op het vliegveld aanschaffen of in een van de vele "snoepwinkeltjes" of kleine supermarkten (bijv. Spar en Centra) in het centrum. Je moet er even naar vragen, want het staat niet altijd duidelijk aangegeven dat ze de kaarten verkopen. Een Leapcard kost €5,-. Dit is een deposit dat je terug kunt krijgen bij het inleveren van de kaart. Ook moet je de kaart opladen met een minimum bedrag van €5,-. Daarna kun je overal in en uit checken waar je met de Dublin Bus, of tram heen reist. Erg gemakkelijk. Let op dat je bij het reizen met de bus alleen maar hoeft in te checken en dan wordt er een standaard bedrag afgeschreven. Check je ook weer uit, betaal je dus dubbel. Ook zijn de ritten afhankelijk van vervoersmiddel 15% goedkoper per rit dan losse kaartjes kopen. Dus wanneer je buiten het centrum in een hotel zit, levert het al snel voordeel op. Reis je maar incidenteel met het OV dan zijn losse kaartjes gemakkelijker.

Wil je gemakkelijk je reis met het OV plannen dan kun je ook een speciale app downloaden van het Transport of Ireland. Er zij diverse gratis WiFi hotspots in de stad waar je gebruik kunt maken als je snel even wat wilt plannen. De app downloaden kan hier

Bus

De bus is de makkelijkste manier om in Dublin rond te reizen tussen de verschillende attracties. Meestal betaal je 1 euro voor een enkele reis. Er zijn heel veel buslijnen in Dublin,  het is  wel aangeraden om een kaart van de verschillende buslijnen op te halen bij een van de kiosken.

Een ding waar je op moet letten is dat je in de bus alleen exact en met muntgeld kunt betalen. Het kan dus handiger zijn om van te voren meerdere kaartjes te kopen. Deze worden bij de meeste kiosken in de buurt van busstops verkocht. Wanneer je heel veel met de bus gaat kan het goedkoper zijn om een dagkaart of Leapcard te kopen. Met de Dublin Bus /  Airlink kun je vanuit diverse punten vanuit de stad naar het vliegveld komen en andersom. Afhankelijk van waar je in de stad moet zijn kost een los ritje ongeveer €6 - €7 enkele reis. Ook kun je een 72 uurs kaartje kopen waarmee je met alle Dublin Bussen kunt reizen voor 72 uur en hiermee van  en naar het vliegveld kunt komen.

Je kunt op het vliegveld de Dublin Bus vinden op platform 14 (5 -10 minuten lopen vanaf de uitgang van Terminal 1 en Terminal 2) en de Airlink recht voor de uitgang van Terminal 2. Kaartjes kun je in de bus kopen of bij de automaat voor het vertrekpunt. Houd er rekening mee dat de Bussen niet altijd strak op tijd rijden, dus moet je op een betaalde tijd op het vliegveld zijn neem dan een bus eerder om wat ruimer in je tijd te zitten.

Tram

Dublin heeft twee tramlijnen. De Luas een lightrail tram en de Dart een gewone trein. Beide zijn handig voor de buitenwijken maar niet perse voor het centrum. De tram kan gebruikt worden om vanuit het centrum van Dublin naar enkele van de bezienswaardigheden die wat verder weg liggen. Zoals het Guinness Storehouse en enkele musea. 

Taxi’s

In Dublin is geen tekort aan taxi’s. Een ritje van 10 minuten binnen het centrum kost je ongeveer €10 en een ritje naar het vliegveld is maximaal €30. Elke taxi moet de meter gebruiken. Een handige app om te gebruiken is de Hailo taxi app. Je kunt hiermee gemakkelijk een taxi bestellen, mits je natuurlijk aan een van de WiFi hotspots verbonden bent. De app gebruikt gewoon je locatie en laat vervolgens zien hoe lang het duurt voordat er een taxi is. Je kunt zelfs je credit card toevoegen en automatisch hiermee betalen. Natuurlijk kun je ook gewoon cash betalen aan het eind van de rit. 

Vanaf het centrum naar het vliegveld zijn er twee routes: via de tunnel of niet via de tunnel. De route via de tunnel is veel sneller, maar je moet bij je taxirit ook de extra kosten hiervoor betalen. Kosten hiervoor zijn 2 euro.

Fietsen

Dublinners fietsen veel en er is op de meeste grote wegen dan ook een relatief goed fietspad netwerk. Indien er geen fietspad is, fietst men ook wel gewoon op de stoep. Wanneer het weer mee zit is een huurfiets een goede manier om door Dublin te reizen.  Verschillende hostels verhuren fietsen. Reken wel op een huurprijs van minimaal 15 euro per dag. Een fiets huren qua kosten dan ook alleen de moeite waard als je veel wilt reizen. Fietsendiefstal komt veel voor in Dublin dus zorg voor een goed slot.

Ook is er een soort OV leenfiets systeem beschikbaar. Hiervoor moet je jezelf eerst eenmalig aanmelden en een borg betalen van €115,- . Daarna kun je gebruikmaken van de fietsen die overal in de stad te vinden zijn. Het gebruik van het eerste uur is gratis, daarna is het €2,50 per uur. Als je de fiets niet op een van de verzamelplekken kunt terug brengen kan de prijs snel oplopen. Anders is het een snelle en gemakkelijke manier om jezelf in de stad te verplaatsen. Meer informatie kun je vinden op http://www.dublinbikes.ie/ 

Vliegveld

Wanneer je aankomt op Dublin Airport kun je op Terminal 1 of Terminal 2 aankomen Vlieg je met een prijsvechter, zoals RyanAir dan kom je aan op Terminal 1. Vlieg je met Aer Lingus dan zal je op Terminal 2 aankomen. Er zit niet heel veel verschil in beide terminals, behalve dat Terminal 1 ouder is.

Op het vliegveld is gratis WiFi beschikbaar is wat erg handig is om nog snel even wat informatie op te zoeken om om het thuisfront te laten weten dat je veilig bent geland of nu in het vliegveld stapt. In de vertrek terminals zijn veel WiFi hotspots, dus kijk even goed dat je de juiste hebt om te kunnen internetten.   

Het internationale vliegveld van Ierland ligt een klein eindje van Dublin af. Het kost je een klein half uurtje om van de luchthaven naar het centrum van de stad te komen met een rechtstreekse bus verbinding of taxi.