Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 64.89 naar Belfast Nu boeken

Noord-Ierland staat bekend om haar prachtige natuur en adembenemende kust. Ontdek de  indrukwekkende rotsformaties bij de Giant's Causeway, drink Ierse whiskey bij Bushmills of test je hoogtevrees op de touwbrug Carrick-A-Rede. De grootste stad  van Noord-Ierland, Belfast, is een prima uitvalsbasis om Noord-Ierland te verkennen.

Giant's Causeway

Gelegen aan de Noord-Ierse kust, is de Giant's Causeway de voornaamste reden om een bezoek te brengen aan Noord-Ierland. De Giant's Causeway is een rotsformatie bestaande uit 40.000 basalt stenen. Deze rotsformatie is zo'n 60 miljoen jaar geleden ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Sinds 1986 staat de Giant's Causeway op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Een aantal rotsen hebben een leuke vorm aangenomen. Zo zul je de Reuzenschoenen kunnen vinden of plaats kunnen nemen op de zogeheten wensstoel. Naast natuurschoon, zijn ook hier allerlei vogels te vinden.Van het Visitor Centre naar de basaltstenen en weer terug is ongeveer 3 kilometer te voet. Hou er rekening mee dat je een behoorlijke heuvel af zal moeten lopen en deze bij de terugweg weer op moet. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Er gaan ook pendelbussen heen en weer. Tegen betaling brengt deze bus je van en naar de Giant's Causeway. Ook is het mogelijk om een guided tour te nemen of een audioguide te huren. Kijk voor meer informatie over wandelroutes of guides voor de Giant's Causeway op hun website. Indien je alleen wilt wandelen, dan is een bezoek aan de Giant's Causeway gratis. Als je gebruik wil maken van een audio guide, een guided tour of een bezoek wilt brengen aan het Vistor Centre dan betaal je 9 pond.

De Giant's Causeway ligt circa 5 kilometer van de plaats Bushmills af. Het makkelijkste is om een tour te boeken vanuit Belfast of met de auto te gaan. Er rijden in het toeristenseizoen Park And Ride bussen vanaf Bushmills. Vanaf Coleraine kun je met de Ulsterbus no 172 naar het Visitor Center. De bussen stoppen voor het restaurant The Nook. Coleraine is zowel vanuit Belfast als Londonderry te bereiken met de trein. Hou er rekening mee dat de bus in de weekenden nauwelijks rijdt.

Bushmills

In Bushmills staat de oudste whiskey destilleerderij met licentie ter wereld. Bushmills kreeg haar licentie in 1608. Het assortiment wordt wereldwijd verkocht. Het bijzondere aan deze brouwerij is niet alleen dat zij de oudste is, maar ook dat het hele proces van het maken van whiskey op deze plek gebeurd. Je kunt heden ten dage nog steeds een bezoek brengen aan de destilleerderij. Niet alleen om er whiskey te kopen, maar ook om een drankje te proeven, een hapje te eten of een tour te doen door de destilleerderij zelf. Een rondleiding duurt 40 minuten en kost 7,50 pond. De plaatsen worden verdeeld op basis van wie het eerst komt wie het eerst maalt. De tour duurt circa 40 minuten.De destilleerderij ligt aan de 2 Distillery road in Bushmills. Kijk voor actuele openingstijden op de website van The Old Bushmills Distillery. Vanaf Belfast kun je met de trein naar Coleraine. Vanaf daar rijden bussen naar Bushmills.

Belfast

Belfast is de grootste stad in Noord-Ierland. Een stad waarin je vandaag de dag nog de spanning voelt tussen de Loyalisten en Nationalisten maar die tegelijkertijd gekenmerkt wordt door een levendige, bruisende energie. Begin 20ste eeuw werd hier de Titanic gebouwd, op destijds de grootste scheepswerf te wereld.  De  scheepswerven hebben voor Belfast een belangrijke rol  gespeeld in de ontwikkeling naar de stad die zij nu is. Het is deze stad waar The Troubles in de tweede helft van de 20ste eeuw haar sporen hebben nagelaten. Langere tijd waren delen van deze stad een "no-go" area. Nu de rust weer is teruggekeerd, is het een van de plekken waar toeristen graag komen. Het is een prima uitvalsbasis voor een trip door Noord-Ierland. Lees meer over Belfast, de energieke stad van Noord-Ierland.

Carrick-A-Rede Rope Bridge

Carrick-A-Rede Rope Bridge is een touwburg nabij Ballintoy. De brug is in 1755 gebouwd door vissers die speciaal komen voor de zalm. De zalm komt in de zomermaanden namelijk hier voorbij gezwommen op weg naar het westen. De brug verbindt het vasteland met Carrick Island. Op deze manier hebben de vissers de beste plek om op jacht te gaan naar de zalm. De touwbrug is 20 meter lang en hangt 30 meter boven het water. De brug is lange tijd gebruikt door vissers maar is heden ten dage een toeristische attractie geworden. Soms komt er nog een lokale visser voorbij op zoek naar een goed plekje voor de vangst van de dag.

De omgeving van de brug is prachtig en geschikt voor een leuke wandeling langs de Noord-Ierse kust. Ook zijn er veel vogels te vinden. Je kunt hier wandelen van zonsopgang tot zonsondergang. Voor de brug zelf dien je een fee te betalen aan de National Trust. De fee bedraagt 5,90 pond. Je dient je kaartje meteen bij de receptie te kopen. Vanaf daar is het circa  1 kilometer lopen naar de brug. Hou er rekening mee dat er een aantal steile stukken zijn en dat de brug zelf vrij smal is. Als je de brug niet op wil, dan kun je verder wandelen. Je hoeft je kaartje pas te laten zien als je de brug daadwerkelijk op wil. Het kan er behoorlijk druk zijn en er mogen per keer maar 8 mensen op. Omdat de brug zo smal is, kun je deze niet van beide kanten tegelijk op en zul je dus moeten wachten tot de tegenliggers veilig over zijn. Dit wordt allemaal in goede banen gelei door medewerkers van National Trust.

De brug is in principe elke dag open vanaf 9:30, mits het weer het toe laat. Bij barre weersomstandigheden is de brug niet toegankelijk. De sluitingstijden variëren afhankelijk van het seizoen. Kijk op de website van de National Trust voor de bezoektijden van de Carrick-A-Rede Rope bridge.

Dark Hedges

De Dark Hedges is een weg van bomen die in de 18e eeuw geplant zijn. Het was bedoeld om indruk te maken op bezoekers die naar Gracehill House gingen om de familie Stuart te bezoeken. Inmiddels is het één van de meest gefotografeerde bomenlaan in Noord-Ierland. Dit is alleen maar toegenomen sinds deze locatie is gebruikt voor The Kings Road in de populaire serie Games of Thrones. De Dark Hedges liggen langs de Bregagh Road, gelegen aan de B147, vlakbij Gracehill Golf Club. Deze bordjes kun je op een gegeven moment volgen. De Dark Hdeges ligt circa 15 minuten rijden van Ballymoney af.

Vervoer in Noord-Ierland

De Noord-Ierse Busmaatschappij heeft een speciale brochure uitgebracht over reizen met de bus en de trein langs de kust Noord-Ierland. Raadpleeg hier de brochure North Coast Northern Ireland by bus and train.

Daarnaast kun je vanuit Belfast met verschillende georganiseerde dagtours langs de highlights van Noord-Ierland reizen. Een suggestie is Allens Tours, die als enige aanbieder ook de Dark Hedges aan doet. Natuurlijk zijn er ook veel verschillende tours naar de filmlocaties van de serie Games of Thrones.