bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Baños is een kleine stad met 16.000 inwoners ingeklemd tussen hoge bergen. Het stadje staat bekend om zijn warmwaterbaden gevoed door de vulkaan Tungurahua (‘kleine hel’ in Quecha). Daarnaast wordt er in de omgeving zeer veel suikerriet verbouwd dat wordt verwerkt tot sapjes en aguardiente (één van de ingrediënten van canelazo). Er zijn enkele markten en vele winkeltjes. Baños geniet een grote belangstelling bij de Ecuadoranen zelf, met name in het weekend. Tot 's avonds laat kan het erg gezellig zijn in de winkelstraat en in de relatief veel barretjes.

In Banos draait het toerisme met name om sportive activiteiten en de warmwaterbaden en spa's.

Mountainbiken of quad/ buggy rijden

De zogenaamde watervallen route kan afgelegd worden op een mountainbike of met een Quad of Buggy. De meeste mensen gaan tot Rio Verde wat zo'n 16 kilometer is met leuke stops. Fanatiekelingen kunnen naar Puyo maar moeten dan wel heel vroeg vertrekken en met het openbaar vervoer weer terug.

Op de route naar Rio Verde kan je stoppen bij verschillende watervallen zoals de Manta de Novia en daar het dal oversteken met een kabelbaantje.

In Rio verde wandel je dan naar waterval Pailon de Diablo (afdalen, brug over, rechts over priveterrein naar watervallen. Eigenaar vraagt bijdrage van $0,50. Over brug en dan links is het pad om te steigen naar kabelbaan. Aan overzijde van de rivier zijn restaurantjes waar je lekker forel kunt eten. Enkeltje kabelbaan kost $1,-).

In Banos zitten heel veel toerburotjes. Alexandertours is betrouwbaar (contactpersoon Pablo)
adres: Oriente y Alfaro, email: alexandertours@hotmail.com,

Mountainbike $6 per dag. In het algemeen is men van 10.00 tot 15.00 uur onder de pannen.
Quadt (2-zitter achter elkaar) $8,- per uur en buggie (2-zitter naast elkaar) $12,- per uur (ca 3 uur is voldoende voor rit naar watervallen, wandeling en terugrit)

Raften 

Banos heeft 2 rivieren waarop geraft kan worden. Afhankelijk van de stand van het water zit het niveau tussen 1 en 5 waarbij de ene rivier altijd 1 a 2 niveuas lager is dan de andere dus beginners kunnen vrijwel altijd terecht. Meestal is het een uur rijden naar het beginpunt waar je een wetsuite en instructie krijgt. Bij een gemiddelde toer is een lunch inbegrepen en ben je 5 uur zoet. Alexandertoeurs biedt raften aan voor $25 en de veiligheid is erg goed (gaat kayaker mee)

Paardrijden

Er zijn verschillende aanbieders voor paardrijden in Banos. Over het algemeen gaat het om ritten van 2 of 4 uur ($15-$25). Het verschil ik kwaliteit/gezondheid van de paarden maakt vaak nogal een groot verschil.Wonderful Ecuador en hotel Isla de Banos hebben goede paarden.

Lees meer over paardrijden in Ecuador

Warmwaterbaden en Spa's

Warmwaterbaden zijn er genoeg in Banos. Er zijn een aantal publieke baden die vaak heel druk zijn maar wel betaalbaar en een paar echt dure resort spa's. 'La Virgen' (gelegen onder de grote waterval aan de rand van de stad) is zo'n publiek bad (Entree $2,-.). In het weekend is het hier vaak druk dus loont het om erg vroeg in de ochtend te gaan. Op overige dagen valt het mee met de drukte. Je kunt er ook voor kiezen om 's-avonds te gaan, je betaald dan 1 dollar meer, maar hebt het bad bijna voor jezelf alleen.

El Refugio is een lowbudget spa maar zonder zwembad of bubbelbaden. Hier kan je een turksstoombad nemen, een massage of een modderpakking ( tussen de $5 en $25)

Hotel LunaRuntun heeft heerlijke spa- en massagebehandelingen en is de ideale plek om je een dagje te laten verwennen. Het mooie hotel ligt bij Runtun en vanuit het zwembad heb je een geweldig uitzicht over Baños. Je moet een pakker kopen voor een dag (vanaf $45) en de taxi er naar toe kost $5,-. 

Diverse tips

  • Voor de mensen die cuy (cavia) willen eten: in de comedor van Baños is het verkrijgbaar
    (vrijdag & zaterdag) tegen betaalbare prijs.
  • Wandeling naar het 'kruis' boven op de heuvel of het Mariabeeld (goed te doen zonder gids). Vraag bij het vvv-kantoor (aan het pleintje) om een plattegrond. De wandeling duurt ongeveer 1 uur. Na het kruis kun je doorlopen naar een klein dorpje bovenop de berg en genieten van een geweldig uitzicht en een kopje koffie, ongeveer 3km vanaf het kruis.
  • Bezichtigen ecuavolleybalwedstrijd. Deze wedstrijden zijn aan het eind van de middag bij het busstation.
  • De Dominicaner kathedraal 'Nuestra Señora de Agua Santa': Veel schilderijen van verrichte wonderen. 
  • Het museum naast de kathedraal: Bevat een curieuze verzameling kleding, opgezette dieren en allerlei 'relikwieën'. Ma-zo 7.30-16.00 uur. Entree $0.50
  • Ecoparque: park met vrij levende opgevangen dieren+zwembad met bar+spafaciliteiten+ canopytour. Entree $4,- pp. en dan maak je ook een wandeling obve gids en kun je gebruik maken van het zwembad. Canopy kost $3,- pp. Het park ligt bij Puyo, ± 1 uur rijden. Taxi vanaf 6 personen ($10,- pp) of met de lokale bus (± $ 5,- pp).
  • Entomologisch museum (opgezette vlinders en insecten van Ecuador), tegenover het busstation, richting de brug San Francisco. Open van 09.00-18.00 uur.

Restaurants

Casa Hood (Av. Martinaz y Alfaro, tel. 03-2742668): heerlijke gerechten, goede koffie en gebak en in huiselijke sfeer. Aangepaste openingstijden: 15.00-22.15 uur, op woensdag gesloten. Gevolg is dat je hier niet meer kunt ontbijten of lunchen. Casa Hood heeft een goede collectie aan boeken, die je kunt huren of ruilen.

Cafe Hood (Av. Ambato y Maldonado, aan Parque Central. Tel. 03-2740537): prima voor alle maaltijden van de dag, o.a. lekkere belgische wafels, cappuccino, internationale gerechten (anders dan anders). 

La Casa de mi Abuela: pizza's, salades, lasagnes, ook goed ontbijt. (in de doorgaande straat tussen Parque Central en Parque de la Cathedral) 

Restaurant Mariane (Tomas Halflants y Martinez, tel. 03-2740911): heerlijke Franse cuisine (pepersteak!) en er speelt regelmatig een lokaal bandje met Andesmuziek.

Aromé (Av. Thomas Halflants y Ambato, 1 blok van Parque Central vandaan). Delicatessenwinkeltje waar je heerlijke koffie kunt drinken en waar ze koffie(bonen), chocola, wijn en cocathee verkopen. 

Uitgaan 

Peñabar Ananitay: Zeer gezellige peñabar met live Andes-muziek, vooral tijdens het weekend. Veel toeristen. Entree $1,-

Dancing Leprechaun: zeer populair bij locals en toeristen. Mengelmoes van salsa, merengue, pop, rock en oldies (straat: Eloy Alfaro y Oriente, tel 03-2741537).