bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Er zitten 12 zogenaamde Junglelodges in de Cuyabeno reserve waarvan er maar een stuk of 5 werkelijk continue opereren. Een aantal lodges wordt maar 1 keer per maand gebruikt en een deel sluit in het droge seizoen.
Bijna alle lodges hebben naast hun hoofdlodge nog een aantal kampen op andere locaties in het park. verschillende lodges delen het gebruik van deze zogenaamde campings. Je bezoekt deze camps uitlsuitend op toers van meer dan 5 dagen of wanneer je een speciale tour boekt waarbij je rond trekt. 

Het droge Seizoen
Het droge seizoen is in December, Januari en Februari en dan zijn sommige lodges genoodzaakt om op een andere locatie te openen. Ze gebruiken dan de zogenaamde "camps" die ook gebruikt worden tijdens de lange trekkings. De omschrijvingen hieronder zijn van de hoofdlodges. Wanneer ze gebruik moeten maken van een kamp dan is de accomodatie veel primitiever.

In principe hebben alle lodges rubberlaarzen en poncho's. Kijk voor een adviespaklijst voor de jungle even in het hoofstuk Amazone Basin

Een lodge kiezen
Vrijwel alle lodges bieden hetzelfde programma  (zie tours).  Eigenlijk hoef je maar de verschillende programmas niet eens te kijken. Wat belangrijk kan zijn in je keuze is de locatie en comfort. Nu klinkt het woord Lodge vrij luxe maar dat is het niet. Er is geen electriciteit voor verlichting, de hutten zijn half open en privacy heb je niet.

Bezoek de verschillende websites van de lodges voor een prijsindicatie. De optie voor een dormkamer kan bij sommige lodges prijstechnisch erg interresant zijn en qua comfort maakt het vaak maar heel weinig verschil.
Wanneer je wat meer hulp wilt bij het kiezen kan je ook contact opnemen (in het nederlands als je wilt) met het reisburo Ecole travel in Quito.

De volgorde van de lodges hieronder is op locatie in het park van Noord naar Zuid. Dus niet op mijn persoonlijke voorkeur!

Grand Cuyabeno Lodge

Locatie
Gelegen aan het grote meer. Er is een strook begroeiing tussen lodge en het meer. Dit is een pluspunt want hier komen veel apen door heen.  De prachtige locatie van De Grand Cuyabeno lodge aan het meer heeft ook een nadeel. In de maanden dec, jan, febr valt het meer droog en kan de reistijd vanaf de brug tot de lodge 9 uur bedragen omdat er gelopen moet worden.

Vervoer naar de Lodge
Eerst ongeveer 3 uur in een minibusje en daarna 2 uur met een gemotoriseerde kano over een leuk stukje rivier.
Groot pluspunt van Cuyabeno Lodge is de pick-up tijd van 7.00. Hierdoor ben je rond 10.30 bij de brug en om 13.00 in de lodge. Je lunched daar, hebt 2 uur om uit te rusten en hebt een normaal middagprogramma met een excursie. Eventueel nadeel van de Pick-up tijd is dat je niet die ochtend per vliegtuig aan kunt komen maar een nachtbus moet nemen of overnachten in Lago Agrio.

 Capaciteit van de Lodge
Maximaal 36 personen

Cabana’s
Iedere Cabana heeft 2 kamers. Ze zijn solide gebouwd en hebben een bladerdak. Cabanas zijn half open. Geen privacy en geen mogelijkheid om af te sluiten. Geen electriciteit, 1 kaars, flesje water, 1 handoek, muggennet, een deken. Aantal Cabanas met badkamer: 10 met in totaal 20 bedden. Dormstyle Cabana’s: 4 kamers met in ieder 2 stapelbedden. In totaal 16 bedden. Badkamers in de Cabana’s zijn klein maar met warmwater! De dorm maakt gebruik van een gemeenschappelijk toiletblok met 4 koudwater douches, 3 wc’s en 3 wastafels.

Dorm wordt zelden geboekt dus de kans is groot dat men die voor zichzelf heeft! 4dagen/3 nachten in de dorm kost $250 ($75 goedkoper dan de Cabanas).

Gemeenschappelijke ruimte
Grote gemeenschappelijke ruimte. De eettafels hebben normale stoelen in plaats van bankjes. De verlichting is met gaslampen, Zonnedek met 7 ligstoelen, overdekt 7 hangmatten.

Eten en drinken
Je wordt opgewacht met een welkomst drankje en vaak na toertjes staan ze ook klaar met limonade. Het eten is goed en gevarieerd met ruime porties. De hele dag is er Koffie, Thee, Chocolademelk, Water Te koop: Cola $1, Bier $2, Wijn $8. Geen snacks

Electriciteit
Ja, alleen voor opladen batterijen.

Bijzonderheden Cuyabeno lodge
Warmwater douche, Locatie aan het meer, Vroege pick-up, Wildlife rond de lodge, Welkomstdrankje
Dorm wordt zelden geboekt dus de kans is groot dat men die voor zichzelf heeft.

Cuyabena lodge is wat duurder en door de warmwater douche, de gaslamp in de eetzaal, de stoelen en het goede eten met namen geschikt voor mensen die wat comfort zoeken. Prijs/kwaliteitsverhouding van de dorm is erg goed. Er zijn zelden hele grote groepen. Een lodge waar je ook tot rust kunt komen.

Cuyabeno Lodge heeft door zijn locatie aan het meer wel grotere problemen met de bereikbaarheid in het droge seizoen aangezien het meer dan droogvalt. Reistijd vanaf de brug kan oplopen tot 9 uur omdat er ook gelopen moet worden. Informeer hier goed naar in de droge maanden!!

website: http://www.neotropicturis.com/ 

Samona Lodge

Locatie
Gelegen aan de rivier Cuyabeno. De lodge is ruim opgezet. De Cabana’s liggen in een grote cirkel maar in het midden van die cirkel zijn ze nu 2 nieuwe Cabana’s aan het bouwen.

Vervoer naar de Lodge
Eerst ongeveer 3 uur in een minibusje en daarna 2 uur met een gemotoriseerde kano over een leuk stukje rivier.
Pick-up in Lago Agrio om 10.30 waardoor je niet voor 16.00 aankomt in de lodge.

Cabana’s
De cabana's zijn niet de nieuwste maar voldoen nog prima. Ze staan wel vrij dicht op elkaar. Ze hebben allemaal een badkamer met koud water douche. Bladerdak. Cabanas zijn redelijk open. Geen privacy en geen mogelijkheid om af te sluiten. Er is een mix van kamers met stapelbedden en met gewone bedden. Er is geen prijsverschil in die Cabana’s en als stel kan je ook in een dorm geplaatst worden. Geen electriciteit, 1 kaars, geen handoek, een deken.

Capaciteit van de Lodge
Maximaal 55 personen en aan het bij bouwen.

Gemeenschappelijke ruimte
Kleine gemeenschappelijke ruimte. Zeker voor de hoeveelheid gasten. 2 hangmatten.

Eten en drinken 
Het eten is prima in orde. De hele dag: Koffie, Thee, Chocolademelk, Water . Te koop:  Bier en cola. Geen snacks

Electriciteit
Ja, alleen voor opladen batterijen.

Bijzonderheden Samona lodge
Populair
Grote groepen
Je kunt op iedere dag een toer beginnen

De capaciteit en populariteit zijn in mijn ogen het grootste probleem van deze lodge. In mei 2008 had het hele reserve 550 bezoekers en 230 daarvan zaten in de Samona lodge. Dat is een gemiddelde van 21 gasten per nacht! Ik was er op een dag dat ze 47 gasten hadden en dit was geen groep maar een mix van kleine groepen en individuen. Deze lodge is met name geschikt voor de (alleenreizende) jongere reizigers die veel mensen wil ontmoeten en ook een feestje kan waarderen. Niet voor de rust zoekers en liefhebbers van een goede nachtrust.

website: http://www.samona-expedition.com/jungle/jungle.htm

Jamu Lodge

Locatie
Gelegen aan de rivier Cuyabeno. Mooie, ronde en compacte opzet. Strook begroeiing tussen lodge en rivier is een pluspunt. Er valt vanuit de lodge al vanalles te zien. Echt het gevoel dat je in de jungle zit.

Vervoer naar de Lodge
Eerst ongeveer 3,5 uur in een chivabus( open houten pickuptruck) en daarna 2 uur met een gemotoriseerde kano over een leuk stukje rivier. Pick-up in Lago Agrio om 9.30 waardoor je rond 15.00 aankomt in de lodge.

Cabana’s
Iedere Cabana heeft 2 kamers. Solide gebouwd. Bladerdak. Cabanas zijn redelijk open. Geen privacy en geen mogelijkheid om af te sluiten.  Geen electriciteit, 2 kaarsen ( ook in badkamer),2 handoeken, een deken.
De Cabanas hebben allemaal een 2 persoonsbed met daarboven een 1 persoonsbed. Matrassen zijn heel goed en nieuwe Mosquito nets. Open badkamers met uitzicht op de bebossing terwijl je staat te douchen.
Aantal Cabanas met badkamer warmwater: 4 met in totaal 12 slaapplaatsen
Aantal Cabanas met badkamer koudwater: 4 met in totaal 12 slaapplaatsen
Dormstyle Cabana’s: 4 kamers met in totaal  18 bedden en iedere dormkamer heeft zijn eigen badkamer.
 
Capaciteit van de Lodge
Maximaal 48 personen

Gemeenschappelijke ruimte
Grote  en mooie gemeenschappelijke ruimte. De eettafels hebben normale stoelen met kussens in plaats van bankjes. Mooie ronde bar. Extra verdieping met hangmatten. De verlichting is met lampen op zonne-energie.

Eten en drinken 
Eten was prima en popcorn als snack!
De hele dag: Koffie, Thee, Chocolademelk, Water
Te koop: Cola $1, Bier $2, Wijn $5, Cuba Libre $3 en Cigaretten $2,50. Geen snacks

Electriciteit
Ja, zonne-energie alleen voor opladen batterijen.

Bijzonderheden Jamu lodge (spreek uit als gamoe lodge)
Mooiste lodge in de Cuyabeno ( voor deze prijscatogorie)
Gidsen spreken  niet allemaal even goed engels. Nadrukkelijk van te voren naar informeren en op aandringen.
Warmwater douche
Zeer goede matrassen
Leuk uitzicht vanaf de wc of vanuit de douche
Meerdaagse trekkings mogelijk. Hebben 6 kampen
Erg mooie lodge die alles in zich heeft. Met een goede gids is dit een toplocatie!
Comfortabele accommodatie voor een goede prijs

website: http://www.cabanasjamu.com/ 

Hotspots Camp

Locatie
Gelegen aan  de rivier de Cuyabeno.  Grote plek gekapt en erg zichtbaar vanaf de rivier. Dieren en vogels bleven daardoor ook uit het kamp weg. Niet zo heel erg een jungle gevoel.

Vervoer naar het kamp:
 Eerst ongeveer 3,5 uur in een chivabus (open houten pickuptruck) en daarna 2 uur met een gemotoriseerde kano over een leuk stukje rivier. Pick-up in Lago Agrio om 9.30 waardoor je rond 15.00 aankomt in de lodge.

Slapen
Dit is een CAMP geen Lodge!
2 platforms en 3e in aanbouw met onder een afdak een rij muskietennet-tenten.
Badkamer: gemeenschappelijk toiletblok met 2 warm water en 2 koud water douches, 4 wc’s

Tent
Een vierkant muskieten net ter grote van een 2 persoonmatras is je tent
Bedden:  Matrassen liggen op de grond maar zijn ok.

Capaciteit van de Lodge
16 tenten, Maximaal 42 personen (stelletjes)

Gemeenschappelijke ruimte
Grote gemeenschappelijke ruimte. Lange tafels met bankjes. De verlichting is met kaarsen.

Eten 
Ruime porties, gevarieerd en goed.
De hele dag: Koffie, Thee, Chocolademelk, Water
Te koop: Cola $1, Bier $2, Wijn $3, Cuba libre $2. Geen snacks

Electriciteit
NEE, dus ook niet voor het opladen van camerabaterijen.

Bijzonderheden Hotspots Camp

Het is een soort kamperen. De excursies zijn allemaal net iets zwaarder dan bij de lodges. Veel en lang wandelen. En regelmatig hele dag ecxursies. Hotspots richt zich ook meer op de meerdaagse trekkings en hebben 5 ander kampeerlocaties waarvan dan gebruik gemaakt word. Ze nemen de bar mee tijdens het zonsondergang kijken.
Wanneer ze een groep hebben komen er geen individuele reizigers bij!
Omdat het geen lodge is liggen de prijzen ook wat lager.
Ze hebben geen poncho's maar wel rubberlaarzen.

website: http://www.hotspots-tours.com/english/hot.htm

Dracaena Lodge

Locatie
Gelegen aan een oxbowmeer en de rivier Cuyabeno. Dracaena lodge ligt in het zuiden van het reserve. Een compleet andere locatie dan de andere lodges! De lodge is ruim opgezet. Er is geen  begroeiing tussen lodge en het oxbowmeer waardoor je een mooi uitzicht hebt. Er komen weinig dieren in de buurt van de lodge met uitzondering van schildpadden en een kaaiman. De ligging in het zuiden is iets minder gunstig voor het spotten van dieren maar ideaal in het droge seizoen.

Vervoer naar de Lodge
Eerst ongeveer 3,5 uur in een minibus en daarna 3,5 uur met een gemotoriseerde kano. De weg in het zuiden is beter dan de weg naar de andere lodges. De bootrit is echter minder interessant. De rivier is erg breed met veel bewoning. Van dieren kijken is geen sprake want je bent eigenlijk nog niet in de jungle. Je gaat in volle vaart over het water. Pick-up in Lago Agrio om 10.00 maar door de langere reistijd ben je pas om 17.00 in de lodge.

Cabana’s
Iedere Cabana heeft 2 kamers. Solide gebouwd. Bladerdak. Cabanas zijn half open. Geen privacy en geen mogelijkheid om af te sluiten.
Geen electriciteit, 1 kaars, een deken, geen handoek.
De Cabana’s hebben allemaal een veranda met een hangmat!
Aantal Cabanas met badkamer: 8 kamers met in totaal 20 bedden
Cabana’s zonder mosquitonet: 2 kamers met in totaal 6 bedden
Badkamers in de Cabana’s zijn prima!  Koud water.
Matrassen wisselen. Sommige zijn heel hard en sommige zijn ok.

Capaciteit van de Lodge
Maximaal 35 personen

Gemeenschappelijke ruimte
Grote gemeenschappelijke ruimte. De verlichting is met kaarsen. 6 hangmatten.

Eten 
Vrij kleine porties, gevarieerd en goed.
De hele dag: Koffie, Thee, Chocolademelk, Water
Te koop: alleen Bier $2. Geen snacks

Electriciteit
Ja, alleen voor opladen batterijen.

Bijzonderheden Dracaena lodge
Locatie in andere deel van het reserve.
prima Cabana's en mooie zonsondergangen bij het oxbow meer.
Nooit problemen in het droge seizoen
minder wildlife in de buurt van de lodge
Goed programma. Veel variatie
Enige lodge in de buurt van een uitkijktoren.

De eerste en laatste dag bij een toer naar Dracaene lodge zijn niet boeiend omdat je niet in het park bent. Bij de noordelijke gelegen lodges begint je toer zodra je in het bootje stapt. Uitkijktoren in de buurt is een pluspunt. De saltlick om papagaaien te zien waarmee ze adverteren is er alleen in het droge seizoen. Het grote meer is niet bereikbaar vanaf Dracaena. Wel is de mogelijkheid om die kant op te gaan en dan slaap je de laatste nacht in een kamp.