bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Ecuador heeft veel vulkanen waarvan een aantal aktief zijn. Als toerist kan je een aantal vulkanen zoals de Cotapaxi, Quilotoa, Tungurahua en Chimborazo bezoeken. Veel van de vulkanen hebben een besneeuwde top en de hoogste vulkaan ter wereld ligt in Ecuador. Misschien heb je de omschrijving "Volcano Highway" of "Laan der Vulkanen" al eens ergens gelezen.

Cotapaxi

De Cotopaxi is met een hoogte van 5897 meter een van de hoogste actieve vulkanen ter wereld.Het is echter niet het hoogeste punt van Ecuador dat is Chimborazo. In het Quichua betekent het woord Cotopaxi "Nek van de Maan". De vulkaan heeft bijna perfecte kegelvormige structuur hierdoor wordt de vulkaan algemeen beschouwd als een van de mooiste van Zuid-Amerika. De doorsnee van de basis van deze vulkaan is ongeveer 23 kilometer.

Op dit moment is de vulkaan rustig, in de jaren 70e was de laatste activiteit,  maar volgens geologen heeft de vulkaan een 100-jarige uitbarstingcyclus. De laatste uitbarsting was is 1904 dus wachten is op de volgende. 

Hoewel de vulkaan actief is, is het toch de meest beklommen berg van Ecuador. Een dagtrip om de Cotapaxi te bezoeken en een stukje te beklimmen zijn overal in Quito te regelen

De Pichincha 

Deze vulkaan ligt in de buurt van Quito, hij is vanuit de stad goed zichtbaar en de meeste beklimmingen starten uit Quito. Het is een vulkaan met twee toppen: de Guagua Pichincha (Quechua voor Jonge Pichincha) van 4.784 meter en de Rucu Pichincha (Quechua voor Oude Pichincha) van 4.698 meter hoog.

De vulkaan is rustig, in 1999 was de laatste kleine schok,  maar mocht er ooit een heftige uitbarsting komen dan zullen de schokgolven ernstige gevolgen hebben voor Quito. Volgen geologen zullen de lavastromen de stad echter niet kunnen bereiken. Er werd al eerder gedacht dat de vulkaan dood was na enkele uitbarstingen in de 14e en 15e eeuw gebeurde er honderden jaren niets, maar in 1859 was er plotseling een grote uitbarsting.

De vulkaan speelt ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Ecuador want In 1822 vond aan de voet van de vulkaan een beslissende slag tegen de Spaanjaaden plaats. Dankzij deze veldslag kreeg Ecuador onafhankelijkheid.

Alexander von Humboldt een bekende ontdekkingsreiziger en natuurkundige was een van de eerste Europeanen die de Pichincha beklom. Hij deed dit in 1802 en deed onderzoeken naar de verhouding tussen temperatuur en hoogte op de top van de vulkaan. (Von Humboldt was volgens Charles Darwin de belangrijkste wetenschappelijke reiziger aller tijden.)

Quilotoa meer

De Quilotoa (bij Latacunga) is een 3  km wijde caldera vulkaan met meer. Het meer is 800 jaar geleden ontstaan. Het meer is 250 meter diep. Het water is wat groenig door de mineralen. Er zijn ook een paar warmwaterbronnen. De rand van de krater is op 3845 meter hoogte.

De Quilotoa Loop is een wandeling door de omgeving van een dag of 3 met als hoogtepunt een bezoek aan het krater meer. Tochten zijn oa te organiseren bij Hostal Tiana in Latacunga. 

Cuicocha en Cotacachi

Cuicocha (bij Otavalo) komt van het Kichwa: "Lago del Cuye" oftewel Cavia meer. Het grootste eiland heeft de vorm van een cavia. Cuicocha is een 3 km wijde caldera vulkaan en meer aan de voet van de Cotacachi vulkaan.

Door vulkanische activiteit vormt er in de vulkaan een kromvormige krater. Die van Cuicocha is ongeveer 3100 jaar geleden ontstaan. De vulkaan is nu rustig. Wat bijzonder is is dat er in het 200 meter diepe meer ook nog twee eilanden liggen die door lavakegels worden gevormd.

Tijdens de tweede dag van Inti Raymi (zon festival tijdens de zomerwende)gebruiken de shaman het meer voor ritueel bad en reiniging.

Tungurahua

De Tungurahua (bij Banos) wat in het Quechua vuurnek betekend is 5016 meter hoog. Het is eenactieve stratovulkaan die ook bekend staat onder de naam "De Zwarte Reus". In 1999, na een relatief lange periode van rust, begon een nieuwe fase van activiteit. 25.000 inwoners van Banos moesten evacueren in 1999/2000. De activiteit van de vulkaan resulteerde in het vrijwel volledig smelten van de ijskap. De gletsjer is verdwenen maar soms is er nog wel sneeuw te zien.

Ook  juli 2006  moesten er weer meer dan 5000 mensen worden geëvacueerd. Op 17 augustus 2006 vielen er 7 doden. in Februari en Juli 2008 was er weer sprake van een flinke uitbarsting. Als je geluk hebt kan je de top van de vulkaan zien met zijn rokende pluim maar hij ligt meestal in de wolken. Bekijk op de kaart van Banos waar de veilige plekken zijn in geval van een nieuwe uitbarsting aangezien die reeël tot de mogelijkheden behoort. Vrijwel ieder hostel heeft een kaart hangen met deze info.

Chimborazo

De Chimborazo (bij Riobamba) is de hoogste vulkaan en het hoogste punt van Ecuador en heeft een hoogte van 6310 meter. Ecuadorianen wijzen er graag op dat gemeten vanaf de kern van de aarde de Chimborazo de hoogste berg op aarde is, dit omdat het maar 200 km vanaf de evenaar ligt.

De top van de vulkaan is bedekt met gletsjers. De Chimborazo staat op het wapen van Ecuador.

Vanuit Riobamba kan je wandelingen op en rond de Chimborazo regelen. De vulkaan is een dode vulkaan en dus niet meer actief.

Galapagos

Op de Galapagos eilanden liggen de vulkanen die het meest recent actief zijn geweest. Op het eiland Ferdinanda barste in april 2009 de vulkaan La Cumbre uit. Cerro Azul op Isabela staat bekend als 1 van de meest actieve vulkanen. Met 1689m  is het ook de hoogste peik van de Galapagos. Laatste uitbarstingen in mei en juni 2008.