bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Otavalo is 1 van de hoogtepunten van een bezoek aan Ecuador. Het plaatsje is beroemd om zijn zaterdagmarkt. In de omgeving kan je mooi paardrijden, er is een mooi kratermeer voor wandelingen en een condorpark.

De markten

De veemarkt begint al om 4.00 op zaterdagochtend. Je hoeft er echter niet zo vroeg voor je bed uit! Wanneer je om 7.00 lopend vertrekt uit Otavalo dan is er nog steeds meer dan genoeg te zien.De beesten markt ligt aan de rand van het dorp. Een wandeling van ongeveer een kwartiertje vanaf het centrale plein van Otavalo. Dit is ook je kans om de besneeuwde vulkaantop te zien die meestal de rest van de dag in de wolken ligt. Op de markt worden voornamelijk koeien en varkens verkocht. Een paar schapen, geiten en paarden en dat is het zo'n beetje. Als je geluk hebt zijn er ook wat Lama's. Wat er leuk aan is zijn de mensen uit de regio in hun traditionele kleding.
Met een uurtje ben je waarschijnlijk wel uitgekeken en kan je terug richting hostel voor een ontbijt en misschien nog wat slaap.

De "gewone" markt begint ook al vroeg. Waarschijnlijk zie je ze overal opbouwen wanneer je naar de veemarkt gaat. De markt lijkt heel erg toeristisch omdat er vanalles word verkocht dat wij zien als souveniers. Vergeet echter niet dat alles met de hand gemaakt is van kwaliteits producten zoals alpaca wol. Veel locals kopen ook hier hun kleding en sieraden. Afdingen is wel een must! Een gewone trui van normale wol kost rond de $10, een van alpacawol rond de $15. kleine kettinkjes $1 , warme sloffen $2 en poncho's tussen de $15 en $30. Zelfs wanneer shoppen niet je ding is dan is deze markt nog steeds leuk. Let op de kleding van met name de dames! De zeer grote hoeveelheden gouden kettingen om hals en pols. Ga op de grandplaza eens kijken waar de verkopers eten en wanneer je dat boeiend vind moet je eens op zoek naar de foodmarket. Hier worden allerlei soorten fruit en groente verkocht maar zijn ook eetstalletjes. De foodmarket ligt verborgen in een gebouw dus vraag het gerust een paar keer anders vind je hem misschien niet.  Veel mensen zijn na de ochtend wel uitgewinkeld en willen dan nog iets anders gaan doen.

Paardrijden in Otavalo

Paardrijden in de buurt van Otavalo is leuk. Een rit van bijna 3 uur kost $30. Je word opgehaald bij je hostel en dan rij je ongeveer 20 minuten tot je bij de stallen bent. De paarden hier zien er geod verzorgd en gevoed uit en dat is niet overal het geval. Geef ook gerust aan dat je ervaring hebt en dan word er veel gedraaft en gegaloppeerd.

De omgeving is prachtig. Je bent de bergkam bij Otavalo overgestoken en bevind je midden in een gebied met boerderijen. Je daalt af in een kloof en gaat over het terrein van een aantal boerderijen. Halverwege word er een kleine stop gemaakt bij een winkeltje waar je een colatje ofzo kunt kopen. En dan weer terug door de valei en door hele diepe kloven. Het is gebruikelijk dat je de gids trakteert op een colatje als je er zelf ook 1 neemt en het is gebruikelijk om na de rit een fooi van zo'n 2 dollar te geven als je tevreden bent. Paardrijden kan oa geregeld worden Via Ecole Travel in Quito of vraag in Otavalo rond. De paarden van Senor Vaca zijn vaak in beroerde conditie dus laat deze man liever links liggen.

Kratermeer Cuicocha

Wanneer je zin hebt in een actieve wandeling dan kun je naar kratermeer Cuicocha. Je kunt natuurlijk ook alleen maar gaan kijken hoe mooi dit meer is. Er is een restaurant, een uitkijkpunt en er zijnboottochtjes op het meer en rond de eilanden mogelijk. Leuk als je het water wilt zien borrelen.

Het meer ligt op ongeveer 3400 meter hoogte en er liggen 2 eilanden in. Je kunt een rondje over de kraterrand lopen. Deze wandeling duurt volgens de boekjes 6 uur. Ik heb hem in 4 gedaan zonder veel pauzes.
Het beste loop je het rondje met de klok mee. Dat is minder zwaar. En zwaar is de wandeling op plekken!! Er zit een uurtje in met alleen maar trappen en op deze hoogte kan dat flink tegenvallen.

Loop deze wandeling nooit alleen en neem bijvoorkeur een gids mee. De route staat niet aangegeven en er zijn splitsingen in het pad. Vooral op stukken waar je het meer even niet ziet kan je dan verkeerd lopen. Wanneer je het er op gokt zonder gids begin dan tijdig aan de wandeling zodat je desnoods een paar uur kunt verdwalen voordat het donker word. Hoe je ook loopt, er komt altijd een punt waarop je het meer weer kunt zien en je weg terug kunt vinden.

Neem absoluut voldoende water mee, iets te eten, een regenjas, zonnebrandcreme, Insectenspray en waterdichte wandelschoenen.
Op het hoogste punt van de wandelingen zijn 2 overdekte picknickplaatsen maar die hebben geen prullenbak. Neem dus een plasticzak mee om je afval  mee het park uit te nemen.

Het kratermeer ligt op een half uur rijden ten noordwesten van Otavalo. Openbaar vervoer gaat maar tot het plaatsje Cuicocha. Een taxi vanaf Otavalo mag niet meer dan $20 kosten voor brengen en halen. Voor de chauffeur is dat $5 per rit van een half uur dat hij moet maken. Geen onredelijk bedrag en wanneer je het met een paar mensen kunt delen valt het best mee. De entree voor het National Park is $1.
Laat je afzetten beneden bij het restaurant en je daar ook weer ophalen.

Parque Condor

Dit vogel opvangreservaat is opgericht door Joep Hendriks en toont naast twee condors diverse andere roofvogels die voorkomen in Zuid-Amerika. Ook hebben ze een uitgebreide collectie uilen. De entree is $3,-. Er wordt 2x daags een vliegshow gegeven, om 11.30 uur en om 16.30 uur. Daarnaast is het mogelijk voor deze vliegshow een hele rondleiding te krijgen langs de grote kooien van heel veel soorten grote vogels inclusief de condors. Deze rondleiding kan soms zelfs in het Nederlands. Financieel is het park afhankelijk van donaties. Eigenlijk is het park slechts een middel om geld te trekken. Het voornaamste doel is het geven van lessen aan de lokale bevolking en aan kinderen waarbij geleerd wordt hoe mensen met de natuur en met vogels om moeten gaan. 

Parque Condor is open di-zo van 09.30-17.00, vliegdemonstraties om 11.30 en 16.30 uur. Tel. 06-2924429 of 09-5872356 (Joep).  www.parquecondor.org.

Quito naar Otavalo

Vanaf het busstation  in Quito vertrekken de hele dag en nacht door bussen naar Otavalo. Ook de bussen naar Ibarra kan je nemen.  Het busstation in Quito heet volgens de Lonely Planet Cumanda maar de locale bevolking en ook de taxichauffeurs kennen eigenlijk alleen de benaming Terrestre. Een taxi naar het busstation vanaf de wijk Mariscal kost $5 en de ecovia bus komt in de buurt maar dan moet je nog wel een stukje lopen. Met (waardevolle) bagage is dit niet aan te raden. Probeer ook de (vrijdag)avondspits te vermijden als je geen 1,5 uur wilt doen over een stukje dat in 20 minuten kan. Op het Busstation koop je een kaartje voor de bus naar Otavalo voor $2,50 en het kost je $0.20 om het "perron" op te mogen. De bussen zijn van die tourincars die we in Europa ook kennen maar soms wat ouder. De bus verlaat nu het station en probeert door een paar rondjes te rijden meer pasagiers te regelen. Wanneer je de $0.20 wilt besparen kan je dus ook op de rotonde buiten de terminal gaan staan. Alleen is het dan vaak de vraag of en waar je in de bus kunt zitten. De bus doet er bijna een uur over om Quito uit te komen en dan is het nog zo'n 2 uur richting Otavalo. De bussen die door gaan naar Ibarra stoppen niet IN Otavalo maar op de Panamericana Highway. Meestal staat er taxi's te wachten of het is op een punt waar je kunt lopen naar het centrum. Let wel op dat je uitstapt waar zij zeggen dat je eruit meot. De bussen die niet Otavalo als eindbestemming hebben mogen namelijk geen pasagiers laden of lossen in Otavalo. De deur word letterlijk met een sticker vergrendeld voordat ze de stad in rijden.

Otavalo naar Quito of Ibarra

Je kunt naar het busstation in het centrum van Otvalo of je laten afzetten op de panamericana Highway. De laatste optie is als je haast hebt of op een gek tijdstip weg wilt. Er komen namelijk veel meer bussen langs de snelweg dan dat er vertrekken vanaf het busstation. De rit naar Quito duurt meestal 2,5 a 3 uur.

Pinnen

Ik heb een keer problemen gehad met pinnen in Otavalo en  heb begrepen van andere mensen dat het vaker voorkomt. Pin dus beter van te voren of zorg dat je een travelercheque als backup hebt.

Restaurants

  • CoffeeTime (Plaza de Ponchos, hoek Av. Quiroga y Av. Sucre). Goede panaderia met heerlijk ontbijt, gebak en lekkere koffie. Dagelijks open vanaf 06.30 uur.
  • Mi Otavalito (Calle Sucre y Morales): o.a. Ecuadoriaans eten en live-muziek.
  • Shenandoa Pie Shop (aan Plaza de Ponchos): reuze sandwiches, koffie en heel erg lekkere taart.
  • Restaurant/cafeteria Buena Vista (Plaza de Ponchos, Av. Salinas 2e etage): gezellige locatie en zeer gevarieerde menukeuze, ook vegetarisch. 
  • Oraibi (hoek Colon y Sucre): vegetarisch, lekkere salades en quiche Lorraine. Vaak livemuziek gezellige sfeer in o.a. twee ruimten waar je op grote kussens zit.