bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Alle Lodges halen je op bij Hotel Mario in het plaatsje Lago Agrio. Hier kan je op 2 manieren komen. Met het vliegtuig en met de bus.

Vliegtuig

Voor mensen met tijdgebrek en voldoende budget is vliegen naar Lago Agrio een optie. Er vliegen 2 maatschappijen: V.I.P. en Tame. Met welke maatschappij je kunt vliegen hangt oa af van de lodge waar je naar toe gaat. Omdat de lodge je ophaalt en weg brengt kiezen zij met welke maatschappij ze willen werken. Anders moeten ze op 4 verschillende tijdstippen op het vliegveld staan en dat zou betekenen dat ze ook de rit van en naar de lodge 4 keer moeten maken en dat is vanwege de afstand en de kosten niet haalbaar.

Over het algemeen kost een enkele reis ongeveer $60-70 en de vlucht duurt ongeveer 30 minuten. Je vliegt in de ochtend heen en in de namiddag terug. Soms gooit een maatschappij spontaan zijn vluchttijd om naar een compleet ander deel van de dag en mag je nog flink strijden om je geld terug te krijgen of een plek op een andere vlucht. Vliegen in Ecuador is niet zonder verrasingen.

Bus

De busmaatschappij Esmeraldas heeft goede en betrouwbare bussen naar Lago Agrio. De rit duurt tussen de 6 en 8 uur. een kaartje kost $8 dollar. Voor de nachtbussen (vooral op zondag) moet je van te voren reserveren of een kaartje (laten) halen! De bus vertrekt van busterminal Esmeralda's dus niet van het grote centrale busstation!

De dagbus vertrekt rond 9.00 vanuit Quito en doet er ongeveer 8 uur over. Het schijnt een mooie rit te zijn omdat je eerst een stuk door de Andes gaat en dan slingerend afdaalt naar het vlakke Amazone Basin. Wanneer je een dagbus neemt moet je overnachten in Lago Agrio.

De nachtbus vertrekt om 22.00 en om 23.30. De eerste komt om 5.00 's ochtends aan en de tweede om 6.30. Welke bus je wilt nemen hangt dus af van de pick-up tijd van je lodge in Lago Agrio. De weg slingerd en is een deel onverhard. Reistabletjes dus voor de mensen die last hebben van wagenziekte. Verder is het prima te doen. De stoelen kunnen plat dus slapen moet wel lukken.

Vanaf Lago Agrio is het gemiddeld nog 3 uur over een deels onverharde weg met een bus en daarna 2 tot 3,5 uur met en boot. Hoelang het precies is kan je terugvinden in het hoofdstuk  Accommodatie in Cuyabeno