bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

In Ecuador zijn natuurlijk ook een aantal kustplaatsen die je kunt bezoeken voor een paar dagen strand. Verwacht geen tropische toestanden met luxe hotels of spiegelglad warm water. Al deze dingen zijn er wel maar niet overvloedig. Zeker het water kan onstuimig en fris zijn maar dat heeft weer als voordeel dat je er ook leuk kunt surfen. 

Montañita

Montañita is gelegen in zuiden van Ecuador en de temperaturen en luchtvochtigheid kunnen flink oplopen. Zoals overal aan de kust van Ecuador valt ook hier regelmatig veel regen. Door het ontbreken van bestrating kan het 1 grote modderpoel worden.  Montañita wordt zomers overspoeld door de vakantie vierende partygangers uit Chili en Argentinië en de nodige backpackers.  Montañita is een echt surf stadje waar het straatbeeld gedomineerd word door flip-flops, Jack Johnson en meiden die zichzelf maar al te cool vinden. Het twee bij drie blokken tellende stadje is echt een toeristenplaats en ligt de nadruk vooral op feesten, zuipen, surfen en op het strand liggen. In het hoogseizoen is er elke dag wel een strandfeest ofiets dergelijks 

Mompiche

Mompiche is één van Ecuadors mooiste en verlaten tropische stranden en ligt ongeveer 5 uur rijden onder Esmeraldas. Mompiche is relatief onbekend bij backpackers omdat het niet in reisgidsen staat. Het is wel bekend bij surfers die dit in Ecuador de beste plek vinden om te surfen. Gelegen in een baai met parelwitte stranden, fruitbomen en dichte jungle begroeiing er omheen. Er zijn hier haast geen toeristen. Er zijn hier drie hostels, drie kleine restauranten met alleen vis en garnalen en wat juicekraampjes en mooie golven. Er is dus relatief weinig te beleven wat heerlijk kan zijn.

Puerto Lopez

Puerto Lopez is een vissersplaats. Niet echt een locatie voor een strand vakantie maar ze hebben wel een mooi stukje zand. De hoofdreden voor de meeste mensen om hier naar toe te komen is de gunstige ligging ten opzicht van het Machalilla National Park. Tussen Juni en september is dit DE plek om walvissen te gaan spotten. Ook kan je vanuit hier naar de Isla de la Plata, ook wel het Galapagos voor de arme mensen genoemd.

Esmeraldas

Esmeraldas roept bij de doorsnee Ecuadoraan spontaan het idee van strand en marimba. Deze stad kent een overwegend zwarte bevolking met een Afrikaanse culturele achtergrond. Op feestdagen moeten er op de toegangswegen drastische maatregelen genomen worden om de toestroom van gezinnen uit het binnenland aan te kunnen.

Atacames

Atacames is ook een feestlocatie hetzij bevolkt door andere mensen dan in Montañita. In dit gebied wonen veel afro-ecuadorianen en dit strand wordt veelal bezocht door mensen uit het land zelf. Deze plaats was veel levendiger en de electonische muziek en Jack Johnson uit Montañita werden vervangen door salsa, cumbia, reggae en natuurlijk de good-old reggaeton. Een plaats met ontelbaar veel bamboo drinkschuren op het strand met gezellige mensen die maar al te graag willen dansen.