bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Het Cuyabeno Reserve ligt in het noordoosten van Ecuador vlakbij de grens met Colombia en Peru. Dit gebied word ook wel het Amazone Basin of El Oriente genoemd. Het is een stuk jungle met veel rivieren en als bijzonder element het grote meer. Hier vaar je in het natte seizoen letterlijk tussen de boomtoppen!

Wat je ziet is afhankelijk van het seizoen, je gids, het weer, de tijd die je hebt en een beetje geluk. Over het algemeen maak je tripjes op het water in een kano en dag en nachtwandelingen. Tijdens de wandelingen ligt de focus op de planten en hun (medicinale) gebruik en kleine diertjes zoals insecten en kikkers.

De kans dat je een groot landzoogdier tegenkomt is klein. Verwacht dus niet een jaguar of een tapir te zien. Er is een kans dat je een luiaard in de bomen ziet hangen en ook de rivier dolfijn laat zich regelmatig zien.
Wat je hoogstwaarschijnlijk ziet zijn een aantal verschillende apensoorten. De doodskopaapjes, de tamarind aapjes, de capucijneraapjes en de yellowhanded tity monkeys worden meestal wel gezien. Dan zijn er nog de nachtaapjes, de wolapen, de saki's en de rode brulapen waarvoor je iets meer geluk moet hebben

Het meest indrukwekkend zijn misschien wel de grote papagaaien. De blauw-gele Ara's worden regelmatig gezien. Verder zijn er nog een paar andere papagaai en parkieten soorten maar je moet er geluk voor hebben. Langs het water zie je zeker de ijsvogels, aalscholvers, slangehalsvogels en zwaluwsoorten. Wanneer je geluk hebt zie je uilensoorten, valkjes, trogons, gieren en toekans.

Voor reptielen moet je een beetje geluk hebben. Kleine Anaconda's liggen soms op de takken in de zon. Kaaimannen en schildpadden zijn soms ook vrij makkelijk te spotten.  Verder zijn er heel veel kikkers, padden en hagedissen. De kans dat je een felgekleurde gifkikker gaat zien is overigens erg klein. Voor de liefhebbers kunnen wel speciale toers geboekt worden waarbij men uitsluitend opzoek gaat naar gifkikkers. Je moet dan wel flink van wandelen in de jungle houden. Spinnen zijn er genoeg van maar lang niet altijd goed te spotten. De meeste lodges gaan op een nachtwandeling om de tarantula en de wolfspin te vinden. Indrukwekkend zijn de webben van de community spider. Die bouwen met z'n allen een web van enkele meters hoog en breed. Deze zijn goed te zien aan de waterkant.

Insecten zijn er ook zat en er zitten hele mooie en bizarre bij. Zo zijn er torretjes en kevertjes in allerlei kleuren tot aan goud. Bij een nacht wandeling kan je wandelende takken of bladeren tegenkomen. Mieren kom je zeker tegen en in allerlei soorten en maten. Zo heb je de eetbare citroenmier, De bladsnijmier die je in hele kolonnes ziet voorbijtrekken met blaadjes op hun rug, De army-ant door wie je niet gebeten wilt worden en mieren die ze soms gebruiken om wonden mee dicht te hechten.

Per vierkante kilometer heeft dit gebied een grotere variatie planten dan heel Europa bij elkaar. Wat dit gebied bijzonder maakt is het grote meer waar de bomen tot aan hun kruin in het water staan. Hierdoor kan je heel gemakkelijk vanuit een bootje zien wat er allemaal nog meer groeit in de boomtoppen. Grote trossen orchideeën en bromelia's zijn zo makkelijk te bekijken.

In sommige reisgidsen staat  nog dat het gebied rond de Cuyabeno Reserve en het stadje Lago Agrio gevaarlijk is. Dit zou te maken hebben met de mogelijke aanwezigheid van FARC leden in het gebied. Of de FARC wel of niet in het gebied zit is niet eens zeker. De cuyabeno is een reserve dus rangers houden het hele gebied nauwlettend in de gaten. Met name voor stropers maar dat is ook een reden waarom er zo goed als zeker geen FARC leden in het park zitten. Verder zit de FARC daar zich te verschuilen en willen zie die schuilplaats hoogstwaarschijnlijk niet prijsgeven.
 
De lodges hebben een jaar of 5 geleden overwogen om zich in een ander deel van het reserve te vestiggen na een een paar incidenten maar dit bleek niet nodig. Ondertussen gaan er dagelijks toeristen die kant op. Gemiddeld zo'n 500 per maand en is er al in jaren niets voorgevallen.