Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Bij het aanschaffen van een rugzak / backpack is het erg belangrijk eerst zelf te bekijken welk type rugzak / backpack je precies nodig hebt. Wat ga je met je backpack doen en hoeveel wil je mee kunnen nemen? Maak je een lange reis, waarbij je veel met het openbaar vervoer reist, dan zijn de daarvoor gemaakte reisrugzakken daar veel meer voor geschikt. Wanneer je af en toe een wandeling in de stad of in de bossen maakt, is een 'dagrugzak' weer meer geschikt. Klinkt allemaal logisch, dus daarom zullen we de meest voorkomende volumes bespreken en aangeven waar volgens ons de omslagpunten liggen. Dit helpt je verder bij de zoektocht naar de juiste backpack voor jou.

Welke rugzak / backpack?

Om globaal te bepalen welk volume je nodig hebt voor je doel hebben wij een overzicht gemaakt:

 • 10-20 liter
  Korte dagtourtjes, bijvoorbeeld wanneer je alleen wat eten en of drinken wilt meenemen voor tijdens de wandeling. Als er dan nog wat ruimte over is, kan er altijd nog een camera en een handdoekje mee.
 • 20-40 liter
  Deze rugzak / backpack is voor de lange dagtour. Bijvoorbeeld alleen eten en drinken mee voor tijdens de wandeling, eventueel een loopstok en een regenjas en een camera.
 • 40-50 liter
  Rugzak / backpack welke geschikt is voor meerdaagse tochten zonder kampeeruitrusting en voor tochten naar hutten. Er kan alleen eten en drinken voor overdag in meegenomen worden. Voor de avondmaaltijd zal op plaats van bestemming wat geregeld moeten worden. Eventueel kan er ook wat kleding en een lakenzak mee.
 • 50-60 liter
  Lichte kampeertrektochten en weekendtochten. Er kan voor maximaal zo’n twee dagen aan eten en drinken mee, wat brandstof om je prutje te koken, tent en slaapzak en de rest van de normale uitrusting.
 • 60-80 liter
  Voor de echte kampeertrektochten en alpiene tochten. Er kan hooguit voor een week aan eten en drinken mee, wat brandstof, een tent, slaapzak en de rest van de uitrusting.
 • 60-80 (reisrugzakken)
  Rugzakken voor reizen met vliegtuig en of openbaar vervoer. Eten en drinken kan onderweg, soms is het mogelijk een tent mee te nemen, een slaapzak en of lakenzak kleding en verder alles wat je op reis nodig hebt aan toiletspullen. Het handige van deze backpacks / rugzakken is de wegwerkbare schouderbanden en heupbanden. En dat de opening niet via de bovenklep hoeft, maar ook via een grote ritsopening aan de voorkant mogelijk is. Zoiets als een reiskoffer.
 • 80-100 liter
  Deze backpack / rugzak is echt bedoeld voor de expedities, lange kampeertochten en wintertochten. Er moet veel eten en drinken, brandstof, een tent, een warme slaapzak (welke doorgaans wat dikker zijn) en de rest van de uitrusting mee.

Deze indeling is niet gebaseerd op harde feiten, maar vooral bedoeld als hulpmiddel. De ene backpack is de andere niet. Neem daarom de tijd om een goede backpack uit te zoeken en laat je in winkels goed informeren. Bepaal vooraf wel wat je behoeftes zijn en probeer zoveel mogelijk in te schatten wat je gaat doen tijdens je reis. Op deze manier wordt het een stuk makkelijker voor het winkelpersoneel om je met goede spullen naar huis te sturen.

Wat is er belangrijk bij het passen van een backpack / rugzak groter of gelijk aan 40 liter? In de meeste gevallen zal aan de backpack / rugzak door jezelf de volgende eisen gesteld moeten worden:

 • Zit de rugzak stabiel op de rug?
 • Zit hij comfortabel?
 • Belemmert de backpack / rugzak niet je bewegingsvrijheid (in zo’n mate dat het irritant is)?
 • En ziet de backpack / rugzak er uit alsof hij wel een tijdje mee zal kunnen?

Let bij het passen op de volgende stappen:

Loop de backpack / rugzak goed na voordat je hem om doet en zet de heupband, de schouderbanden en alle verstelbanden in de ruimste stand. Dit verplicht je om alle banden op jouw lichaam af te stellen.

Doe de rugzak om en trek als eerste de heupband strak om het hart van je bekken. Op deze manier grijpt de backpack / rugzak als het ware je heup vast. Het vastgrijpen kun je nog versterken door de stabilisatiebanden, wanneer deze aanwezig zijn. Mocht je ze niet kunnen vinden, vraag dan aan winkelpersoneel of ze je een en ander willen uitleggen en kunnen helpen met afstellen.

Trek daarna de schouderbanden aan. De 'ruglengte' van een backpack is goed als de heupband op het hart van het bekken zit en de schouderbanden mooi om de schouders zitten, zoals je dat misschien wel gewend bent van een kleinere backpack. Is dit niet het geval, dan zitten de schouderbanden te hoog of te laag op de rugzak vast. De schouderbanden zijn bij de meeste backpacks / rugzakken af te stellen, dus schrijf de backpack niet meteen af. Dit afstellen hoef je doorgaans maar een keer te doen.

De framelengte, de inwendige staven of platen, moeten zo’n vijf cm boven je schouders uitkomen zodat de stabilisatiebanden, ook wel loadlifters genoemd, optimaal hun werk kunnen doen. Deze lopen vanaf de schouderbanden naar de uiteinden van de framestaven aan de bovenkant. Door de spanning op de stabilisatiebanden te variëren, verdeel je het gewicht meer of minder over de schouders en de heup.

Hopelijk heeft de backpackles voor beginners je wat wijzer gemaakt en kun je zo gemakkelijker een keuze maken uit het ruime assortiment in outdoorwinkels. Wees zeker niet te bang om ook medewerkers om advies te vragen. Het gaat meestal om behoorlijke bedragen, dus je wilt wel zeker weten dat je backpack goed zit en begrijpen hoe je deze af moet stellen.

Wij hebben verschillende backpacks voor je getest. Bekijk bijvoorbeeld de volgende testen:

Voor het schrijven van deze tekst is gebruik gemaakt van meerdere informatie bronnen.
Eenmaal je rugzak gevonden? Check ook de meeneemlijst!