Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Jenny

De prachtige onderwaterwereld aanshouwen: voor veel mensen staat het hoog op het verlanglijstje. Veel reizigers kiezen ervoor om op vakantie of tijdens een lange reis hun Padi Open Water duikbrevet te halen. Omdat ze nou eenmaal op plekken zijn waar je goed kan duiken en omdat je brevet op sommige reisbestemmingen spotgoedkoop te halen is. Maar wat zijn nu voor een backpacker de beste en goedkoopste plekken om je duikbrevet te halen? 

Een aantal suggesties:

Bay Islands, Honduras

Utila en Roatan zijn de twee van de bay islands waar de meeste reizigers heen gaan. Voor €195,- (270 US dollar) haal je hier al een open water certificaat. Vrijwel zeker een van de goedkoopste plekken ter wereld. Beide eilanden liggen aan het tweede grootste rif ter wereld. Genoeg mooie duikplekken dus. Sommige zo dichtbij dat je er binnen 5 minuten varen bent. Vooral geologisch is duiken hier erg bijzonder. Je kunt zeker veel rotsformaties, kloven en swimtroughs verwachten. Het koraal is erg afwisselend, er is een grote variatie aan vissoorten. Schildpadden zie je hier vrijwel altijd. 

Cebu, Filipijnen

Wanneer je een groepje van 4 mensen bij elkaar kan krijgen dan kan je hier zelfs nog goedkoper je duikbrevet halen dan in Honduras. Voor 1 of 2 personen betaal je rond de €200,-. De Filipijnen zijn een eilandengroep met een afwisselend onderwaterleven. Ook grote vissen komen hier voor. Sommige duikspots zijn helaas wel aangetast door vissen met dynamiet.

Ko Tao, Thailand

De populairste plek voor reizigers in Azie die hun duikbrevet willen halen is het eiland Ko Tao in Thailand. De kalme omstandigheden rond Koh Tao en de geschikte duikstekken maken het de perfecte plaats om je duikbrevet te halen. Tevens is het een van de goedkoopste plekken in de wereld om je brevet te halen. Je betaalt ongeveer €220,- (9800bath)

Rond Koh Tao liggen de mooiste duikstekken van de Golf van Thailand en hoewel de diversiteit aan onderwaterleven in de Andaman zee rijker is, zijn er een aantal duikstekken die je zeker niet mag missen.

Meer weten? lees ook: Duiken in Thailand

Rode zee, Egypte

Je duikbrevet halen is met ongeveer €250 minder goedkoop dan de andere plaatsen in deze lijst. Maar het voordeel is wel dat Egypte een stuk dichterbij is en dus goedkoper om te komen. Ook kan je veel besparen met duik en accomodatie combinatie packages. De rode zee heeft veel variatie. Voordeel is dat veel duikscholen instructeurs in dienst hebben die Nederlands spreken.