Evelien1983 Geschreven door Evelien1983. Foto door: Evelien1983

  • Voor slechts € 65.00 naar Ljubljana Nu boeken

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is een culturele, historische stad met bijzonder veel bezienswaardigheden. Er wonen zo'n 300.000 mensen en de stad ligt aan de rivier de Ljubljanica. Doordat het een vrij kleine stad is en alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen, is de stad uitstekend wandelend of fietsend te verkennen.

Ljubljana

In de stad vind je vele pleinen met elk hun eigen bezienswaardigheden. Het meest bekende plein is het Prešernov plein waar het gelijknamige standbeeld te zien is. Hier is ook de de Fraciscaanse kerk gesitueerd. Rechts hiervan vind je de Miklosiceva, een straat met prachtige Art Nouveau gebouwen. Vanaf het Prešernov plein loop je zo de Tromostovje brug (de 'Drie Bruggen') op, die aan weerszijden een mooie blik geven op de rivier de Ljubljanica. Op het Vodnikov plein vind je regelmatig kraampjes waar de lekkerste groente en fruit wordt verkocht. De Drakenbrug ligt om de hoek van dit plein. Het Kongresni plein is ook zeker de moeite waard, met aangrenzend de prachtige gebouwen van de universiteit, het Slovenian Philharmonic en de Ursulinenkerk van de Heilige Drie-eenheid. Vanaf het Krekov plein gaat er een treintje omhoog naar het Ljubljana kasteel. 

De stad is voorzien van meerdere bijzondere bruggen, waaronder ook de Drakenbrug, gebouwd in 1901. De legende vertelt dat de Griekse prins Jason Ljubljana heeft gesticht en tijdens zijn quest naar het Gulden Vlies doodde hij, in het moerasland, een gevaarlijke draak. De vier draken die de toegang tot de brug bewaken zijn het symbool voor de stad. De meest bekende brug is toch wel de Tromostovje brug (de 'Drie Bruggen'), ontworpen door Joze Puçnik. Ook zijn er langs het water vele plekjes waar je even kunt relaxen en genieten van de mooie omgeving. Eén van deze plekjes vind je aan de Petkovskovo Nabrezje, tegenover het steegje genaamd Za Creslom. 

Het indrukwekkende middeleeuwse kasteel, Ljubljana Grad, is niet te missen! Het is omgeven door een prachtig park en doordat het op een heuvel ligt, heb je vanaf hier een prachtig uitzicht. Voor maar 8 euro kun je naar binnen. Dit is inclusief een retourtje met de het treintje (Funicular Railway) het virtuele museum, de uitkijktoren en de Sloveense historische expositie. Studenten betalen 5 euro. Wil je niet met het treintje maar ga je lopend, dan kost het maar 6 euro. 

In Ljubljana zijn diverse interessante musea en galeriën te vinden: het stadsmuseum, een openlucht museum, de nationale galerie, het spoorwegmuseum en nog veel meer. Wat de entreeprijzen betreft hoef je het zéker niet te laten: de gemiddelde entreeprijs ligt rond de 4 euro per persoon. Daarnaast zijn er vele gebouwen, de een nog mooier dan de ander, en is er de Rimski Zid, een Romeinse muur uit de oudheid. De meeste kerken zijn te bezichtigen.

Altijd al eens willen thee drinken met een heuse graaf? In Ljubljana kan dat! 15 kilometer buiten de stad in Polhov Gradec, een klein pittoresk dorpje gelegen in het hart van het Polhograjski Dolomiti Nationaal Park, woont graaf Blagaj. Voor 13 euro kun je met graaf Blagaj en zijn vrouw Antonija een praatje maken onder het genot van een kopje kruidenthee en wat lokale versnaperingen in de salon van hun prachtige herenhuis. Van 1 april tot 30 oktober ben je vrijdags om 15.30 uur van harte welkom. Reserveren is noodzakelijk, dit kan tot en met donderdags tot 12.00 uur (info@dobrova-polhovgradec.si). Een rondleiding en de entree voor de twee musea in Polhov Gradec zijn ook bij de prijs inbegrepen. 

 

Ljubljana Tourist Card

Je kunt een Ljubljana Tourist Card aanschaffen voor 24 uur (23 euro), 48 uur (30 euro) en 72 uur (35 euro). Met deze kaart heb je gratis toegang tot 18 bezienswaardigheden: musea, galeriën, het kasteel, botanische tuinen en dierentuin. Een retourtje met het OV (t.w.v. €2,40), 4 uur fietshuur (t.w.v. €4,-), een ritje met de tourist train (t.w.v. €3,-) én de tourist boat (t.w.v. €8,-), een rondleiding door de stad (t.w.v. €10,-), 5 uur digitale-gids huur (t.w.v. €10,-) én 1 uur internet (t.w.v. €2,-) zijn tevens bij de prijs inbegrepen!

Bereikbaarheid

Op ongeveer 25 kilometer afstand ligt de internationale luchthaven, Joze Puçnik Airport. Dit vliegveld is vernoemd naar de Sloveense architect Joze Puçnik, die vele gebouwen en bijvoorbeeld de 'drie bruggen' heeft ontworpen. Vanaf hier kun je met de bus (drie kwartier), minibus (half uur) of de taxi naar het centrum van de stad. Lees voor meer informatie het artikel vervoer in en naar Slovenië.

De stad is ook goed per trein te bereiken, aangezien Ljubljana het knooppunt is van alle spoorwegen in Slovenië. Er gaan treinen naar diverse bestemmingen in het land en je bent nooit langer dan drie uur aan het reizen. Ook kun je vanuit Ljubljana met de trein naar vele internationale bestemmingen, zoals bijvoorbeeld Zagreb, Wenen, Venetië, Boedapest, Belgrado en Praag

De stad kent ook een uitgebreid busnetwerk, maar houd er rekening mee dat de bussen 's avonds maar beperkt rijden.

Kom je met de auto, dan zijn er meerdere parkeergarages dichtbij het centrum waar je vrij voordelig kunt parkeren. 

De stad is bijzonder makkelijk te bereiken op welke manier dan ook en omdat het het vrij klein is, kun je het prima te voet of per fiets (in het hoogseizoen te huur bij de tourist office) verkennen. 

Overnachten

Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in verschillende prijsklasses aanwezig: hotels, appartementen, guesthouses en hostels. In de buurt van de stad zijn ook vele campings te vinden, waar je voor gemiddeld 15 euro (inclusief 2 personen, elektra, kampeermiddel en auto) kunt overnachten.

Eten en drinken

In de hele stad vind je verschillende cafés, restaurantjes en andere eetgelegenheden. Leuk is om in het centrum langs de rivier een plekje te zoeken. Je betaalt hier wel iets meer dan wanneer je buiten het centrum gaat eten, maar het is hier ontzettend gezellig!