Reis meis Geschreven door Reismeis.

Slovenië is op verschillende manieren te bereiken en ook in het land zelf kun je je op verschillende manieren makkelijk verplaatsen. Met de auto van Utrecht naar Ljubljana is het zo'n 1200 km rijden.

Met de auto

Slovenië heeft een redelijk wegennetwerk, waarvan een aantal tolwegen zijn, en is heel makkelijk met de auto te bereiken en te verkennen.  Als je vanuit Nederland komt, is het het makkelijkst om via München en de A10 in Oostenrijk te rijden. Je hebt hiervoor een Oostenrijks tolvignet nodig (€8,30 voor 10 dagen, o.a. te koop bij tankstations vlak voor de grens) en je moet door twee toltunnels (resp. €10,- en €6,50). Je kunt ervoor kiezen om daar de tolwegen en -tunnels te vermijden, maar dat kost je én tijd, én brandstof, omdat het langer is en langer duurt.

In Slovenië heb je ook een tolvignet nodig. Je kunt kiezen uit een week-, maand-, half jaar- of jaarvignet. Een weekvignet kost €15,- en is o.a. te koop bij de tankstations vlak voor de grens. Ben je vergeten om een vignet te kopen, dan kun je bij de laatste tunnel (Karawankentunnel) ook nog een vignet kopen. Op diverse punten op de auto(snel)wegen kom je vignetcontroles tegen. Als automobilist kun je zo doorrijden en wordt jouw vignet geregistreerd door camera's. Vrachtwagens moeten daar stoppen en tol betalen. 

Slovenen zijn over het algemeen nette, rustige chauffeurs. Uitzonderingen daar gelaten. Het verkeer richting de kust en bij de Italiaanse grens wordt wat onrustiger, met name door de -soms onverantwoorde- rijstijl van menig Italiaan.

Een goede wegenkaart (bijvoorbeeld een kaart van Kartografija, v.a. €10,- verkrijgbaar bij menig tankstation) is aan te raden, ook al is de bewegwijzering over het algemeen goed. De route naar een wat minder bekende attractie is soms niet altijd goed aangegeven. Op de wegenkaart vind je ook vele accommodaties, bezienswaardigheden en tankstations. De wegen zijn over het algemeen prima. De wegen in de bergen kunnen nog wel eens van een wat slechtere kwaliteit zijn, maar er zijn al vele wegen compleet vernieuwd en de wegwerkzaamheden op verschillende trajecten vertellen ons dat hier nog hard aan gewerkt wordt. Onverharde wegen vind je in afgelegen berggebieden. De maximumsnelheid voor de bebouwde kom is 50 km/u, voor de lokale wegen 90 km/u, de autowegen 100 km/u en de autosnelwegen 130 km/u. Langs de autosnelwegen staan op zeer regelmatige afstand flitspalen, een paar 100 meter voor deze flitspaal staat een waarschuwingsbord. Navigatieapparatuur dat flitspalen weergeeft, is toegestaan. Er zijn voldoende tankstations (pinnen en/of betalen met de creditcard is bijna overal mogelijk). LPG is beperkt verkrijgbaar. De prijzen van de diesel zijn vergelijkbaar met Nederland, de benzine is hier iets goedkoper. Op zoek gaan naar een goedkoper tankstation heeft geen zin, aangezien de prijzen overal hetzelfde zijn. Heel af en toe kom je een onbemand tankstation tegen waar de brandstof net een paar cent voordeliger is dan bij de overige tankstations. In juli 2013 betaal je voor een liter diesel €1,379 en voor een liter benzine €1,493. Het wordt niet echt aangeraden om in het donker op andere wegen dan de auto(snel)wegen te rijden. Doe je dit wel, let dan goed op overstekend wild en fietsers en voetgangers langs de weg. Let vooral in kleine dorpjes op de onverwachte verkeersdrempels, ze kunnen zomaar zonder waarschuwing uit het niets verschijnen. Meestal zijn ze gemerkt met gele driehoeken, maar vaak zijn deze driehoeken behoorlijk afgesleten. Soms zitten er kleine ledlampjes in het asfalt vlak voor de drempel die oplichten als er een auto dichterbij komt. 

Klik hier voor actuele verkeersinformatie. Bel 1987 (AMZS) voor als je autohulp nodig hebt of weggesleept moet worden.

Let op: In Slovenië geldt een promillage van 0,05% (beginnende bestuurders 0,0%). Het voeren van dimlicht is verplicht, ook overdag. De auto moet tevens uitgerust zijn met een reservewiel, ehbo doos, gevarendriehoek en reservelampen. Berg op gaat voor berg af. 

Enkele afstanden tot andere grote steden vanuit Ljubljana:
Kranj – 36 km
Nova Gorica – 110 km
Portoroz – 120 km
Murska Sobota – 190 km
Maribor – 130 km
Celje – 80 km
Novo Mesto – 70 km

Genoemde prijzen van de tolvignetten en -tunnels zijn van juli 2013.

Vervoer naar Slovenië

Slovenië is ook prima per vliegtuig, bus, trein of zelfs over zee te bereiken. Ljubljana Joze Pucnik Airport is vanaf vele Europese steden met een reguliere vlucht te bereiken (o.a. Adria Airways en Wizz Air) en ligt op 26 km afstand van het centrum van de stad. Een vlucht van Schiphol naar Ljubljana duurt zo'n 2 uur.

Wil je met de trein naar Slovenië, dan kun je opstappen in Italië, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Tsjechië, Zwitserland, Servië en Duitsland. Kijk voor meer informatie hier over internationale buslijnen naar Slovenië

Kom je met een lijnschip of met je eigen vaartuig, dan kun je aanleggen bij een van de internationale grensovergangen langs de Sloveense kust. 

Vervoer in Slovenië

Slovenië kent een goed en voordelig busnetwerk. In vrijwel ieder dorpje, hoe klein ze soms ook zijn, vind je een bushalte. Echter staat in deze dorpjes meestal niet aangegeven hoelaat de bus komt; rondvragen is dan dus aan te raden. 

Er zijn treinverbindingen tussen de belangrijkste plaatsen, waar meerdere keren per dag treinen rijden. De website van de Sloveense treinmaatschappij Slovenske Zeleznice geeft je meer informatie over treintijden en haltes.

Er staan regelmatig lifters langs de kant van de weg en deze worden ook vrij snel meegenomen. Liften lijkt een veilige en goedkope manier om in Slovenië te reizen, echter is dit niet door ons uitgeprobeerd.