Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Reismeis

Op ongeveer 80 kilometer ten noordoosten van Ljubljana ligt Celje, de op twee na grootste stad van Slovenië. Met zo'n 40.000 inwoners is het zeker geen grote stad, maar desondanks is het zeker een bezoekje waard. Celje kent een rijke Keltische en Romeinse historie.

In Celje

Omdat Celje niet een hele grote stad is en alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen, kun je de stad prima in een dag verkennen. In de stad vind je een aantal mooie gebouwen en kerken: de meest bezienswaardige kerk is de St. Daniëlskerk. Daarnaast kun je de Watertoren, de Verdedigingstoren, een deel van de oude middeleeuwse muur, een regionaal museum en een paar mooie pleinen bewonderen. Er zijn ook een aantal galeriën die je kunt bezoeken, zoals de Children's Art gallery. Gratis entree. Bijzonder is Calvary Hill, gelegen ten oosten van de stad aan de overkant van de Voglajna rivier, met vier kapellen en boven op de heuvel standbeelden die het Golgotha-verhaal uitbeelden. Dit kom je overigens op meer plaatsen in Slovenië tegen (genaamd Kalvarija). Niet ver daarvandaan staat de St. Jozef kerk. Ten zuidwesten van Celje, achter Mestni Park, vind je de overblijfselen van de 2e eeuwse tempel van Hercules. Hier vlakbij staat de kerk van St. Cecilia en de kerk van St. Nicolaas. 

Rondom Celje

Als je in Celje bent, bezoek dan ook de Stari Grad, de grootste vesting van Slovenië. Het oude kasteel van Celje ligt ongeveer 2 kilometer buiten de stad op 407 meter hoogte en is goed met de auto bereikbaar. Als je vanuit de stad lopend naar het kasteel wilt gaan: ga voorbij het treinstation, over de Voglajna river, volg de Cesta Grad en op een gegeven moment kun je via een wandelpad omhoog (duur: ongeveer 30 minuten). Bij het Tourist Office kun je een gratis plattegrond krijgen, hier staat het wandelpad op aangegeven. 
Voor maar 2 euro krijg je toegang tot het mooie kasteel uit de 12e eeuw, vanwaar je echt een fantastisch uitzicht op Celje hebt. Het is gerestaureerd en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zo zijn er in de weekenden vaak middeleeuwse taferelen, compleet met zwaardgevechten, een ridderkamp, workshops en nog veel meer. In een van de torens is een leuke oude 'apotheek', genaamd Barbarin Koti?ek, gesitueerd, waar je diverse 'handmade' producten kunt kopen. 

Niet ver van deze grot, midden in Sempter, ligt de Romeinse Necropolis, een klein archeologisch park met de mooiste Romeinse tombes van Slovenië welke bij toeval in 1952 zijn ontdekt. Op een korte wandeling vanaf de Necropolis vind je een oude Romeinse straat met een lengte van 300 meter welke omgeven is door (gerestaureerde) graven uit de Romeinse tijd. De entree voor alleen de Necropolis bedraagt 5 euro, gecombineerd met de Romeinse straat 6 euro.

Ten noorden van Celje ligt Smartinsko Jezero, een in 1970 kunstmatig aangelegd meer wat nog niet echt ontdekt is door toeristen. Zonde, want je kunt hier fijn wandelen, fietsen, varen, golfen, vissen en picknicken. Het is een beetje ingewikkeld om er te komen, haal de gratis plattegrond bij het Tourist Office en vraag of ze even kunnen aanwijzen waar je precies langs moet rijden en waar je kunt parkeren.

Een ander hoogtepunt in de omgeving van Celje is Pekel Jama, de Hel Grot. Het lijkt net of er een afbeelding van de duivel in de rots bij de ingang zit en als je goed kijkt en je gebruikt je fantasie, dan zie je het ook. De mensen in de omgeving waren vroeger doodsbang, waardoor de grot automatisch de Hel Grot werd genoemd. De grot is goed toegankelijk en de gids die ons meenam (een privétour, want het was erg rustig) sprak redelijk goed Engels en gaf heel veel informatie. De entree bedraagt 8 euro en de rondleiding duurt bijna een uur, ook al is het pad maar 400 meter lang. Pekel Jama ligt op zo'n 20 kilometer van Celje ten noorden van Šempeter v Savinjski dolini en wat deze grot zo bijzonder maakt is de hoogste ondergrondse waterval van Slovenië (4 meter). Je kunt hier gratis parkeren. 

De omgeving van Celje staat tevens bekend om de vele hopplantages. In Zalec is een ecomuseum over de hopindustrie in Slovenië te vinden en het museum is tevens onderdeel van de 14 kilometer lange hop trail. Vraag bij het museum naar een plattegrond. 

Celje is gelegen in het prachtige Sloveense platteland, waar je heerlijk kunt wandelen en hiken. Bij het Tourist Office in Celje (Krekov Trg 3) zijn diverse brochures met wandel- en hikeroutes verkrijgbaar, met een duur variërend van 1 tot 4 uur. 

Bereikbaarheid

Celje is uitstekend bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Er zijn diverse (tot 15.00u betaalde) parkeermogelijkheden en omdat de stad vrij klein is, is alles op loopafstand van het centrum. Net buiten het centrum is een treinstation waar treinen arriveren en vertrekken van en naar diverse steden in en buiten Slovenie. Het busstation ligt zo'n 300m ten noorden van het treinstation.

Accommodatie, eten en drinken

In Celje vind je voldoende gelegenheden om te overnachten of om lekker te eten. Slapen 'on a budget' kan bijvoorbeeld in het het Dijaski Dom Celje. Een zeer bekend en favoriet hotel in Celje is het Evropa Hotel, een historisch hotel gelegen in het hart van de stad. De prijs is hier ook naar. Mogelijkheden om iets te eten of een drankje te doen zijn er meer dan genoeg, in bijna iedere straat in het centrum vind je wel iets waar je even kunt zitten. Op de markt (halverwege Linhartova Ulica) kun je iedere dag terecht kunt voor verse groenten en fruit. Voor een overheerlijk ijsje, milkshaken of lekkere koffie ga je naar Populus Kava Bar (Ljubljanska Cesta 5a).