Algemene informatie Noorwegen

Noorwegen is een schitterend land om op vakantie te gaan en ook nog eens een stuk dichterbij dan het Zonnige Zuiden (Spanje, Italië etc.). Dus als je eens naar het Nieuw-Zeeland van Europa wilt gaan kijken, plan je trip dan eens naar het Noorden.

Noorwegen staat bekend als een duur land, net als Zweden en Denemarken overigens. Maar als je een beetje op de kleintjes let, kun je een schitterende tijd hebben zonder al te veel geld kwijt te zijn. De goedkoopste manier om door Noorwegen te reizen, is kamperen. Hier komen wel wat meer kosten bij kijken dan je in Nederland gewend bent. Het klopt namelijk dat je voor veel dingen in Scandinavië moet betalen. Zo moet je voor de douche eigenlijk altijd met muntjes betalen en ook voor warm water bij de afwas. Niet alleen op de camping, betaal je voor veel zaken, maar ook om bezienswaardigheden te bezichtigen, moet je eigenlijk altijd entree te betalen. Het enige wat echt gratis is en ook waarschijnlijk zo zal blijven is de natuur in Noorwegen. Gelukkig komen de meeste reizigers ook naar Noorwegen voor de prachtige natuur en hier kun je dan ook kosteloos van genieten. 

importregels

Noorwegen is dus niet echt een goedkoop land. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld drank en eten. Gelukkig mag je ruim voldoende importeren voor eigen consumptie. Hieronder een overzicht van de  meest belangrijke importregels van Noorwegen.

Levensmiddelen

In Noorwegen gelden strenge beperkingen voor de invoer van eieren, verse vleeswaren, melk en room uit andere landen dan Scandinavië. Je mag hier maar een bepaalde hoeveelheid van meenemen, dus houd hier dus rekening mee als je aan het inpakken bent. Aardappelen meenemen is zelfs helemaal verboden. 

Verder zijn er ook strenge regels over het invoeren van alcohol. Personen van 20 jaar en ouder mogen de volgende artikelen vrij invoeren (vanuit een EU land):

  • 1 liter sterke drank tot 60% alcohol
  • 1 liter wijn of alcoholica tot 22% alcohol
  • 2 liter bier

Personen boven de 20 jaar mogen 200 sigaretten of 250 gram tabak invoeren en 200 vellen vloeipapier.

pinnen

Het is niet overal mogelijk om je pinpas te gebruiken, maar er zijn vaak voldoende andere banken of pinautomaten waar je terecht kunt in de buurt. Onder in de buurt wordt dan verstaan in het volgende dorpje van betekenis en met enkele duizenden inwoners. Vaak zijn dat de beste plaatsen om geld op te nemen. Gelukkig is de creditcard bijna overal geaccepteerd en kun je zowel bij een tankstation als op campings en tolwegen en veerboten vrijwel altijd met de creditcard betalen. Zorg dat je voldoende geld op zak hebt wanneer je even niet kunt pinnen of in het zeldzame geval dat je ook niet met de creditcard kunt betalen. 

activiteiten in noorwegen

Mensen die vaak reizen zullen misschien vinden dat je in Noorwegen relatief weinig informatie kunt vinden over wat je in een bepaald gebied kunt doen.  Noorwegen is goed voorzien van Tourist Info Centers maar vaak veel meer informatie dan wandelroutes van enkele dagen en de lokale tours die er zijn  is er niet te krijgen vind ik. Ook zijn vaak de folders of de informatie op bordjes alleen in het Noors, waardoor het bezoeken van Musea soms niet de optimale informatie geeft die je verwacht. De plek bij uitstek om te hiken is natuurlijk Noorwegen, maar wanneer je een dagwandeling wil maken zul je al snel een compleet boekje moeten kopen of af moeten gaan op bewoners die een mooie route weten. Wanneer je over de beschikking komt van een wandelroute zul je er in ieder geval gegarandeerd van genieten. De ongerepte natuur in Noorwegen is super. Vaak gaan de wandelroutes over smalle paadjes waar de schapen of geiten ook overheen lopen, moet je zo af en toe een beekje oversteken of over rotspartijen klauteren. Dit alles maakt het ook weer een stuk specialer en avontuurlijker.

Wanneer je in een mooi fjord gebied zit (en dat zit je bijna constant) en je wil graag de fjorden beter bekijken, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen. Er is niet altijd een ‘tour” of boottochtje wat je door de fjorden kan voeren, maar wel heb je vaak de mogelijkheid om een kano te huren of een veerpont te nemen van plaats naar plaats. Zo kun je dus een dagtip uitzetten waarbij je van punt a naar b gaat met de boot en met de bus of lopend weer terug naar je beginpunt ziet te komen. 

Het is in ieder geval de moeite waarom om tenminste 1 keer door de fjorden te kanoën en om een tocht te maken. Voor de “die hards” is er altijd nog de mogelijkheid om een meerdaagse kanotour te doen die je net als een gewoon tochtje een goede kans geven om zeehonden te kunnen spotten naast de mooie fjorden.

Geschreven door op 20 Feb 2020 12:29.

  1. Bob Duin 23 Jun 2008 12:09

    Douane
    ---------------------------------------------------------------

    Hier onder een lijst van de Douane wat men mee mag nemen.
    Wees heel verstandig en neem niet te veel mee, de boetes zijn hier héél hoog.
    Ook een overtreding van de snelheid kost je een kapitaal bv 7 km te hard kosten mij 1500 kr, dit komt op een 175 euro.

    Dus u bent gewaarschuwd…!!!


    Alcoholische dranken

    Personen van 18 jaar en ouder mogen vrij invoeren naar Noorwegen:

    Alcohol
    1 liter sterke drank (alcoholpercentage tussen 23% en 60%) en 1,5 liter alcoholische drank (alcoholpercentage tussen 2,5% en 22%),
    OF 3 liter alcoholische drank (alcoholpercentage tussen 2,5% en 22%)

    EN 2 liter bier met een alcoholpercentage van meer dan 2,5% of een andere drank met een alcoholpercentage tussen de 2,5% en 4,7%.

    Voorbeeld 1:
    U mag 5 liter bier in te voeren mits géén andere drank wordt ingevoerd.

    Voorbeeld 2:
    U mag 3 liter wijn in te voeren en 2 liter bier. In plaats van bier mag u ook een andere alcoholhoudende drank meenemen met een alcoholpercentage van tussen de 2,5% en 4,7%. Dus bv 5 liter wijn of 5 liter bier, mits onder de 4,7%.

    Voorbeeld 3:
    U mag 1 liter sterkedrank, 1,5 liter wijn (of een vergelijkbare drank met alcoholpercentage tussen 2,5% en 22%) en 2 liter bier (of een vergelijkbare drank met alcoholpercentage tussen de 2,5% en 4,7%) in te voeren in Noorwegen.

    Tip:
    Als je niet aan je max. zit neem dan een flesje wijn, cognac of whiskey mee, dit kun je schenken aan bv de visgids. Hij moet er voor gaan zorgen dat u vis zal vangen en een blijk van dank voor zijn hulp is dan meer dan welkom. Bovendien is dit een traditie in Noorwegen. Tevens is alcohol erg duur in Noorwegen, denk aan 100% meerprijs dan in NL of Belgie.

    Tabakswaren Reizigers van 18 jaar en ouder mogen 200 sigaretten of 250 gram tabak en 200 vloeitjes invoeren.


    Reizigers mogen per persoon maximaal 10 kg Vlees, vleeswaren en melkprodukten in totaal meenemen uit EU-landen.
    De produkten mogen alleen ingevoerd worden indien ze gemerkt zijn met een ovale stempel van het land van herkomst.

    De invoer van aardappelen is verboden.

    Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn:
    aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%,
    medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft),
    drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),
    planten en bloemen voor de teelt.

    U mag verder maximaal 15kg visfile uitvoeren !
    Vis gekocht met rekening, mag u vrij uitvoeren

    Wil je verder lezen op de site vd Noorse Douane ?
    Ga naar: www.toll.no

  2. Bosman 06 Apr 2010 20:11

    als ik meer bier mee neemt wat zijn de invoerkosten dan
    per liter
    gaan namelijk begin mei voor een week naar Noorwegen
    vissen
    en om moeilijkheden te voorkomen
    bij voorbaat hartelijk dank Cor Bosman

  3. Marcell` 03 Dec 2015 13:15

    Betreft de douane, er zijn duidelijke regels over alcoholische dranken met een percentage tussen de 2,5% en 22%. Ik heb bij de Noorse douane nagevraagd hoe het zit met alcohol onder de 2,5%, bijvoorbeeld Rädler beer. Ze hebben via de email bevestigt dat hier geen separate regels over zijn.

    Met andere woorden, meerdere liters Rädler of andere vergelijkbare dranken mogen wél gewoon mee!