Geschreven door .

Noorwegen is een schitterend land om op vakantie te gaan en ook nog eens een stuk dichter bij dan het Zonnige Zuiden (Spanje Italië etc) Dus wanneer je eens naar het Nieuw Zeeland van Europa wilt gaan kijken plan je trip dan eens naar het Noorden.

Noorwegen staat bekend als een duur land, net als Zweden en Denemarken overigens. Maar wanneer je de nodige informatie op Around the Globe doorleest en een beetje op de kleintjes let kun je een schitterende tijd hebben zonder al te veel geld kwijt te zijn. Eerst even de feitjes, het klopt dat je voor veel dingen in Scandinavië moet betalen, zoals de douche op muntjes, het warme water bij de afwas maar ook om de meest simpele dingen te bezichtigen (openlucht musea voor vikinks welke zo af en toe op een parkeerplaats te bekijken zijn). Het enige wat echt gratis is en ook waarschijnlijk zo zal blijven is de natuur. Uiteraard wanneer je wat meer sites bezocht hebt zul je er al achter zijn dat ook drank en sigaretten behoorlijk aan de prijs zijn. Gelukkig mag je ruim voldoende importeren voor eigen consumptie. Hieronder een overzicht van de  meest belangrijke importregels:

Levensmiddelen:
In Noorwegen gelden strenge beperkingen voor de invoer van eieren, aardappelen, verse vleeswaren, melk en room uit andere landen dan Scandinavië.

Personen van 20 jaar en ouder mogen de volgende artikelen vrij invoeren (vanuit een EU land):

  • 1 liter sterke drank tot 60% alcohol
  • 1 liter wijn of alcoholica tot 23# alcohol
  • 2 liter bier

Personen beven de 20 jaar mogen 200 sigaretten of 250 gram tabel invoeren en 200 vel vloeipapier.

Het is niet overal mogelijk om je pin-pas te gebruiken maar er zijn vaak voldoende andere banken of pinautomaten waar je terecht kunt in de buurt. Onder in de buurt wordt dan verstaan in het volgende dorpje van betekenis en met enkele duizenden inwoners. Vaak zijn dat de beste plaatsen om geld op te nemen. Gelukkig is de credit card bijna overal geaccepteerd en kun je zowel bij een tankstation als op campings en tollwegen/veerboten vrijwel altijd met de credit card betalen. Zorg dat je voldoende geld op zak hebt wanneer je even niet kunt pinnen of in het zeldzame geval ook niet met de credit card kunt betalen. 

Mensen die vaak reizen zullen misschien vinden dat je in Noorwegen relatief weinig informatie kunt vinden over wat je in een bepaald gebied kunt doen.  Noorwegen is goed voorzien van Tourist Info Centers maar vaak veel meer informatie dan wandelroutes van enkele dagen en de lokale tours die er zijn  is er niet te krijgen vind ik. Ook zijn vaak de folders of de i nformatie op bordjes alleen in het Noors, waardoor het bezoeken van Musea soms niet de optimale informatie geeft die je verwacht. De plek bij uitstek om te hiken is natuurlijk Noorwegen, maar wanneer je een dagwandelijk wil maken zul je al snel een compleet boekje moeten kopen of af moeten gaan op bewoners die een mooie route weten. Wanneer je over de beschikking komt van een wandelroute zul je er in ieder geval gegarandeerd van genieten! De ongerepte natuur in Noorwegen is super!  Vaak gaan de wandelroutes over smalle paadjes waar de schapen of geiten ook overheen lopen moet je zo af en toe een beekje oversteeken of over rotspartijen klauteren. Dit alles maakt het ook weer een stuk specialer en avontuurlijker.

Wanneer je in een mooi fjord gebied zit (en dat zit je bijna constant) en je wil graag de fjorden beter bekijken, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen. Er is niet altijd een ‘tour” of boottochtje wat je door de fjorden kan voeren, maar wel heb je vaak de mogelijkheid om een kano te huren of een veerpont te nemen van plaats naar plaats. Zo kun je dus een dagtip uitzetten waarbij je van punt a naar b gaat met de boot en met de bus of lopend weer terug naar je begintpunt ziet te komen. Lokale vertrektijden en eventueel een lonely planet zijn dan ontzettend handig.

Het is in ieder geval de moeite waarom om tenminste 1 keer door de fjorden te kanoën en om een tocht te maken. Voor de “die hards” is er altijd nog de mogelijkheid om een meerdaagse kanotour te doen die je net als een gewoon tochtje een goede kans geven om zeehonden te kunnen spotten naast de mooie fjorden.