Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Eten in Noorwegen is in tegenstelling tot wat je vaak over Noorwegen hoort zeker betaalbaar, maar wel duurder dan in Nederland. Ongeveer 2 of 3 keer duurder, afhankelijk van het product.

Rund-, varkens, of kippenvlees is op sommige plaatsen te duur, terwijl op andere plaatsen betaalbaar is maar nog steeds hoger dan in Nederland. Twee stukjes kip waar we in Nederland maximaal 3 euro voor betalen kan in Noorwegen best €7,- kosten. Uiteraard zijn dit uitzonderingen.  Grote supermarkten zoals in Nederland kun je er niet veel vinden, vaak zitten de supermarktjes bij tankstations of bij de kleine dorpjes.  Het assortiment is erg verschillend maar op de meeste plaatsen hebben ze in ieder geval de broodnodige dingen. Zoals groente, vlees, brood en pasta’s en sauzen en beleg (vooral jams), drinken etc etc. Maar wanneer je culinair wil koken die je er verstandig aan de spullen in de grotere plaatsen te kopen.

Er zijn meerdere supermarkten in Noorwegen. Kiwi en Rema1000 zijn goedkopere supermarkten, Joker, Coop, Spar en Bunnpris zitten in het middensegment en Meny en Ultra zijn de duurdere supermarkten vergelijkbaar met de Albert Heijn in Nederland. Opvallend is dat men ook vaar het merk euro-shopper verkoopt wat in veel gevallen net als bij ons het goedkoopste merk is om te kopen. Ook worden broden vaak ongesneden verkocht omdat deze op die manier langer goed blijven. Het brood is echt super lekker, dus de extra “moeite” om het zelf te snijden word meer dan goed gemaakt. In de grotere steden vind je ook veel toko's met goedkoop groente en fruit.

Hieronder een overzicht van (vaak) huismerk prijzen van gangbare producten:
Multivitaminesap 1.5L:  14,50 Nkr  €1,80
Bruin brood 750 gr:  7,35 Nkr  €0,90
Een pak Yoghurt:  12,93 Nkr  €1,60
400 gr gehakt   23,00 Nkr  €2,84
Aardappelsalade  16,00 Nkr  €1,98

Het idee dat wij hadden dat op iedere hoek van de straat een viskraam stond en dat vis stukken goedkoper was dan bij ons ging niet echt op. Vis was vooral te koop in de supermarkten, daar hadden ze ruim voldoende keuze.

Als tip voor de mensen die naar Noorwegen op vakantie gaan voor een paar weekjes is om alles wat je lang goed kunt houden en alvast kunt kopen in te slaan voordat je aan de reis begint. Kijk ook even bij het kopje van de algemene informatie wat je wel en niet mee mag nemen. Om enkele voorbeelden te noemen van spulletjes die wij hebben meegenomen en prima lang goed te houden zijn:

  • Macaroni
  • Broodbeleg
  • Bifi Worstjes
  • Knakworstjes
  • Ragout
  • Rijst
  • Ranja
  • Suiker, Zout etc
  • Thee
  • Cup A Soup

Allerlei mixjes voor verschillende macaroni of rijst gerechten, deze nemen geen plek in beslag wegen nauwelijks iets.

Alle vers producten kunnen dan gemakkelijk gekocht worden in de supermarkt en je kunt op een goedkope en gemakkelijke manier je eten bereiden. Wanneer je van plan bent om te kamperen houdt er dan rekening mee dat CampingGaz niet tot nauwelijks te verkrijgen is in geheel Scandinavië!

Wie typisch Noors eten wil proberen kan in de grote steden bij een aantal restaurants terecht. Het bekendste gerecht is fårikål, schapenvlees in kool met peper en aardappels. Een ander typisch Noors gerecht is komle/raspeball/potetball, de naam verschilt per provincie. Dit zijn ballen die gemaakt worden van aardappelmeel en soms gevuld worden met spek. De ballen worden geserveerd met worst, aardappels, koolraapstamppot en vlees.