Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

De beste manier om Noorwegen goed te kunnen bezichtigen is door te kamperen. Er zijn vele campings in Noorwegen welke voorzien zijn van caravan, camper en caravan plaatsen. Dit zal waarschijnlijk komen doordat de Noren zelf ook op deze manier vakantie houden in hun eigen land. Veel van deze mensen trekken rond met een tentje ook op oudere leeftijd! Op sommige campings heb je hytte (kleine huisjes) waarin je kunt verblijven, dit zijn eenvoudige huisjes met enkele slaapkamers en voorzien van de nodige spullen. 

Wanneer je gaat kamperen mag je zelf je standplaats bepalen en dit kan soms erg mooie plekjes opleveren, vlak aan het water bij een fjord of aan een meer, vlak bij een uitzichtpunt waar je uitkijkt over het heuvel/bergachtig landschap.  Ondanks dat het weer bij het opzetten van een tent goed kan zijn is het verstandig om toch altijd het binnenzeil te gebruiken en de tent zo op te zetten dat het tegen een flinke regenbui kan. Deze komen namelijk regelmatig voor en zijn meestal na 10 minuten weer voorbij. Maar dit is genoeg om alles kletsnat te krijgen.

De kosten van een camping zijn voor 2 personen en een auto ongeveer 120 Nkr (€14,- ) soms wat duurder soms wat goedkoper. Kosten voor douchen en warm (afwas) water komen daar dan nog wel bij. Vaak is dit 5 of 10 Nkr waarvoor je 3 of 5 minuten kunt douchen.  Wanneer je in het bezit bent van een camper kun je ook wildkamperen, je mag maximaal 3 dagen op dezelfde plaatst staan waarbij je 150 meter van bewoning af moet staan en niet op landbouw grond mag kamperen.  

Wanneer je voor langere tijd naar Scandinavië gaat (dus Noorwegen, Denemarken, Zweden of Finland) kun je een CampingCard aanvragen. Deze CampingCard zou je kortingen moeten geven al hebben wij deze niet gekregen. Wel kun je de kaart inleveren op een camping ipv bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs tot je weer vertrekt. Zo is de campingeigenaar in ieder geval verzekerd van je gegevens / betaling.  Mocht iemand wel weten waar je korting kunt krijgen hoor ik dit graag.

Noorwegen is nog niet populair bij veel reizigers maar meer door gezinnen met jonge kinderen en oudere mensen.  Maar Noorwegen werkt hard om het populairder maken als reisbestemming en de vooroordelen van slecht weer koude temperaturen en dat het er duur is weg te nemen.  Mede doordat iedereen in Noorwegen goed engels spreekt is het als tourist een fijn land om door heen te reizen.
 
Wanneer je gaat kamperen en je neemt CampingGaz mee, zorg dan dat je voldoende gas flessen/bussen meeneemt want in Scandinavië zijn ze namelijk niet tot zeer moeilijk aan te komen. Zij gebruiken namelijk een ander systeem met andere flessen.  Houdt hier dus goed rekening mee