Geschreven door .

Het wegennet in Noorwegen is in een goede staat. Alle rode en gele wegen op de ANWB route kaarten zijn goed te berijden ook voor minder krachtige/ nieuwe auto’s. Sommige wegen die afgeraden worden voor auto’s met caravans zijn ook erg lastig te nemen met deze oudere auto’s . De wegen kunnen hellingen hebben van ongeveer 8 tot 12% en zijn in sommige gevallen ook erg bochtig.

Wat niet helemaal klopt zijn de ANWB route kaarten waarop staat dat je ook TOLL moet betalen voor het rijden over de Noorweegse wegen. Wij zijn door een flink deel van Noorwegen gereden en hebben 1 keer €3, - TOLL betaald (die overigens na 4 weken nog steeds niet van de CreditCard is afgeschreven ). Uiteraard betaal je wel voor de veerponden die je met auto + caravan naar de overkant van het Fjord brengen. Die kosten lopen van ongeveer 95 kronen tot 128 kronen (€ 11,- of €15,-) voor een normale overtocht. Voor benzine ben je ongeveer net zo veel kwijt als in Nederland.

Persoonlijk vond ik het leuk om te rijden in Noorwegen, geen bumperklevers of associaal rijgedrag van de Noren. Wel kan het soms vermoeiend zijn aangezien je constant langs een bergwand heen en weer slingert, waarbij je tunnel in en tunnel uit rijdt, de bestuurder heeft ook weinig tijd om rond te kijken en te genieten van de uitzichten vanwege dit. Maar laat je hierdoor zeker niet tegenhouden om met de auto, camper of caravan door dit land te rijden.

Gelukkig zijn steeds na een aantal kilometer rusthavens waar je even kunt uitrusten wanneer dat nodig is. Negen van de 10 keer zijn deze rusthavens ook voorzien van een toilet, gezellige bankjes om even te eten en geweldige uitzichten.

De verkeersregels in Noorwegen zijn nagenoeg gelijk als die van Nederland en de rest van Europa, met als uitzondering dat je overdag met dimlicht moet rijden. Wanneer je dit in het begin vergeet zul je hier vaak op geattendeerd worden door tegenliggers die je een lichtsignaal geven. Opvallend zijn de stoplichten in geheel scandinavië, deze springen niet alleen op oranje voordat ze op rood springen, maar ook wanneer ze weer op groen gaaan. Erg handig om je voet alvast wat op dat gas pedaal te laten drukken.

Wanneer je met een caravan reist ben je verplicht caravanspiegels te gebruiken. 
Kinderzitje verplicht voorkinderen tot en met 7 jaar.

Er geldt een maximum alcohol promilage van  0,2. Met één biertje ben je hier al gevaarlijk dichtbij of zelf over deze limiet! Overtredingen worden zeer zwaar bestraft.

Als verkeersbordenniet tot een andere snelheid verplichten gelden de volgende snelheden per uur:
In woonwijken                          30km/u
Binnen de bebouwde kom    50 km/u
Buiten de beboude kom        70 km/u
Autowegen                               90 km/u
Autosnelwegen                       90 km/u
Auto + geremde aanhanger/caravan   80 km/u
Auto + ongeremde aanhanger/ caravan (>750 kg) 60 km/u

In Scandinavië heeft men de volgende soorten brandstof

  • Super leaded (98/ 99 Oct)
  • Super unleaded (94/95 Oct)
  • Normal unleaded (90 Oct)
  • Diesel
  • LPG

LPG is zeer beperkt verkrijgbaar en je betaald de hoofdprijs wanneer ze het wel hebben, raadpleeg voor nadere informatie de ANWB.

In geval van een ongeluk kun je net als in de rest van Europa het alarmnummer 112 bellen of in geval van autopech de ANWB- alarmcentrale. Het telefoonnummer vanuit Scandinavië is +31 (0)70 – 3141414. Ook zijn er tal van praatpalen langs de wegen waarbij ook de hulp van de Noorse Automobielvereniging (NAF) opgeroepen kan worden.