Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik Advertorial

De Fjell & Fjord regio ligt tussen Oslo en Bergen en weet het beste van Noorwegen voor wandelaars te combineren. Het berggebied in het zuidoosten en het prachtige fjordengebied in het westen. In de Fjell & Fjord regio liggen drie toegankelijke nationale parken: Hardangervidda, Hallingskarvet, Folgefonna. Alle parken bieden mooie natuur en veel afwisseling. De regio is bijzonder door de uitgestrekte hoogvlaktes met prachtig uitzicht, blauwe gletsjers en een heel aantal zeer mooie wandelroutes.

Meer dan een paar goede schoenen, gevulde rugzak, kaart en drinken is niet nodig om het avontuur te beginnen. In de regio zijn 10 iconic walks die heel diverse wandelingen met verschillende moeilijkheidsgraden bieden.

Hemsedal

Hemsedal staat in de winter vooral bekend als wintersport gebied, maar ook in de zomer is er voldoende te doen in dit bergachtige landschap. Zo zijn er meer dan 40 verschillende wandelroutes. Het bekendste wandelprogramma is de "Top 20". Dit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, twintig wandelroutes naar bergtoppen in Hemsedal. De wandelroutes zijn allemaal met een kleurcode bewegwijzerd en onderverdeeld op basis van moeilijkheidsgraad met behulp van een kleurcode.

  • Groen – Erg gemakkelijk, zelfs te wandelen met kinderwagen.
  • Blauw – Gemakkelijk
  • Rood –  Gemiddeld
  • Zwart – Moeilijk, goede conditie vereist en minder bewegwijzering aanwezig.

Wanneer je de moeilijkere routes wil gaan lopen wordt aangeraden om een Hemsedal topografische landkaart te kopen en een kompas mee te nemen. Op sites als wandermap.net kun je alvast routekaartjes bekijken inclusief hoogtekaartjes. Op iedere top staat een groene kist met daarin een gastenboek waar je jouw naam en nationaliteit in op mag schrijven.

Wanneer je alle bergtoproutes van de Top 20 wilt gaan bewandelen is er een ponskaartje beschikbaar bij de VVV. Wanneer je  ze allemaal hebt bewandeld (en geponst) kun je een speciaal aandenken kopen. Ieder jaar is er ook een Top 20 wedstrijd, een wandelprogramma, waarbij alle bergtoppen bewandeld moeten worden voor leuke prijzen.    

Een leuke en eenvoudige bergwandeling (groen) met stukken door de bossen is de Karisetberget-berg. Het kost ongeveer één uur om de berg op en af te lopen. (2km)

Een andere prachtige bergwandeling (rood) met uitzicht op Hemsedal is Veslehødn-berg. Deze wandeling kan gecombineerd worden met een wandeling naar de waterval Hydnefossen, of met extra uitdaging naar de top van de Storehødn. De wandelroute kost ongeveer anderhalf uur. (1.5 km)

Ben je op zoek naar een echte uitdaging dan is er de Ranastøngji-berg (zwart). Vlakbij de top van deze bergwandeling, over rotsachtig terrein, bevind zich een ravijn van 550 meter diep. De route naar de top wordt aangegeven met hoopjes stenen.  Eenmaal de top bereikt geeft het je een geweldig uitzicht over Hemsedal en Jotunheimen. De route neemt zo’n zes uur in beslag en is ongeveer 6 kilometer lang. 

Er zijn programma's beschikbaar voor Hemsedal met wandel- en fietstochten. Je kunt dan kiezen uit 21 gemarkeerde fietsroutes en 210 km aan wandelroutes inclusief de Top 20. Tussentijds verblijf je dan in het Hemsedal Alpin Lodge, dat ruimte biedt aan 4 tot 8 personen.

Hallingdal

Wanneer je zowel het Hemsedal als het Hallingdal wilt bewandelen kan het gezellige plaatsje Gol prima als uitvalbasis voor de wandeltochten gebruikt worden. Net als in het Hemsedal kun je prachtig wandelen in het Hallingdal en zijn de paden goed te bewandelen en veilig. Op de verschillende wandelroutes zijn gemakkelijk te bereiken meren te vinden, waar je kunt zwemmen of vissen.  Het bedrijf Fjellferie biedt in de Noorse bergen wandelingen aan van hotel naar hotel voor iedereen met een normale conditie. Wandelingen duren meestal een week, maar kunnen worden aangepast om aan ieders vakantietijd te voldoen. Wil je na een week wandelen nog meer dan kun je, door drie extra dagen er aan vast te plakken, vanuit het Hallingdal naar de Sognefjorden lopen. Uiteraard kun je ook dan nog steeds extra dagen toevoegen, mocht je dat willen. Ga je georganiseerd met Fjellferie dan brengen zij je bagage naar de volgende slaapplaats, zodat je alleen een dagrugzak nodig hebt tijdens de hike.

Wil je zelf op pad dan kun je ook voor kiezen zelf een van de vele hikingtrails te bewandelen. Naast grote wandelingen zoals hierboven beschreven worden zijn er ook tal van kleinere en eenvoudige wandelpaden op vrijwel ieder niveau. Ga je een van de langere of moeilijkere wandelroutes lopen zorg er dan voor dat je met een goede kaart op pad gaat.  

Norefjell

In de winter is Norefjell een skioord en in de zomer een prachtig gebied om te hiken / wandelen. Norefjell ligt maar twee uur van Oslo en het landschap doemt op tussen Krøderen en Eggedal. Op een heldere dag kun je vanaf de top van de Høgevard 40.000 vierkante kilometer zien, met een schitterend panoramisch uitzicht. Alleen het uitzicht in het zuiden van Noorwegen op de top van de Gaustatoppen kan volgens de kenners dit uitzicht overtreffen. Honderd meter van de top is de Høgevard cabin te vinden waar je kunt overnachten.  Uiteraard moet je wel je eigen spullen en eten meenemen en is het verblijf self-service.

Er werd lang gedacht dat de Høgevard bergpiek de hoogste was van Norefjell, maar nu blijkt dat de bergtop Gråfjell een paar kilometers verder naar het noorden zeven meter hoger is. Hoewel de bergtop hoger is kun je beter de Høgevard beklimmen voor het betere uitzicht. Al is de wandelroute naar de bergtop van Gåfjell ook zeker niet slecht.

Vooral aan de rand van de Norefjell biedt het wandelaars een mooie mix van hoge bergen, bossen en weilanden. Er zijn gemarkeerde paden die eindigen bij het Quality Spa & Resort, zodat je na je hike wel verdient kunt relaxen in een van de spa’s.

Bekijk visitnorway.nl voor algemene Noorwegen informatie. Wil je meer weten over de regio dan is de website fjellandfjord.com een aanrader.