Daniii Geschreven door Daniii. Foto door: Tikva

Wie droomt er stiekem niet van om met een tentje moederziel alleen door de bergen te trekken? Nouja, misschien eigenlijk toch niet zoveel mensen als ik dacht. In Jotunheimen zijn we maar weinig andere wandelaars tegen gekomen die zo gek waren om hun eigen tent en eten mee te zeulen. Niet heel vreemd, omdat een tas vol eten en tent toch al snel 25 kg weegt. Maar wie overweegt om een tocht door het Noorse 'Jotunheimen' te maken kan ik in ieder geval op weg helpen met mijn eigen ervaring.

De mooiste periode om te trekken door Jotunheimen is augustus. Dit is echter ook wel de drukste periode. Wij waren er eind juli. Een afweging die je zelf moet maken. In juli ligt op veel plekken nog sneeuw en zal je meer regendagen hebben -wij hadden zo'n 60% van de trekking regen-, daar staat wel tegenover dat je op sommige routes echt de enige bent (wat heel indrukwekkend is). De routes tussen de grote wandelaarshutten zijn de meest bewandelde. Dit zijn ook de enige routes over 'paden'. Verwacht van deze paden niet teveel, soms vind je een bruggetje of een stukje grind, maar 90% van de tijd loop je over rotsblokken, rivieren en stijle hellingen (zo erg dat de tranen me met regelmaat in de ogen stonden).

Onderschat ook het gewicht van je tas niet! Een wijze les die ik uit mijn 16 daagse trekking heb geleerd. Het klinkt veel gaver om je eigen tent mee te nemen dan om te overnachten in hutten (en dat is het ook), maar ik zou het nooit opnieuw doen. Alleen als je echt goed getraind bent (fit is niet voldoende) en al vaker lange afstanden hebt gelopen met dergelijk gewicht op je rug -want een route duurt al gauw 7 uur- is het een leuke optie.Voor de stoere reizigers onder ons die een warm bed en een goed ontbijt wel waarderen zijn er de wandelaarshutten. Ik zal hieronder een lijstje weergeven met de gemiddelde prijzen;

Overnachting in dorm (incl ontbijt en lunch) : €30,- p.p.
Avondmaaltijd : €25,- p.p.
Enkel een douche (die is incl. bij een overnachting) : €5,- p.p.

De hutten zijn voorzien van alle luxe. Restaurant, snacks, toiletten, douches, zelfs vloerverwarming en televisie. Rond de hutten is ook mobiel bereik.

Als je besluit om -net als wij- toch een tent mee te nemen mag je overal vrij kamperen, behalve op minder dan 1,5 km afstand van sommige wandelaarshutten. Als dit het geval is staat het altijd aangegeven op een informatiebord bij de hut en op de grenzen van het verboden-te-kamperen gebied (kleine witte bordjes). Echt verboden is het niet, je bent alleen verplicht om kampeerkosten te betalen aan de betreffende hut (je mag dan wel gebruik maken van faciliteiten van de hut, zoals een douche).

Het is moeilijk om in de bergen een goede kampeerplek te vinden, het is soms echt een zoektocht naar een goed plekje. Maar ze zijn er wel hoor! We hebben op adembenemende plekken gestaan. Een goede tent die ook onder barre omstandigheden goed opgezet kan worden en waterdicht blijft bij harde wind is wel heel belangrijk en rotspennen ipv gewone haringen is iets dat je niet moet vergeten bij je voorbereidingen!

Er is ook een middenweg. De meeste wandelaars starten bij Gjendesheim, deze hut ligt aan een meer van 15 km lang. Aan dit meer vindt je verschillende prachtige routes. De route over de 'Beseggen' (waar Peer Gynt op zijn rendier overheen gegalloppeerd schijnt te zijn) wordt ook wel de mooiste route van Noorwegen genoemd. In dit gebied wordt rondtrekken met een grote rugzak wat makkelijker gemaakt door passagiersboten, waar je ook alleen je tas op kunt zetten. Zo kun je zelf de hele dag wandelen, 's avonds je tas oppikken bij de volgende hut en ergens een kampeerplaats zoeken. Een tas-kaartje voor de boot kost +- €4,- per tas per traject.

De liever-lui-dan-moe wandelaars kunnen voor €10,- p.p. per traject ook zelf meevaren.

Ook zal het nodig zijn om je eigen eten mee te nemen. Bij de Bever kun je 'adventurefood' kopen, wat ideaal is als je weinig overbodig materiaal mee wil nemen. Dit zijn namelijk zakjes pasta, rijst of puree waar je alleen kokend water in hoeft te gieten, 8 minuten wachten en eet smakelijk! En smakelijk is het! Je zou het niet denken, maar met smaken als 'pasta walnoot', 'goulash' en 'nasi cashew' wordt het avondeten een waar genot na zo'n lange wandeldag. Bever heeft overal aan gedacht, goede voedingswaarde, groenten, smaak, portie.Als ontbijt hebben we porties muesli gemaakt voordat we weggingen. 200gr muesli en 30 gr melkpoeder. Beetje smelt- of regenwater erbij, goed roeren en je hebt een voedzaam ontbijt, dat makkelijk is mee te nemen in vrieszakjes. Lunchen deden we met noten en rozijnen. Omdat het erg belangrijk is voldoende energie binnen te krijgen tijdens inspannende wandeldagen hebben we voor we weggingen uitgerekend hoeveel calorieen we zouden verbranden op een wandeldag. Hier hebben we onze voorraad voedsel aan aangepast (met chocolade, mueslirepen, hartkeks en snickers).

Hoeveel calorieën je per dag verbrand is uit te rekenen volgens een paar simpele formules. Wil je hier meer over lezen dan is jwbasecamp.com een hele goede site.

Zo had ik een dagelijkse verbranding tussen de 5000 en 6000 kcal op loopdagen. (19 jaar, 1,72m, 60 kg, om je een idee te geven).

De rest van je uitrusting moet bestaan uit:
Kleding: 1 afritsbroek, 1 dik (fleece is top!) vest, 1 dunner vest, 1 windjack, 1 regenpak, 2 shirts, een muts, 2 of 3 onderbroeken en 2 paar (goede!) wandelsokken, wandelschoenen en schoenen voor rond de tent (heerlijk om iets makkelijkers en luchtigers aan te kunnen dan je wandelklompen).

Toiletspullen: (ik laat alle logische dingen als een tandenborstel even buiten beschouwing) alleszeep/wasmiddel, blaarplijsters, plijsters, standaard EHBO kit, pijnstillers, zalf voor voeten en handen, vochtige doekjes (om jezelf enigszins te kunnen wassen) labello of vaseline. Je huid droogt erg uit door kou, wind en zweet.

Slapen: slaapzak voor minimaal -10C, slaapmatje, als kussen gebruik je een vest.
Koken: brandertje, 2 gasflessjes van 0,5l (dit is voldoende voor 15 dagen avondeten voor 3 personen en dan hou je nog wat over), 1 (afmeet)kommetje, 1 pannetje (inhoud 1L) bidon, lepel en een zakmes.

Overig: regenhoes voor je tas, wandelstokken... (als iemand eventueel nog aanvullingen heeft... altijd welkom!)