Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik Advertorial

Het is onbegrijpelijk waarom nog niet meer mensen Noorwegen ontdekt hebben. De vele fjorden en de prachtige natuur maakt het uitermate geschikt voor een unieke (actieve) vakantie. Bijkomend voordeel is dat het ook niet zo ver weg is, zodat je gemakkelijk zelf met de auto door het mooie berglandschap kunt rijden. Dit artikel geeft een mooi overzicht van een aantal fjorden uit de Fjell & Fjord regio. Deze regio staat er om bekend dat de bergen net iets ruiger, de hellingen steiler en de toppen hoger zijn dan in de andere regio’s van Noorwegen. Dit maakt het ook meteen een van de mooiste wandelgebieden van Noorwegen en Europa. Naast wandelen of de Nationale Parken, waar we voor beide onderwerpen een heel artikel over hebben, staat het Fjell & Fjord ook om bekend om er te fietsen, kajaken, vissen en raften. We hebben wat nuttige informatie over een aantal fjorden voor je op een rij gezet.

Sognefjord

De Sognefjord is de langste fjord ter wereld en de diepste van Noorwegen. Op sommige plaatsen stijgen de bergen meer dan 1 kilometer boven het water uit. Op andere plaatsen is een wat vriendelijker landschap aan het water te vinden. Dit biedt ruimte voor mooie oude boerderijen, boomgaarden of dorpen. De beste en mooiste manier om de fjord te bekijken is wandelend, of vanaf het water. Vooral de tocht over het water van Nærøyfjord naar Gudvangen is erg indrukwekkend met idyllische uitzichten en bijzondere watervallen. De zijarm van de Sognefjord is op het smalste gedeelte slechts 250 meter breed, terwijl de bergen anderhalve kilometer boven het water uitsteken; erg indrukwekkend!

Zoals gezegd is het een must om de fjorden vanaf het water te bekijken. Dit kan met de veerboot, een fjordcruise, de safari met snelle rubberboot of kajaktrip. Laatstgenoemde heeft onze voorkeur, omdat je dan pas echt merkt hoe stil en uniek het gebied is. Uiteraard zijn de overige opties ook zeker de moeite waard.    

Nærøyfjord in Sognefjord is een van de mooiste fjorden ter wereld. De fjord van 17 kilometer lang, waar spectaculaire afgronden, afgelegen dorpjes en mooie watervallen te vinden zijn, staat op de UNESCO Wereld erfgoedlijst. Uit een onderzoek, verricht in 2006 door National Geographic, is de Nærøyfjord -naast de Geirangerfjord- uitgeroepen als mooiste fjord en overtreffen deze fjorden andere UNESCO werelderfgoedlocaties.

Hardangerfjord

Van de Atlantische Oceaan tot de steile bergwanden van centraal Noorwegen, maakt het landschap van Hardangerfjord het tot een klassiek Noors fjord. Er zijn vele mooie fjorden in dit gebied, maar Eidfjord is er toch wel eentje die daar uitspringt.    

Eidfjord biedt een unieke natuurlijke omgeving, waarbij er op zeer korte afstanden grote contrasten zijn in het landschap. Diepe valleien en blauwgroene fjorden, gletsjers, bergmeren, rivieren en watervallen. De Eidfjord is gemakkelijk per auto te bereiken vanuit Bergen. Wil je een unieke ervaring, dan is het ook zeker aan te raden te kamperen op een van de campings in Eidfjord. Hier kun je een tentje opzetten direct aan een van de meren met schitterend uitzicht en absolute stiltes die wij ons in Nederland en België bijna niet kunnen voorstellen. Net als bij vele andere fjorden kun je ook op het Eidfjord kajakken of met een cruise mee, wat naast wandelen, eigenlijk een must is om het gebied te verkennen.

Vlakbij Eidfjord ligt ook de 182 meter hoge V­­­­øringfossen, een waterval die het bezoeken meer dan waard is. Door middel van een schitterende wandelroute kun je tot aan de voet van de waterval komen. Wil je de wandelroute niet nemen, dan heb je het beste uitzicht vanaf de parkeerplaats van het Fossli Hotel, al ziet het er van de weg ook zeker al indrukwekkend uit. 

Een ander hoogtepunt van de Hardangerfjord is de Trolltunga, wat het Noors is voor ´de tong van de trol´. Ken je die prachtige foto´s van Noorwegen, waarbij iemand op het puntje van een horizontale rots zit met op de achtergrond een schitterend uitzicht? Deze foto's zijn hier genomen! Via trappen en een pad kun je naar het eerste punt, wat 950 meter boven zeeniveau ligt. Van daaruit kun je een gemarkeerde route volgen om naar het hoogste punt te lopen. In het gebied zijn hutten aanwezig, zodat je kunt overnachten. Deze zijn in beheer van het Norwegian Trekking Association. Van hieruit kun je ook verdere trekkings maken naar bijvoorbeeld Harteigen en overnachten in hutten van deze organisatie. 

Meer informatie over Noorwegen is te vinden op visitnorway.nl of over de regio op fjellandfjord.com.