Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Hamar ligt in het midden van Noorwegen aan het Mjøsa meer en is bekend vanwege de Olympische Winterspelen die in 1994 in Lillehammer plaats vonden.

Bezienswaardigheden

Hamar kreeg de eer van een Olympisch venue in de stad: het Vikingskipet. Deze 400 meter ijsbaan wordt ook nu nog meerdere keren per jaar gebruikt voor het organiseren van schaatswedstrijden. In de zomermaanden is het zelfs ook mogelijk om zelf te schaatsen. Het Vikingskipet is ook - buiten de schaatswedstrijden om -van binnen te zien voor 40 NK. De toeristeninformatie bevindt zich ook in het Vikingskipet.

In de zomer kun je ook met de ferry richting Lillehammer varen of zwemmen in het meer. Verder kun je het Hedmarksmuseet bezoeken. Dit is een museum gelegen aan het meer, aan de rand van Hamar. Er is onder meer een ruine te zien van een oude kathedraal. Om de overgebleven resten te beschermen, is er glas omheen gebouwd. Het museum is alleen geopend van half mei tot eind augustus en kost 100 NK. Controleer van te voren de exacte openingstijden.

Eten en drinken

Het centrum van Hamar is klein. De hoofdstraat is de Torggate. Hier zijn diverse restaurants te vinden. Zo kun je pizza eten in de bekende Peppes Pizza. Je kunt hier met gemak een pizza met meerdere mensen delen. Een pizza voor 288 NK kun je met 2 tot 3 personen op. Nog meer pasta en pizza vind je bij de Pizzanini. Dit restaurant zit schuin tegenover de Peppes Pizza. Ook zijn hier vleesgerechten zoals een hamburger voor 119 NK. Als je zin hebt in goede vleesgerechten, kun je terecht bij Alanya, aan de Vansvegen 23. Dit is de hoek van het plein waar de Peppes pizza zich bevindt. Dit is een Turks restaurant waar je vanaf 189 NK een hoofdgerecht kan krijgen. 

Als je zelf boodschappen wil doen dan kun je terecht bij de CC Mat. Deze zit aan de Ringgata 53, bij het Scandic Hotel in de buurt.  Aan de Torggata vind je verder nog diverse winkels en enkele pubs.


Overnachten

In Hamar heb je enkele hotels zoals het Victora Hotel, Scandic Hotel en het Astoria Hotel. Deze liggen alle drie in het centrum van Hamar. De hotels zijn vrij prijzig. Ook is er een motel, genaamd Vikingskipetmotel, Dit motel valt onder Hostelling International  maar ook hier kost een prive kamer zo'n 105 euro per nacht. 

Vervoer

Hamar ligt op de spoorlijn tussen Lillehammer en Stavanger. Elk uur is er een trein richting Oslo. Kijk voor meer informatie het artikel over reizen per trein in Noorwegen. Daarnaast is het ook mogelijk om met de bus (Lavprisekspressen) richting Oslo of Trondheim te gaan. Deze bus gaat slechts enkele keren per dag.