bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Wat je meteen op gaat vallen wanneer je in Nieuw Zeeland bent zijn de blauw geel gekleurde telefooncellen. In tegenstelling tot Australië werken bijna al deze telefooncellen op telefoonkaarten. Deze telefoonkaarten kun je in bijna iedere winkel krijgen en wat ook opvalt is dat er altijd wel een winkel in de buurt van een telefooncel is (of andersom).

Wanneer jou telefoon niet werkt in Nieuw Zeeland kun je vrij goedkoop een telefoon kopen bij bijvoorbeeld Warehouse (60 dollar inclusief beltegoed). Een van de goedkoopste providers is 2degrees. 

Wil je naar Nederland bellen, dan zul je een kaart moeten kopen om een beetje goedkoop te kunnen bellen. "Kia Ora" kaarten zijn hiervoor erg geschikt. "Kia Ora" is een veel gebruikte groet om iemand gedag te zeggen in Nieuw-Zeeland dus erg makkelijk om deze naam te onthouden! Deze telefoonkaarten zijn opnieuw op te waarderen en je moet ze binnen twaalf maanden minimaal een keer gebruiken anders verlopen ze.

Voor zo'n $0.22 per minuut bel je naar Nederland en dat is stukken goedkoper dan mobiel bellen of rechtstreeks op de telefoonkaart. Telefooncellen zijn er  genoeg dus je zult geen problemen ondervinden met het bellen naar het thuisfront.

Via een gratis informatienummer (123) kun je nagaan wat de kosten van een internationaal gesprek of een collect call zijn.

Als je voor langere tijd een vaste verblijfplaats hebt in Nieuw-Zeeland, dan kan het een goed idee zijn om de mensen vanuit Nederland jou ook eens te laten bellen. Wel zo leuk voor jezelf! Er is namelijk een website hier in Nederland, waarbij je kunt kiezen naar welk land je wilt bellen en de website geeft dan aan welk nummer je moet bellen, voordat je het Nieuw-Zeelandse telefoonnummer draait. Op deze manier kun in veel gevallen voor een veel lager tarief bellen dan normaal! (Het enige nadeel is dat het een  0900 nummer is).

Zo bel je al naar Nieuw Zeeland van uit Nederland voor 2,1 cent per minuut

Wil je helemaal goedkoop bellen dan is Skype de uitkomst. Voor € 10 per maand kun je onbeperkt bellen naar alle vaste nummers over de hele wereld! Bijna alle internetcafe's hebben Skype en een koptelefoon, vaak ook nog een webcam. Daarnaast is er in vrijwel alle hostels internet. Wanneer iemand anders Skype heeft en online is kan je zelfs gratis met elkaar praten en een videocall doen, helemaal leuk!

Goed om te weten, is dat Vodaphone een telefooncard heeft, waarmee je vanaf je mobiele telefoon voor twee cent per minuut kan bellen naar vaste nummers. Je koopt dan een Simkaart van Vodaphone en een Vodaphone EZi card, hierop kun je geld storten. Dus voor degene die geen Skype heeft, is dit absoluut ook een optie.

Mobiel bellen in Nieuw-Zeeland

Ga je naar Nieuw-Zeeland zorg er dan voor dat de telefoon die je meeneemt simlock vrij is. Bijna iedere telefoon is na een jaar gratis simlock vrij te maken bij je telecom provider. Je kunt dan in Nieuw Zeeland een lokale sim-kaart kopen en die in je GSM plaatsen.

De enige aanbieder die prepaid simkaarten verkoopt is Vodafone. Simkaarten zijn onder andere te koop in het overdekte winkelcentrumpje bij de haven van Auckland en in de meeste grotere steden.

Wij hebben er ongeveer NZ $25,- voor betaald. Daarin zat dan iets van Nz $10,- beltegoed bij. De enige keren dat ik de simkaart heb gebruikt is om gebeld te worden vanuit Nederland. Wat erg prijzig is voor de persoon die belt. Op veel plaatsen in Nieuw Zeeland heb je geen bereik. Behalve als je in de buurt van een dorp of stad bent. Met uitzondering van Haast en Milford Sounds.

Bovendien is het veel goedkoper om gewoon bij een benzinepomp een telefoonkaart te kopen, hier bel je al snel een stuk langer voor dan met je mobiel.

Wij zijn voor een maand in Nieuw Zeeland geweest maar als ik het nog een keer zou doen, zou ik die simkaart niet meer kopen maar gewoon met telefoonkaarten bellen. Mobiel bellen in Nieuw Zeeland is niet goedkoop en overal zijn telefooncellen waar vanuit bellen een stuk goedkoper is!

Internet in Nieuw-Zeeland

Bijna iedere plaats in Nieuw-Zeeland heeft wel een internetcafé, waar je voor een bepaald bedrag kan bellen. Zeker plaatsen zoals Christchurch en Auckland hebben meerdere internecafés. De prijs kan nog wel verschillen.

De kleinere dorpen hebben vaak geen internetcafés. Omdat daar gewoon te weinig mensen wonen. Maar de toeristische plaatsen, zoals Queenstown, Kaikoura (op het Zuideiland) hebben ze wel.

Mocht je rondreizen binnen Nieuw Zeeland  en heb je je eigen laptop bij je. Kun je in Nieuw Zeeland tegenwoordig ook een dongle kopen dit is een draadloze stick waar je via het 3G of 4G netwerk kunt internetten. Dit kan via 2DegreesVodafone en Spark. Het beste kun je op de onderstaande websites kijken wat het kost want dit wijzigt regelmatig. Het is wel zo dat Spark het beste bereik heeft vooral in de omgevingen waar weinig mensen wonen, maar is wel een van de duurste aanbieders.

Nieuw Zeeland Post

Je kunt contact onderhouden met het thuisfront wanneer je in Nieuw-Zeeland bent door naar huis te bellen maar je kunt ook via email of een ouderwetse ansichtkaart laten weten hoe het met je gaat.

Voor de nationale post in Nieuw Zeeland zijn er twee klassen:

  • FastPost, die worden de volgende dag bezorgd, kost ongeveer 80 cent.
  • Standaardbezorging, die 2 tot 3 dagen duren, kosten hiervan zijn ongeveer 40 cent.

Postzegels zijn te koop in supermarkten, buurtwinkels, kiosken en Post Shops. Nieuw-Zeeland heeft brievenbussen voor standaardbezorging en voor FastPost, te vinden op straathoeken en bij Post Shops. In drukke gebieden worden de brievenbussen twee keer per dag geleegd. Kijk voor meer informatie over de prijzen van het versturen van pakketjes op de website van New Zealand Post.